ГЛОБАЛЬНА ОЦІНКА

Саме її у два етапи проводитимуть поважні європейські експерти у Державній службі статистики

У вересні-листопаді відбувається адаптована глобальна оцінка національної статистичної системи України групою спеціалістів «Євростату», компанії ICON та ЄАВТ. Треба уточнити, що ініціатором її проведення була саме Державна служба статистики України (ДСС), яка подала заявку до «Євростату» у 2010 році. Поважні «статистичні» гості нашої країни побажали зустрітися з представниками провідних вітчизняних мас-медіа, аби дізнатися від них, що турбує читачів, слухачів та телеглядачів у царині статистики.

Слід зазначити, що на запитання журналістів, які попередні підсумки роботи місії щодо стану розвитку ДСС вони можуть підбити, європейські гості були напрочуд по-дипломатичному стриманими і відповідали узагальнено. Втім, керівник групи експертів компанії ICON Пітер Хакль зазначив, що роботу лише розпочато і вони триватиме в два етапи, а вже потім експертам буде що сказати конкретно.

У першу чергу ЗМІ цікавили питання щодо стрімкого падіння у пересічних громадян нашої країни довіри до звітів вітчизняної статистики. Найпоказовіший приклад — це індекс інфляції в його узагальненому вигляді (помісячний) та на окремі групи товарів зокрема. Як європейські статисти, так і представники ДСС зазначили, що Україна при обчисленні цього показника використовує найпоширеніший світовий метод. На запитання преси, чому, приміром, в окремі місяці, коли на ринках та в магазинах усі ми спостерігали зростання цін у 2 — 3 рази, ДСС відображала це набагато меншими показниками — 20-30%, заступник директора зведеної інформації цього відомства Наталя Павленко зазначила: «Статистичні дані за цим показником обробляються на багатьох етапах починаючи від збору первинної інформації респондентів на ринках та в супермаркетах у всіх регіонах країни. Зазвичай певна похибка може бути, одначе невелика. Виведення узагальненого показника — це кропітка  математична робота, і всі працівники ДСС дуже професійно та відповідально ставляться до своєї праці».

Взагалі, за словами представника статистичного офісу Норвегії Яна Бюфуглієна, щодо методик правильного обрахування індексу інфляції потрібно проводити дискусії. «Наприклад, саме з цієї причини ми скликали прес-конференцію у Молдові», — зазначив він.

Утім, не можна сказати, що саме на цьому початковому етапі глобальної оцінки європейських фахівців поки що нічого не турбує. Так, за словами Хакля, перепідпорядкування ДСС Мінекономіки викликає тривогу. Хоча експерт не уточнював, яку саме, чому і як це позначиться на роботі вітчизняної статистики.

Однак за настроєм гостей було видно, що вони задоволені відкритістю інформації від ДСС, яку вона розміщує на своєму сайті. З цим погодилися і більшість журналістів. Чекатимемо на другий етап і висновки.