Начальник управління
податкової міліції ДПС
у Вінницькій області Андрій ТАРАНОВ

Останніми місяцями податкові міліціонери Вінниччини істотно збільшили обсяги надходжень до бюджету. Позитивна динаміка в їхній роботі є сталою, хоча чисельність працівників підрозділу значно зменшилася. Завдяки чому вдається забезпечувати результат, про це розмовляємо з начальником управління податкової міліції ДПС в області Андрієм Тарановим.

— Андрію Володимировичу, у світлі реформ, ініційованих Президентом Віктором Януковичем, які завдання стоять сьогодні перед податковою міліцією та очолюваним вами підрозділом зокрема? 

 — У цьому році ми зосередили роботу на семи напрямках, окреслених начальником податкової міліції ДПС України Андрієм Володимировичем Головачем. Це встановлення перепон незаконному виведенню валюти за кордон в офшорні компанії (спільно з Нацбанком України); контроль витрат державного бюджету, зокрема за отриманими субвенціями та тендерними процедурами; контроль за діяльністю державних монополій; боротьба з незаконним відшкодуванням ПДВ під час експортно-імпортних операцій; контроль надходжень до місцевих бюджетів; боротьба з «конвертаційними центрами» та замовниками їхніх послуг; протидія фальсифікату та незаконному використанню акцизних марок.

Захист економічної безпеки держави вимагає серйозної підготовки. Фото з сайту sta.gov.ua

— Чи означає це зміну філософії роботи податкової міліції?

— Виконання поставлених завдань виведе податкову міліцію на новий рівень поступу, а також зміцнить економічний ефект її діяльності. Хоча за багатьма вказаними напрямками працювали й раніше. Так, минулого року ми виявили два «конвертаційних центри», послугами одного з яких скористалися майже 300 підприємств країни. Сума проконвертованих коштів сягає майже 1 млрд грн. Контролювали витрати державного бюджету у сфері тендерних процедур та державних закупівель: у результаті відпрацювання співробітниками податкової міліції області порушено 13 кримінальних справ. Утім, робота у цьому напрямку посилиться — за оцінками експертів, збитки держави в загальноукраїнському масштабі у цій сфері становлять до 60 млрд гривень щороку. Посилили роботу й на ринку підакцизних товарів та протидії їхньому незаконному обігу. Тільки лікеро-горілчаних напоїв та спирту вилучили з незаконного обігу на суму майже 7 млн грн. У нинішньому році вже порушено 5 кримінальних справ  щодо незаконного обігу спирту.

Оновлення торкнеться і взаємодії зі ЗМІ. Ми стаємо більш прозорі і відкриті для суспільства. Саме через співпрацю з журналістами формується позитивний імідж податкової міліції у свідомості громадян — як служби, що стоїть на захисті економічних інтересів держави, а не карального органу.

— Андрію Володимировичу, у викритті злочинів щодо ухилення від сплати податків ви орієнтуєте зусилля на відшкодування завданих державі збитків. Закон передбачає звільнення громадян від кримінальної відповідальності у зв’язку з відшкодуванням збитків та сплатою штрафних санкцій. Як часто ви застосовуєте у своїй роботі цю норму?

— Минулого року ми направили до суду чотири кримінальні справи для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з повним відшкодуванням завданих збитків. Маємо результат і в нинішньому році: 5 січня слідчі податкової міліції порушили кримінальну справу стосовно директора підприємства—виробника безалкогольних напоїв. Йому інкримінувалося ухилення від сплати податків на суму 2,6 млн грн. Не чекаючи передачі справи до суду, він добровільно погодився відшкодувати збитки. Станом на 31 січня підприємство сплатило 1,8 млн грн податків, а також надало гарантійного листа, що вся сума буде сплачена до 15 лютого. Таких фактів ще небагато. Бо у тих, хто ухиляється на мільйонні суми, бажання платити немає, а є бажання ходити по судах, писати скарги. Але ми змінюємо ситуацію. Не посадити злочинця до в’язниці, а примусити його повернути державі вкрадене та сплатити штрафні санкції — ось основний постулат, яким керуються наші працівники при розслідуванні кримінальних справ. Ця філософія дає результат. Сьогодні ми вже відчуваємо збільшення добровільно задекларованих сум. Отож іде зростання обсягів надходжень до державного бюджету.

Зауважу, що ми повністю відійшли від практики викриття дрібних злочинів та правопорушень. Займаємося лише тими суб’єктами господарювання, які умисно застосовують кримінальні схеми для виведення мільйонних сум з-під оподаткування. Ми не чіпаємо дрібний бізнес, а протидіємо лише тим неплатникам, які приховують від оподаткування мільйони гривень. Торік зі 104 злочинів, які ми викрили, майже 83% — це тяжкі та особливо тяжкі. За минулий рік сума відшкодованих збитків за кримінальними справами сягнула 11,6 млн грн. Ця сума є більшою від тієї, яку відшкодовано за економічними злочинами усіма правоохоронними органами в області разом узятими. Тобто економічний ефект від роботи податкової міліції очевидний. Лише за один рік нам вдалося на третину збільшити обсяги надходжень до державного бюджету — майже 70 млн грн. Це ті кошти, які спрямовувалися чи вже були виведені у тіньовий обіг.

— А які результати з відшкодуванням ПДВ?

— Упередження незаконного формування та відшкодування податку на додану вартість є одним із пріоритетів у нашій роботі. Торік ми встановили 57 фактів необгрунтованої заяви на відшкодування ПДВ. Таким чином, нам вдалося не допустити відтоку з бюджету ще 35,2 млн грн. Факти замаху на незаконне відшкодування ПДВ були встановлені також щодо посадових осіб підприємства, яке внесене до списку на автоматичне відшкодування податку. Подібні переваги в оподаткуванні жодною мірою не страхують від кримінальної відповідальності за махінації в цьому розрізі. Тут ми спуску не дамо нікому.

— На скільки зменшилася чисельність працівників у вашому підрозділі?

— Торік чисельність працівників податкової міліції в області скоротили майже на 20%. Це завдання Президента України щодо оптимізації державних структур. Скорочуємо підрозділи у тих районах, де немає великого бізнесу. Загалом по області скорочено майже 150 працівників податкової служби і близько 35 — податкової міліції. Намагаємося залишати кращих співробітників, а від тих, які є баластом, позбавляємося. Я переконаний, що це позитивно позначиться на якості роботи.

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Андрій ТАРАНОВ. Народився у 1975 р. у місті Могилів-Подільський на Вінниччині. У 1996 р. закінчив Українську академію внутрішніх справ, у 2010 р. — Київський національний університет ім.

Т. Шевченка. Кваліфікація за освітою — правознавство, фінанси. Працював слідчим, на керівних посадах у міліції та податковій міліції у м. Києві. З січня 2011 року — перший заступник голови — начальник УПМ ДПА у Вінницькій області.