У зв’язку з погіршенням погодних умов за завданням уряду в регіонах працює понад 4,3 тисячі пунктів обігріву та чергує понад тисяча соціальних патрулів. З початку їхньої роботи в пунктах обігріву вже врятовано від переохолодження понад 32 тисячі людей, зокрема за останню добу — понад 3 тисячі осіб. Про це заявив віце-прем’єр-міністр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул.

«Необхідно за будь-яких умов захистити людей від холоду та небезпечних ситуацій», — сказав, зважаючи на цей невтішний прогноз, Олександр Вілкул. За його даними, з 20 січня почали працювати 263 пункти обігріву та понад тисяча медичних працівників Червоного Хреста.

«Особливо хочу зазначити, що до цієї роботи долучилися волонтери. Це дуже важливо. Велика подяка всім українцям, які висловлюють свою життєву позицію саме так: реальними справами допомагаючи країні та конкретним людям», — підкреслив посадовець. А у зв’язку з подальшим погіршенням погодних умов він доручив тримати в посиленому цілодобовому режимі аварійні та рятувальні служби, зазначає прес-служба віце-прем’єра.

Важливо, що військовослужбовці допомагають ліквідовувати наслідки снігової негоди. За даними прес-служби оборонного відомства, на прохання місцевих органів влади та самоврядування Дубенського району Рівненщини про надання допомоги з ліквідації наслідків снігопадів військовослужбовці 107 Центру дорожнього забезпечення Збройних сил України почали розчищати снігові замети. Маршрутом для військових стали шляхи до населених пунктів Дубно — Мирогоща — Молодаво — Варковичі — Жорнів і в зворотному напрямку та Дубно — Верба — Берег — Студянка. Загальна протяжність маршруту — 118 км.

Узимку заступ є найефективнішою зброєю у боротьбі  зі снігопадами. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Для розчистки снігових заметів залучено досвідчених військовослужбовців, а також грейдер ДЗ-122 та трактор Т-150. За потреби буде залучено додаткові сили і засоби», —  зазначив начальник 107 Центру дорожнього забезпечення полковник Олег Безруков.

Інший підрозділ 107 Центру дорожнього забезпечення, який дислокується у місті Новограді-Волинському, також надає допомогу в розчищенні снігу в Новоград-Волинському гарнізоні. Там уже розчищено близько 80 кілометрів автомобільних доріг.

А військовослужбовці 55 окремої артилерійської бригади Оперативного командування «Південь» спільно з комунальними службами міста Запоріжжя вийшли на розчистку снігових заметів на зупинках громадського транспорту й пішохідних переходів. Як зазначив заступник командира бригади з виховної роботи підполковник Ігор Немінський, якщо автошляхи розчищав спеціальний автотранспорт, то тротуари, зупинки залишалися у снігу. На центральному проспекті Запоріжжя зусиллями військових очищено від снігу 7 зупинок громадського транспорту ту 10 пішохідних переходів.

Бердичівські військовослужбовці теж довели свою готовність прийти на допомогу. 28 січня газовоз застряг у заметі на одній із вулиць міста і перехилився на лівий бік, витягнути його цивільною технікою не вдалося. Військовослужбовці 26 Бердичівської артилерійської бригади на спецтехніці прибули на місце події і витягнули 40-тонний автомобіль із замету.

Варто додати, що у  військових частинах 8 армійського корпусу створено загони з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Близько 100 одиниць техніки та понад півтисячі військовослужбовців готові надати допомогу цивільному населенню у боротьбі з негодою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»