РЕПОРТАЖ

Українські літаки в Ле Бурже довели свою здатність дивувати конкурентів 

Галина ІЩЕНКО
спеціально з Парижа,
«Урядовий кур’єр»

Перший день 50-го ювілейного Міжнародного авіасалону Le Bourget у передмісті Парижа розпочався зі зливи. Зранку лило як з відра, били блискавки, а місцями навіть випав град розміром з невеличкі монетки. Погода зробила літакам та їх пілотам свого роду виклик — показати свою маневреність та витривалість і працювати за складних погодних  умов.

— Польоти Анів будуть за будь-якої погоди, — запевнив кореспондента  «УК» президент — генеральний конструктор ДП «Антонов» Дмитро Ківа. — Українські Ан-70 і Ан-148 готові працювати за складних погодних умов.

Та перевіряти літаки на міцність так і не довелося: до обіду випогодилось. А поки тривала негода, делегація з України на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим та міністром промислової політики Михайлом Короленком мала нагоду налагодити ділові зв’язки й ознайомитися з останніми моделями літаків, вертольотів, пускових установок, космічних апаратів, авіаційних і ракетних двигунів, авіаційною і протиповітряною бойовою технікою, керованими ракетами, бортовим та наземним навігаційним обладнанням, аеропортовим устаткуванням і системами керування повітряним рухом.

Згодом гості авіасалону на власні очі побачили зустріч конкурентів. Зокрема в перший день у небі зустрілися  український середній військово-транспортник Ан-70 і європейський А400М. Останній, як зауважують експерти, значно поступається нашому літаку. Зокрема за вантажопідйомністю (37 тонн проти 47), місткістю вантажної кабіни, ціною (147 мільйонів євро проти 67 мільйонів доларів). А  після торішньої глибокої модернізації систем наш Ан-70 не поступається А400М й за технічними характеристиками.

Не без цікавості гості спостерігали й за польотом серійного Ан-158, який ДП «Антонов» активно просуває на міжнародні ринки. Останній, як відомо, є прямим конкурентом російсько-європейського літака Sukhoi Superjet 100, який завдяки значній політичній підтримці експортував уже 16 літаків. Тут треба повчитися у східної сусідки, яка створює умови для розвитку внутрішнього ринку своїх літаків шляхом закупівлі за державним замовленням та різними лізинговими програмами.

Під час українсько-французької конференції виробників авіаційної та космічної галузі Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що авіабудування в Україні стабільно розвивається, незважаючи на кризу у світі. Значною мірою це відбувається завдяки державній підтримці. Адже галузі значне місце відведено в Державній програмі активізації розвитку економіки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Підтвердженням цього стала зустріч глави уряду з представниками однієї з турецьких авіакомпаній. «У мене була плідна розмова. Вони зацікавлені організувати спільне виробництво: складання їхнє, а поставка наша», — зазначив Микола Азаров, підкресливши, що турецький ринок перспективний для реалізації літаків Ан.

Щодо літаків сімейства Ан-148/158, то на сьогодні 18 їх працюють у складі восьми авіакомпаній чотирьох країн світу. Вони вже опанували понад 70 внутрішніх маршрутів, виконують польоти в понад 40 країн світу. Місячний наліт окремих Ан-148 перевищив рекордний показник у 400 годин, середньомісячний наліт літака досяг 320 годин, добовий — 18 годин. Перевезено понад 1,5 мільйона пасажирів. Сьогодні портфель замовлень на літаки сімейства Ан-148/158 оцінюють у понад 130 літаків,  а потреба ринку в літаках до 2025 року — 400 (!) машин.

Під час українсько-французької зустрічі іноземці відзначили високий рівень співпраці з ДП «Антонов» за різними проектами, який розпочався у 2008 році. Та, як зауважив Микола Азаров, товарообіг у 2,5 мільярда доларів  між такими великими країнами, як Україна і Франція, замалий. Тому у грудні планується провести в Києві засідання спільної міжурядової українсько-французької комісії, де буде обговорено широкий спектр питань, зокрема співпраці в авіапромі.

Сенсаційну заяву під час зустрічі зробив Філіп Адвані, віце-президент Global Sourcing Network — компанії, що здійснює закупівлі обладнання для групи EADS (Європейська аерокосмічна оборонна агенція). «Ми потребуємо хороших інженерів та сучасних матеріалів, а також хочемо мінімізувати  грошові й геополітичні ризики, тому плануємо до 2020 року 9 мільярдів євро спрямувати з загальноєвропейського на інші ринки. Ми спілкувалися з деякими французькими компаніями, які задоволенні співпрацею з Україною, зокрема компанією Антонов, і готові приїхати в Україну, аби ознайомитися з потенціалом українських підприємств, — підсумував він. — Але тут важливо, аби наші постачальники були спроможними відповідати можливостям наших філіалів, зокрема Аербасу.

Вітчизняні авіабудівники готові запропонувати партнерам цілий пакет домовленостей. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

ПРЯМА МОВА

Микола АЗАРОВ,
Прем’єр-міністр України:

— Якщо кілька років тому в когось виникали питання стосовно того, наскільки міцно наша авіаційна галузь стоїть на ногах, то, думаю, після демонстраційного польоту Ан-70 сумнівів у тому, що міцно, ні в кого не виникає. Елегантний політ Ан-158 показав, що наші авіабудівники мають гарний авіаційний смак, вміють проектувати і будувати хороші літаки,  а хороший літак завжди викликає відчуття надійності і впевненості.

Україна, попри кризу, має стійкі плани розвитку авіапрому та космічної промисловості. Наші підприємства мають високий технологічний рівень і виробляють конкурентну продукцію. Крім того, розвиваючи їх, є можливість паралельно розвивати суміжні галузі виробництва. Адже таке високотехнологічне виробництво, як космічна та авіаційна техніка, потребує колосальної кількості розробок у різних галузях. Це й нові матеріали, і локація.

Нещодавно уряд ухвалив програму активізації розвитку економіки на 2013 — 2014 роки, де надав важливе місце авіапрому. Передбачено довгострокове кредитування, інші заходи державної підтримки. Прийнято й інші законодавчі акти, які передбачають підтримку авіапрому на державному рівні.