Майже одразу після зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком Державний секретар з питань оборони Великої Британії Майкл Фаллон розпочав практичну частину візиту в Україну очолюваної ним офіційної делегації з Туманного Альбіону. Британці побували у 199-му навчальному центрі Командування Високомобільних десантних військ вітчизняних Збройних сил, розташованому поблизу села Тетерівка на Житомирщині.

Тут проходять спеціальну курсову підготовку штатні підрозділи українських військових і призвані за мобілізацією резервісти. Навчання відбувається за активної участі британських інструкторів з бойовим досвідом, набутим в Афганістані та Іраку. Члени делегації ознайомилися з організацією та проведенням цієї підготовки, яка триватиме ще близько півтора тижня. Зокрема військовослужбовці продемонстрували українським і британським військовим делегаціям навички, здобуті вже під час спільних навчань. За словами британських інструкторів, їм також є чому повчитися в українських військових, які брали участь в антитерористичній операції із захисту Батьківщини від агресорів під російсько-терористичними прапорами.

Британські інструктори чітко знають свою справу. Фото з сайту mil.gov.ua

«Ми були першою країною, яка запропонувала Україні допомогу у вигляді військової підготовки. Плануємо, що до 31 березня 2016 року, коли завершиться фінансовий рік у Великій Британії, ми підготуємо дві тисячі українських військовослужбовців», — поділився перспективними планами Майкл Фаллон.

Програма передбачає каскадну підготовку. Велика Британія готує інструкторів, які надалі готуватимуть українських військовослужбовців. Підготовка проводиться за різними напрямами: піхотна, тактична медицина, патрулювання, розмінування території, проведення операцій в міських умовах, що надзвичайно актуально в АТО.

Заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Долгов зазначив, що допомога Великої Британії важлива як для України, так і для наших Збройних сил. Це реальний внесок у реформи, адже саме тут українські військові здобувають військову практику та навички відповідно до стандартів НАТО.

«Особливо дякуємо за допомогу в системах логістичного забезпечення, електронних закупівель, що дає змогу Україні заощаджувати значні кошти», — цитує слова Ігоря Долгова прес-служба Міноборони.

Майкл Фаллон запевнив, що Велика Британія і надалі підтримуватиме реформи, які здійснює український уряд. Крім того, ця країна посідає провідну позицію серед європейських країн щодо запровадження санкцій проти РФ. І надалі робитиме все, щоб запобігти їх скасуванню, аж допоки мінські угоди не буде виконано в повному обсязі, підкреслив поважний гість із Британських островів.

За його словами, він прибув до Києва зокрема і для того, щоб заявити про підтримку України в її боротьбі за свободу, територіальну цілісність і повагу до своїх кордонів.

Того самого дня з делегацією британських фахівців провів переговори й міністр оборони Степан Полторак. На підсумковому брифінгу він підтвердив, що Велика Британія підтримує наші Збройні сили з перших днів російської агресії.

«Велика Британія була першою країною, яка запропонувала Україні свої можливості з підготовки військових фахівців. На сьогодні британські військові інструктори підготували близько тисячі українських військовослужбовців за напрямами застосування загальновійськових підрозділів, розвідки, медичного та логістичного забезпечення», — повідомив вітчизняний урядовець.

Окремо він відзначив внесок британського радника при Міністерстві оборони та Генеральному штабі у створення необхідних умов для роботи «Волонтерського десанту» в оборонному відомстві, а також запровадження електронних торгів у систему державних закупівель Міноборони.

За словами Степана Полторака, під час переговорів українська та британська делегації домовилися значно розширити двосторонню оборонну співпрацю. «Розглянуто можливість створення спільної школи підготовки фахівців логістичного забезпечення, а також збільшення кількості навчальних курсів для українських військовослужбовців», — уточнив міністр оборони.