Що рік майбутній нам готує? Це питання, більшою чи меншою мірою, цікавить нас усіх. І, мабуть, найпростішою і найдоступнішою (завдяки Інтернету та ЗМІ) «шпаринкою», з якої кожен може підглянути в майбутнє, є астрологічні прогнози. Вочевидь, ще з часів античності, коли астрологія стояла поряд з астрономією і математикою, викладалася студентам як точна наука, люди вірили зіркам і орієнтувалися за ними, визначаючи якісь важливі для себе віхи. Нині, коли астрологію відносять радше до окультної сфери, скептичних поглядів на неї не бракує. Та все-таки чимало навіть закоренілих скептиків заглядають у гороскопи. Тож напередодні Нового року ми поспілкувалися з астрологом Валерієм ЗАБЛОЦЬКИМ і попросили його напіввідкрити для нас зіркову «шпаринку».

Астрологія - математика з відтінком магії?

Зірки не помиляються

— Валерію Володимировичу, наскільки загалом можна вірити тому, що кажуть зірки? Чи часто вони помиляються?

— Зірки ніколи не помиляються. Помиляються астрологи, коли не в змозі прочитати небесні послання. Річ у тім, що Господь синхронно рухає світом, людським життям і зірками. Тому за зміною положення зірок можна судити про зміни у світі, в житті тої чи тої людини, організації чи держави. І навпаки, за змінами в житті людини професійний астролог може визначити, з якою планетою і з яким її рухом це пов’язано. Це все одно, як за рухом великої стрілки годинника ви можете передбачити, як рухається маленька стрілка, і навпаки.

Щодо помилок, то частіше помиляються новачки й аматори, а професіонали помиляються рідше, як і в інших галузях соціуму. Для простих випадків достатньо аматорських знань, щоб дати достовірний прогноз. А бувають настільки складні ситуації, що навіть маститому професійному астрологу знадобляться роки, щоб пояснити, чому саме так усе відбулось у минулому, не кажучи про майбутнє.

— Нині багато газет, журналів тощо публікують астрологічні прогнози на день, тиждень, місяць для кожного знака Зодіаку. Інколи вони в різних виданнях діаметрально різні. Чи можете дати якусь підказку, яким з них можна вірити, а яким не варто?

— Коли складають прогноз на знак Зодіаку, то припускають, що існує тільки одне натальне сонце в людини, і воно таке велике, що займає всі 30 градусів знака. Звичайно, це грубе припущення. Тому ці прогнози мають відповідну похибку, за визначенням. Але іноді й вони задовольняють користувачів, коли їх складає фахівець.

Не раджу вірити наосліп нікому. Порівняйте, чиї прогнози більше збігаються із вашою реальністю, а чиї менше, та вибирайте достовірніший.

— У 2003 і 2004 роках низка російських газет називала вас кращим астрологом України за політичні прогнози. А чи ви складали гороскопи для відомих людей, політиків, і чи відслідковували потім — справджувалися вони чи ні?

— Балакучість є вадою не тільки астролога, її треба позбутись на початку фахової діяльності. Під час астрологічної консультації розкривається історія проблеми, недуга, це як таїна сповіді. Тому поширювати особисту інформацію про тих, хто звертався і кому я складав гороскопи, буде аморально.

А відслідковувати справдження своїх прогнозів я мушу. Бо як інакше підвищу власну кваліфікацію? Цікаво, що саме результатами роботи з відомими людьми я найбільше задоволений. Це можна пояснити тим, що відомі люди, політики перебувають на видноті, тому їх можна довше спостерігати, сильніше відчути, точніше зосередитись і краще зрозуміти. А це важливо для правильного прогнозу.

— А чи складали ви гороскопи для себе?

— Часу на себе завжди не вистачає, але я складав гороскопи у критичних ситуаціях: щоб у добрий час зробити важливий крок, визначити сприятливий день для операції або зрозуміти, як розвивається ситуація, що чекати від тої чи тої людини, оцінити події в житті тощо.

Як вовки в астрологічному лісі

— Як загалом стають астрологами?

— Кожен астролог йде своїм шляхом від самого початку. Офіційної державної установи, яка б в Україні чи Росії надавала базові знання з астрології, не існує. Багато авторів прогнозів навчалися за книжками, на різних курсах, у гуртках чи авторських школах, академіях, які є приватними підприємствами чи громадськими організаціями.

Мені також довелось викладати астрологію на різних курсах і в різних школах. До речі, я кілька років був автором, розробником і завідуючим курсом медичної астрології в медінституті Української асоціації народної медицини, як записано в моїй трудовій книжці. Викладав астрологію, керував викладачами курсу, приймав екзамени, готував звіти, брав участь у астрологічних і медичних конференціях. З любов’ю і ностальгією згадую ці часи. З багатьма моїми студентами до цього часу підтримую міцні зв’язки.

— Чи доводилось вам працювати з людьми, які скептично ставляться до астрологічних прогнозів?

— Скептики — це ті вовки у астрологічному лісі, які не дають астрологам спочивати на лаврах. Я скептиків дуже люблю і ціную, тому в більшості випадків не хочу переконувати їх спеціально. Світ астрології без скептиків швидко б утратив поступ до розвитку. Вони не є небезпечними для астрології, бо думка людини, яка живе максимум 90—100 років, надто мізерна в порівнянні із прадавнім мистецтвом астрології. Іноді пересічній людині з її земним досвідом важко піднятись над буденним і поглянути на нього з висоти зоряного неба.

Наприклад, років 10 тому я отримав від однієї поважної особи замовлення на особистий гороскоп, швидко виконав його і віддав замовлення. Через три доби замовник телефонує і скаржиться, що мій гороскоп — це бозна-що. Він намагався віддати мені мої аркуші паперу з надрукованим замовленням. Я не взяв і попросив його почекати деякий час. Через кілька місяців замовник зателефонував, вибачився і розказав, що тільки зараз йому став доступним зміст надрукованого. Він замовив кілька нових гороскопів.

Астрологія існує багато тисяч років, більше, ніж будь-яка сучасна країна, наука чи цивілізація. Астрологію забороняли, астрологів піддавали прокляттям і анафемі. Але незважаючи ні на що астрологія існувала і буде існувати ще багато тисяч років, поки Бог рухає всесвітом, доки існують людство, зірки і небо.

— Від чого астролог, роблячи прогноз, відштовхується в першу чергу?

— Передусім астролог опирається на власні знання і досвід. Він має знати натальну карту тієї людини, організації чи країни, на яку складається гороскоп, знати, яким речам, людям, істотам і подіям відповідають планети і знаки Зодіаку. Ще для складання прогнозу варто також знати, як транзитні планети рухаються, які аспекти вони утворюють і ще багато чого.

Не зустрічайте Коня передчасно!

— Чи ви вже з’ясовували, що віщують зірки Україні в 2014 році?

— В Україні посилюватиметься патріотизм, духовний і моральний аспект. Святість України і віра в Україні отримають додаткове сприяння, посилиться також вплив супердержав і великих об’єднань на нашу країну.

Але до кінця лютого 2014 року ще зберігатимуться підстави існування Євромайдану. У наступному році посиляться небезпеки для держави і фінансові проблеми, зменшаться мир і рівновага, збільшаться борги і скоротяться прибутки, порушаться союзи і домовленості, втрачатимуться партнери і союзники.

Щоб уникнути негараздів, варто обмежити кредити, не брати грошей у борг, більше дбати про партнерів і союзників, зменшувати небезпеки на території держави, дотримуватись домовленостей, а владі більше дбати про мир, рівновагу і спокій у державі.

— На чому зірки радять зосередитися в рік Коня — на особистому житті чи кар’єрі? Де гарантованіший успіх?

— Кінь не прискаче на момент настання 2014 року. Вітати і зустрічати рік Коня в цей час порожня справа, бо він прибуде через місяць, за розкладом.

Тож хто передчасно святкуватиме прихід коня, той буде схожий на хазяїна, що запросив Діда Мороза зі Снігуронькою не до оселі, а до конюшні. Уявіть, як образяться ваші гості, коли ви їх заженете до стійла, де вони знайдуть оберемок свіжого сіна замість шматка сала і відро води замість шампанського, борщу і вареників...

Передчасна зустріч року Коня подібна до передчасних штучних пологів.

Так що, братове, зустрічаймо 2014 рік як годиться, щоб доля на нас не ображалась. А вже за місяць вчасно зустрінемо і загнуздаємо блакитного коника.

До речі, в новому році на більш гарантований успіх слід чекати в кар’єрі, а не в особистому житті.

—  Яким знакам Зодіаку у 2014 році найбільше пощастить і в яких сферах, а до яких доля буде не дуже прихильною?

— Буде щастити і не щастити всім знакам Зодіаку одночасно і з однаковою силою. Тільки одним знакам буде сприяння в одному напрямку, а іншим знакам — в іншому. Так, Овнам щаститиме у духовних і таємних справах, у музиці і співах, у фінансах, бізнесі і кар’єрі, та не щаститиме в партнерстві і судах. А от Тільцям буде щастити за кордоном, в освіті і в політичних справах, і не щастити в роботі і здоров’ї.

— Що ви побажали б нашим читачам у 2014 році?

— У новому році бажаю вашій газеті більше читачів, а також частіше милуватись зоряним небом і не переставати любити рідну Україну. Тоді з вами завжди все буде гаразд!

Інна КОСЯНЧУК,«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій ЗАБЛОЦЬКИЙ. Народився 1949 року в м. Києві. Здобув фах гірничого інженера-електрика у Київському політехнічному інституті, пізніше отримав ще одну спеціальність — патентознавця. Має понад 40 зареєстрованих винаходів. Астрологічною діяльністю займається чверть віку.