ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2011

У Міносвіти запевняють, що хабарів не було,
а студенти тим часом шукають себе в списках зарахованих 

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту продовжують підбивати підсумки наступних етапів цьогорічної вступної кампанії. Так, у відомстві підсумовують, що зовнішнє незалежне оцінювання складали 203 тисячі випускників. «Загалом подали документи понад 290 тисяч випускників. Це говорить про те, що виявили бажання вступати 87 тисяч випускників минулих років», — зазначив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. 

У профільному відомстві запевняють, що вступна кампанія цього року пройшла спокійніше, ніж торік. Причому абітурієнти, як і зазвичай, переважно штурмували приймальні комісії найпрестижніших вишів. До топ-п’ятірки за найбільшою кількістю поданих заяв увійшли: Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний авіаційний університет, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут» та Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. У ці виші абітурієнти подали від 22,5 тисячі до понад 26 тисяч заяв.

За словами Дмитра Табачника, в низці вищих навчальних закладів взагалі не було конкурсу на перший курс: до сімнадцяти ВНЗ вступники взагалі не подали жодної заяви, а менше сотні заяв отримали аж 159 вишів.

У МОН відзначили й цікаву тенденцію значного зменшення кількості звернень на консультаційний телефон міністра — всього 130, за аналогічний період у 2010 році надійшло понад 1,5 тисячі таких звернень, у 2009-му — понад 3 тисячі. Відтак можна зробити висновок, що «Умови вступу-2011» були максимально зрозумілі всім абітурієнтам та їхнім батькам.

Також профільний міністр заявив про відсутність фактів хабарництва під час проведення вступної кампанії. «Станом на друге серпня жодного такого факту ні до міліції, ні до служби безпеки, ні до органів податкової служби не надходило», — зазначив Дмитро Володимирович під час прес-конференції.

Нагадаємо, що оскільки 31 липня закінчився прийом документів у абітурієнтів, вже у понеділок, 1 серпня, виші вивісили рейтингові списки вступників — тож тепер молодим людям треба визначитись, до якого саме вишу віднести оригінали своїх документів. Так, 6-го і 8-го серпня виші мають оприлюднити відкориговані списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування. А не пізніше 10-го серпня, згідно з Основними строками проведення вступної кампанії 2011 року, будуть визначені остаточні списки вступників за державним замовленням.