ПЕРСПЕКТИВА

Закупівельна ціна на збіжжя найближчим часом зросте на 10—12%

Це стане можливим за рахунок зменшення логістичних витрат для зернотрейдерів при експорті зернових, перегляду ставок перевалки у портах та лінійних елеваторах. Про це учора під час прес-конференції повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. За його словами, це перший захід із відпрацьованих Мінагропродом спільно із зернотрейдерами та Міндоходів, що має підняти ціну на збіжжя та дати змогу сільгоспвиробникам заробити, а не піти у мінус. 

— Якщо порахувати, то логістика на кукурудзі займає 40% від її вартості, на фуражній і продовольчій пшениці — близько 31%, а перевалка в Україні утричі дорожча, ніж у країнах Причорноморського басейну, — зауважив він, додавши, що при цьому важливо, аби зернотрейдери переклали економію зниження вартості логістичних витрат на вартість зерна для сільгоспвиробників. Щоб тут не було зловживань, Мінагропрод планує моніторити ринок.

— Ми не дамо їм (зернотрейдерам. — Авт.) отримувати тут надприбутки, — наголосив міністр. — Одночасно боротимемось із спекулянтами, які паразитують на ринку зерна. 

Зокрема, шляхом налагодження державно-приватного діалогу із сільгоспвиробниками, створення гарантійного фонду та зернових кооперативів, запровадження механізмів аграрних розписок, що дасть змогу кредитувати сільгоспвиробників під заставу майбутнього врожаю тощо. Микола Присяжнюк нагадав, що міністерству вже вдалось врегулювати цінову ситуацію на ринку овочів та фруктів за рахунок створення оптових ринків. А також повідомив, що наступним стане зерновий ринок, а потім ринок молока. На останньому буде створена заготівельно-збутова мережа у рамках програми «Рідне село».

Микола Присяжнюк повідомив також, що розглядаються й інші заходи для врегулювання цінової ситуації на зерновому ринку. Приміром, запровадження тарифних канікул на залізничні перевезення, зниження вартості послуг контролюючих органів тощо.

На запитання журналістів, чи планується відновлення повернення ПДВ при експорті зернових, яке, за оцінками експертів, дасть змогу збільшити ціну збіжжя на 15%, міністр зауважив, що гіпотетично ПДВ дасть змогу підвищити ціну, але у попередні роки були значні зловживання у цьому сегменті і ПДВ не завжди давало пряме підвищення цін для сільгоспвиробників. Тому нині Мінагропрод обговорює це питання з Міндоходів, аби оцінити всі можливі вигоди і втрати.

За його словами, завдяки діям міністерства на ринку зернових за останній тиждень в окремих регіонах уже спостерігається незначне підвищення цін на збіжжя. Так, внутрішні ціни на зерно нового врожаю зараз коливаються залежно від регіону на: пшеницю 3 класу — від 1400 до 1800 грн за тонну, 6 класу — від 1250 до 1610 грн, ячмінь — від 1450 до 1800 грн за тонну.

На його думку, стабілізації вдалось досягти за рахунок активної діяльності двох державних операторів на ринку, які закуповують збіжжя нового врожаю за форвардними та спотовими контрактами. Зокрема, за інформацією міністра, Аграрний фонд закупив в інтервенційний фонд 1,034 млн тонн пшениці врожаю 2013 року. Майже 1 млрд грн проплатив авансових платежів і ще продовжує розрахунок на 800 млн грн. А Державна продовольчо-зернова корпорація законтрактувала за форвардними контрактами понад 900 тис. тонн зерна, а за спотовими — 300 тис. тонн. На рахунки аграріїв перераховано понад 1,5 млрд грн. Крім того, ДПЗКУ розпочала програму форвардних закупівель 2014 року та заставних закупівель 2013 року.

Микола Присяжнюк докладно розповів про ці програми, зважаючи на потреби аграріїв у ресурсах напередодні осінньої посівної озимих.

За першою програмою аграрії отримують авансовий платіж у розмірі 1 тис. грн за зернові, після збирання врожаю — кінцеву доплату за ринковою ціною, яка визначається на Аграрній біржі, уточнив він. Принцип Програми заставних закупівель 2013 року такий: аграрії здають у заставу наявне зерно за подвійним складським свідоцтвом, отримують заставну ціну в розмірі половини вартості зерна (для розрахунку використовується мінімальна інтервенційна ціна), а після повернення коштів та сплати 13 відсотків річних їх за користування аграрій повертає своє зерно. Ці програми дають змогу аграріям отримати обігові кошти та не поспішати реалізовувати зерно на «падаючому» ринку, підкреслив міністр.

ДОВІДКА «УК»

На сьогодні зібрано 23,5 млн тонн зерна, з них 17,2 млн — пшениці, 5,6 млн — ячменю та 341 тис. — жита. При цьому врожайність пшениці цьогоріч на 30% вища, ніж торік, кукурудзи — на 5%. Очікується отримати 56—57 млн тонн зернових, з них 25 млн тонн — кукурудзи.