ПРОДУКЦІЯ

Торік на переробні молокопідприємства надійшло на 51,4 тис. тонн більше сировини, ніж 2009 року. За даними Держкомстату, українське молоко стало якіснішим, а його виробництво рентабельним.

Разом з тим підвищились показники виробництва молочної продукції - у 2010 році виробництво вершків збільшилось на 23%, молочних продуктів із вмістом рослинних жирів - на 22,3%, рідкого обробленого молока - на 6,8%, морозива - на 6,3%, масла вершкового - на 6,2%, молока і вершків сухих - на 2%.

А молока гатунку "екстра" за минулий рік надійшло на 2,5 % більше, ніж позаминулого, вищого - на 2,2%, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Нині Україна повністю забезпечує потреби населення у молочних продуктах. Тому в 2010 році обсяги імпорту молокопродуктів зменшилися на 27,1 % (12,4 тис. тонн) і становили 33,6 тис. тонн на загальну суму 113,1 млн дол.

Водночас, за кордоном ціни на молокопродукти зростають. Імпортне тваринне масло подорожчало майже в 1,8 раза, згущене молоко - в 1,5 раза, а молочна сироватка - в 1,4 раза.

Імпортування молочної продукції стає невигідним у зв'язку з тотальним подорожчанням у період світової продовольчої кризи. Тож Міністерство аграрної політики та продовольства зосередиться на внутрішньому виробництві та підтримці українських молочних виробників і переробників.