СТИХІЯ В КРИМУ

Лютий мороз cкував Керченську протоку, сильний вітер заблокував дорогу, тисячі людей залишились без електроенергії

Лариса КОНАРЕВА,
Людмила ЩЕКУН,

«Урядовий кур’єр»

У Криму такого ще не було. Шалений вітер і заметіль перевертають автівки на дорогах і вивертають білборди. Двадцятиградусні морози скували море і зупинили кораблі. Криголами та вертольоти рятують моряків із замерзлих суден. Обірвані електропроводи, 108 міст і сіл занурилися у пітьму. Картина із фільмів-катастроф. Але така вона, цьогорічна пекельна кримська зима!

Керченська протока закрита для судноплавства. Тут на сьогоднішній день на якірних стоянках 124 судна. Не працює паромна переправа Крим—Кавказ. У порту міста перебувають 7 кримських суден. У Рескомі з транспорту та зв’язку автономії повідомили, що не володіють інформацією, кораблі яких країн у протоці і який вантаж міститься на борту. Таку інформацію не може запросити і директор Керченського морського порту, оскільки місце перебування кораблів не є зоною кримського мореплавства. У відомстві не розуміють, чому власники суден вивели кораблі в море, знаючи про погіршення погодних умов. Жодне з суден, які стоять у протоці, не мають спеціального криголамного обладнання.

Сильний штормовий північно-східний вітер створив багатокілометрові затори на кримських автошляхах. Снігові замети, які місцями сягають 1,5 метра, не дозволяють рухатися автомобілям та перешкоджають роботі спецтехніки. Автолюбителям, які ризикнули виїхати цими днями, довелося перебувати у сніговому заторі майже добу. Найбільш сильні проблеми сніг створив на автодорозі Сімферополь-Армянськ на ділянці від с. Журавлівка до с. Трактове, а також на трасі Сімферополь-Джанкой, від смт Гвардійське до смт Октябрське, Сімферополь-Феодосія-Керч». Співробітниками ДАІ АР Крим рух автотранспорту тут призупинено, працює спеціальна техніка, яка розчищає автодороги і звільняє зі снігових заметів заблоковані автомобілі.

Як повідомили в Головному управлінні МНС Криму, станом на ранок 8 лютого зі снігових заметів на автомобільних дорогах автономії звільнено 484 автомобілі і 1558 осіб, серед яких було 3 породіллі. Крім того, для забезпечення  пальним автомобілів, що й досі перебувають у снігових заметах на трасі Армянськ-Сімферополь, спрямовано паливозаправник (УРАЛ-4320) від військової частини, розташованої у  Перевальному, з тонною бензину А-95.

У Республіканському комітеті АРК з транспорту і зв’язку повідомили, що ситуація на дорогах півострова під жорстким контролем. До рятувальних робіт та розчищення автомагістралей задіяні понад  190 осіб  підрозділів «Кримавтодору». В тому числі працюють 76 одиниць спеціальної та допоміжної техніки. У місця снігових заметів направлені два пересувних пункти обігріву. До рятування кримських водіїв з полону сніжних заметів долучилися і спецпідрозділи «Беркута», які направили БТРи на трасу Сімферополь-Красноперекопськ.

За останню добу в зв’язку з посиленням вітру до 30 м/с залишились без електрики понад 55 тис. осіб в 11 районах півострова. За інформацією прес-служби Головного управління МНС у Криму, для ліквідації аварій на лініях електропередач залучено 69 бригад «Крименерго». Але сильний вітер та сніжні заноси на дорогах ускладнюють роботу ремонтних бригад. У повній готовності 380 автономних джерел електропостачання, з яких 178 пересувні.

ДОВІДКА «УК»

Керченська протока невелика: довжина 40 км, ширина 4—15 км, глибина 5—15 метрів. Керченська паромна переправа Крим—Кавказ протяжністю 3,8 км з’єднує Європу і Азію, Україну і Росію, використовується для транспортування автомобілів та залізничних вантажних потягів.