Астролог
 Андрій Чистяков:
 

Те, що відбувається в Україні, почавшись мирними студентськими акціями на центральних вулицях столиці, пролившись кров’ю Небесної Сотні на київську бруківку, зірвавши маски з тих, хто вважає Україну розмінною монетою у розв’язанні власних конфліктних ситуацій, не залишило байдужим жодну людину, хоч би якої національності вона була. І, звісно, всім болить, що буде з нашою країною, чи вдасться нам її зберегти і що українців чекає у майбутньому. Про це «Урядовому кур’єру» розповідає астролог Андрій ЧИСТЯКОВ.

— Андрію Геннадійовичу, коли події в нашій країні набули пікової гостроти, витримувати психологічну напругу стало важко, і я — вже не як журналіст, а просто як людина, — аби хоч трохи поставити заслін для стресу, почала шукати в Інтернеті астрологічні прогнози на 2014 рік…

— І мої знайомі колеги-астрологи, і я сам казав, що 2014 рік, безумовно, буде військовим. Річ у тім, що впродовж останніх п’ятисот років кожен 14-й рік століття войовничий. Згадайте хоча б 1914-й… А з іншого боку, я таки не прогнозував, що воєнні дії розпочнуться в Україні, — гадав, що це буде або Сирія, або ще якась країна, але не в нас.

Я точно зазначав, що лютий і березень будуть надзвичайно конфліктними місяцями, і втягнення трьох наддержав у військове протистояння більш ніж ймовірне, але, правду кажучи, не думав, що це буде саме на території України. Те, що зараз відбувається в Україні, вже відбувалося: в Югославії, Лівії, Сирії. І ще відбуватиметься — в Туреччині, в Росії, яка навряд чи збереже свою цілісність.

— На ваш прогноз натрапити не вдалося, як, до речі, й на передбачення інших астрологів щодо долі України. Таке враження, що Рік Коня ваші колеги дружно проігнорували…

— Тут можливі два варіанти: або вони справді не хотіли говорити неприємних для людей речей, або вже ваші колеги-журналісти напередодні Нового року не хотіли нікого лякати, обмежуючись побутовими побажаннями астрологів, приміром, якого кольору одяг має бути у новорічну ніч.

— Цікаво, що єдиний знайдений мною прогноз, у якому згадувався 2014 рік і Україна, датований 2009-м: це передбачення Павла Глоби. У ньому йдеться про те, що в Києві буде багато неприємних речей, а Крим має стати українською Чечнею. Що ви сьогодні скажете з цього приводу?

— Насправді не треба бути астрологом, щоб провести окремі паралелі. Візьмімо в допомогу звичайний здоровий глузд і спробуймо відстежити окремі закономірності нашого життя.

Першим знаковим моментом для мене був 1999 рік і фактичне припинення дії Гельсінкських угод, тобто всього, що пов’язане з міжнародним правом. Адже коли на Белград упали перші бомби, стало зрозуміло, що у світі є країна, яка на власний розсуд може порушувати будь-які правила. Ще один приклад — ігнорування Мюнхенської угоди. Тепер історія повторюється.

Крім того, влада в усьому світі, не тільки у нас, упродовж останніх 30 років у геометричній прогресії зростається із криміналом. Тож (а закон діалектики ніхто не скасовував, навіть попри те, що його перестали вивчати у школі) кількість перейшла у якість. А цей процес супроводжується неухильним скороченням усього, що пов’язане із середнім класом і громадянським суспільством. Тому дедалі меншає в розвинених країнах людей, котрі — через свої інтелектуальні здібності й становище — здатні хоч якось впливати на те, що відбувається в їхніх країнах.

Маємо й кризу світової валютно-фінансової системи. Щоб її помітити, астрологом бути не треба. Закінчився час оренди Федеральною резервною системою (ФРС) США (а це фактично 100 років!) верстата, на якому друкують долари. Тож усі чекають, що буде далі, а мої колеги одностайні в думці, що починаючи з осені цього року, долар поступово втрачатиме функції світової валюти і перетвориться на національну. Закономірно, що виникне потреба в регіональних валютах — за умови відмови від єдиної світової. З’являться зона юаня, зона рубля, ще чогось. Гадаю, буде від трьох до п’яти основних валют. А Україна територіально лежить на перетині інтересів фактично трьох імперій, звідси багато наших проблем. Але не всі.

— Ви стверджуєте, що військових дій на території України не очікували. Невже не переглядали її астрологічної карти на цей рік?

— Переглядав, і не раз. І казав, ще починаючи з 1999 року, коли вперше вибудував гороскоп нашої країни, що з 2015-го почнеться фактичний розпад її як суверенної держави. Помилився, як бачите, менш ніж на рік.

Тільки нікого не лякаймо. Хочу підкреслити, що відбуваються цілком закономірні процеси, Україна ще не одне десятиліття залишатиметься в межах своїх теперішніх кордонів. Ніхто — ні Росія, ні будь-яка інша країна — не «відкусить» від неї ласого шматка у вигляді Криму чи якоїсь області. І ніхто у Криму не стрілятиме. Будуть певні кроки міжнародної спільноти — і напруга потроху спаде, Росія вгамується, хоч те, що зараз бачать люди, — насправді тільки вершина айсберга, а режисери цих подій дуже далеко звідси.

А ось старт адміністративній реформі, в результаті якої регіони повинні отримати реальну владу, дали не якісь там закони, укази чи кабінетні розпорядження, а саме майданівські події, які спровокували початок кримських. Якщо хочете, це можна назвати початком федералізації.

— А що буде з Віктором Януковичем? З’явилася інформація, що в нього нібито серцевий напад, від якого він нібито помер.

— Скоріш за все, ця інформація не відповідає дійсності. Я вже казав, що йому не позаздриш: Януковича знайдуть, буде щось на зразок міжнародного трибуналу, і за вироком суду він опиниться у в’язниці. Якщо говорити про президентські вибори, призначені на кінець травня, то скажу тільки, що дата дуже несприятлива, тож для мене як астролога вони під великим питанням.

— Хоч крига ніби скресла, та хотілося б дізнатися, що Україну, а з нею й усіх нас, чекає у найближчі місяці?

— Яскравих подій, подібних до тих, що мали місце з 18 по 22 лютого, раніше жовтня чекати не варто. Що до цього спричиниться? Річ у тім, що у нас фактично не залишилося жодних важелів самостійно визначати подальше життя України як єдиної суверенної держави. І хоч би хто що говорив, а «винен» у цьому наш менталітет.

— Ви маєте на увазі відомий вислів «де два українці — там три гетьмани»?!

— Можна сказати й так. Яким, по-вашому, має бути відповідь на запитання «Ти за дурнів чи за ідіотів?» — за розумних! Точнісінько так само відповіддю на запитання «Ти за Європейський чи Митний союз?» має бути «Я за суверенну Україну». Але ми за роки нашої незалежності так і не зуміли об’єднатися навколо цієї ідеї. Хоч насправді якби влада дослухалася до порад астрологів, інших експертів — фахівців у своїх галузях, в економічній площині існування держави можна було вибудувати правила гри, якщо домовитися. А ось тут і головна заковика: карма України давня, і сама ця територія кармічно є джерелом зіткнень і суперечностей. Ще Грушевський свого часу цитував давнього грецького мандрівника, який, побувавши на землі наших предків, влучно підмітив, що «ці люди переможуть будь-кого, але за однієї умови: якщо зуміють між собою домовитися».

Як бачимо, відтоді нічого не змінилося. А ось консультації з моїми колегами могли б допомогти обійти гострі кути.

— Що з астрологами, ясновидцями і навіть магами завжди радилися правителі багатьох країн, — факт відомий. Тож мені цікаво: чи попередні українські уряди мали серед своїх консультантів фахівців-астрологів?

— Зі мною особисто саме від урядів ніхто не працював, про своїх колег не чув, хоч ми спілкуємося. А ось у приватному порядку люди працюють: і урядовці, й бізнесмени, у мене також є такі клієнти. Ці люди розуміють значення й можливості астрології й намагаються захистити себе від хибних кроків.

— Ми живемо фактично на лезі бритви — на стику епохи Риб і Водолія, і складається враження, що щільність подій збільшується, ніби ущільнюється сам час. Як ви це поясните з точки зору астрології?

— Цю ситуацію можна порівняти з тим, як студент, у якого на носі сесія, намагається за останню ніч перед екзаменом надолужити прогаяне. Так і людство повинне дуже швидко надолужити те, чого не встигло зробити в епоху Риб, щоб відповідати тому рівню, який уже диктує епоха Водолія. Російський історик Фурсов хоч і метафорично, але дуже точно зазначив, що через 200 років світ відрізнятиметься від сучасного набагато більше, ніж Єгипетська держава від племен диких мисливців.

— На Землі буде технократична цивілізація?

— Зараз ще важко сказати, яким шляхом піде людство — біологічним, технічним чи гуманістичним, але сформується світ, у якому зовсім не буде конкуренції, її замінить співпраця. Бо саме співпраця — ключовий принцип ери Водолія. На все про все, щоб перебудуватися, людству залишилося усього півтора століття.

— Інколи закидають, що ясновидці, маги, хіроманти, решта різного гатунку сенситивів, зокрема й астрологи — це шарлатани, яким у жодному разі не варто довіряти. Я ж свого часу проаналізувала, люди яких професій приходять в астрологію. Нехай це не масштабне дослідження, але можу сказати точно, що десь відсотків 80 здобули вищу технічну освіту. Тобто це фізики, математики, кібернетики… Рідше — вчителі, психологи. І мені здається, що астрологію було б непогано вивчати, скажімо, у старших класах школи — це дало б змогу розумним дітям обійти частину помилок на життєвому шляху.

— До ХVІ століття астрологію викладали у всіх європейських університетах. Та щойно з’явився розвинений капіталізм, її прибрали з університетських підручників як небезпечну. Чому небезпечна, зрозуміло: астрологія вчить людину, якщо хочете — дає інструмент для самостійного прийняття рішення. А коли у світі стали домінантними сили, які хотіли відняти право приймати рішення, астрологія потрапила під заборону, і надовго.

Як учитель і як астролог я прихильник того, щоб астрологію викладали у вищій школі як обов’язкову дисципліну, проте у рамках Болонської системи це майже неможливо.

Що ж до старших класів… Річ у тім, що людина, яка не має мінімального культурного рівня, не знайома, скажімо, з міфологією, історією, не зможе вивчити цю науку. Тобто повинне бути підгрунтя, на яке ляжуть ці знання.

— Повернімося до нинішньої ситуації: є думка, що події на Майдані, які передували кримським, — фактично початок третьої світової війни. Невже керівникам наддержав не вистачить здорового глузду втриматися від того, аби, умовно кажучи, натиснути на жахливу кнопку?

— Насправді третя світова давно закінчилася — розпадом Радянського Союзу. А ось четверта — її доцільно назвати інформаційною — у самому розпалі. Використовується психо-історична зброя, це вже війна на рівні свідомості. Уже нікому насправді не треба вбивати людей із пістолета — для багатьох досить увімкнути телевізор…

Що буде надалі з Україною, я вже сказав. Що ж до української нації, її культури і традицій, то вона не зникне ніколи.

Лариса УСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій ЧИСТЯКОВ. Народився 1961 року в Харкові. Після закінчення середньої школи працював слюсарем-інструментальником, відслужив у лавах Радянської армії, потім закінчив педагогічний інститут, здобувши фах вчителя хімії та біології, викладав ці предмети у школі. Після розпаду СРСР й до сьогодні — вільний консультант.

Астрологією захопився давно, вивчати почав з 1990 року одночасно з психоаналізом і релігієзнавством. Вважає астрологію протонаукою, тобто універсальною системою опису світу, на базі якої виникли й розвиваються всі сучасні науки.

Прогностичною практикою займається тоді, коли виникає потреба, віддаючи перевагу аналітичним можливостям, які відкриває знання астрології.