Найбільш представницький  форум у галузі  Міжнародного науково-технічного конгресу феросплавників ІНФАКОН-14 заплановано провести  2015 року в Україні.  Попередній, в якому взяли участь науковці, виробники феросплавної продукції з ЄС, країн Азії і Африки, — всього близько 300 представників різних інститутів і компаній, — проходив з 9 по 13 червня цього року в Алмати. На ньому Україна подала заявку на проведення наступного такого форуму в Києві. І хоча  претендентів з інших країн на його проведення не бракувало, більшість голосів було віддано за те, щоб наступний конгрес відбувся саме в Україні. Це рішення є водночас свідченням високого авторитету нашої країни у світі, безперечним визнанням досягнень фундаментальної  і прикладної науки в сфері електрометалургії, наукового та виробничого потенціалу українських феросплавників.

Запорізький завод феросплавів за асортиментом виготовлення продукції не має собі рівних в Європі. Фото з сайту economics.unian.net

Як зазначив у ході зустрічі з журналістами голова Ради директорів Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) — голова правління Запорізького заводу феросплавів Павло Кравченко, міжнародні форуми ІНФАКОН дають можливість обговорити та розглянути питання, які мають наукову та практичну цінність для феросплавної галузі. Тут представлено нові технології, нове обладнання, формуються напрями розвитку на найближчий період.  «Конгреси ІНФАКОН є хорошою базою для визначення стратегічних напрямів роботи і розвитку феросплавної промисловості, місцем отримання і обміну інформацією фахівців у цій галузі.  Для України це набуває особливої актуальності і важливості, з урахуванням перспективи запровадження поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Євросоюзом, на що ми очікуємо після підписання Угоди про асоціацію наприкінці листопада», — підкреслив він.

З ініціативи УкрФА у Брюсселі 24—25 жовтня відбулася робоча зустріч  членів Комітету з організації міжнародних феросплавних конгресів ІНФАКОН, в якій взяли участь представники ЄС, Казахстану, Норвегії, Туреччини, Фінляндії та України, Європейської асоціації виробників феросплавів (Євроальяж), Генерального директорату досліджень і інновацій Європейської комісії та Представництва України при ЄС. Українську феросплавну галузь на засіданні комітету представляли  голова Ради директорів УкрФА Павло Кравченко, виконавчий директор цієї структури Сергій Кудрявцев та почесний член Ради директорів УкрФА — голова Програмного комітету ІНФАКОН-14 Сергій Грищенко.   Головною метою зустрічі був розгляд пропозицій УкрФА щодо організації ІНФАКОНу в Києві. Відбулося затвердження основних напрямків  тематики конгресу, узгодження термінів подачі тез і тексту доповідей, процедури їх рецензування експертами.  Узгоджено також порядок роботи сайту ІНФАКОН-14, механізми  інформування членів Програмного комітету і рецензентів через сайт цього форуму.    

  За словами голови Програмного комітету ІНФАКОН-14  Сергія Грищенка, українська сторона на сьогодні вже фактично  сформувала програму Міжнародного науково-технічного конгресу феросплавників. У її основі — тематика, яка пов’язана з удосконаленням технологій, базових і спеціальних видів феросплавів, питання теорії виробництва феросплавів, енергоефективності і запровадження нових технологій, розробки нового обладнання для виробництва цієї продукції. «Родзинкою нашого майбутнього ІНФАКОНу буде спільна робота зі сталеварами—замовниками нашої продукції.

Це для того, щоб мати найповнішу картину потреб у тій чи іншій феросплавній продукції», — зазначив Сергій Грищенко, відповідаючи на запитання представників мас-медіа, яких цікавили новації наступного ІНФАКОНу. «Ще однією особливістю стане проведення Міжнародної молодіжної конференції «Малий ІНФАКОН» у березні наступного року на базі  Національної металургійної академії України у Дніпропетровську. Ця ідея, крім одностайної підтримки учасників зустрічі в Брюсселі, схвально зустрінута НАН  України в особі її президента академіка Бориса Патона, Міносвіти України,  ректорами провідних вищих навчальних закладів,  які готують  спеціалістів феросплавного профілю, керівниками феросплавних підприємств.  А гаслом цього заходу стане: «Майбутнє феросплавів — це енергоефективність і екологічність», — сказав Сергій Грищенко.

У свою чергу, виконавчий директор УкрФА Сергій Кудрявцев розповів журналістам, що в ході брюссельської зустрічі представник Єврокомісії ознайомився з перспективними  планами та конкретними напрацюваннями українських феросплавників.

Він висловив думку, що в майбутньому  під частину реалізації проектів української феросплавної галузі можна буде залучити гроші європейських структур.

І на завершення варто, мабуть, ще раз нагадати, що свою продукцію українські підприємства феросплавної галузі експортують в країни СНД, ЄС, Азії та Африки. За якістю вона одна з найкращих у світі. Науково-технічні розробки та продукція наших феросплавників мають беззаперечний авторитет практично в усьому світі. І по суті є брендом, який працює на підвищення авторитету нашої країни. Парадокс же полягає в тому, що вітчизняним  феросплавним підприємствам доводиться працювати в доволі непростих, якщо не дискримінаційних умовах. На відміну від виробників з інших країн, де існують преференції  у вигляді невисокої ціни на електроенергію, для українських феросплавників  вона чи не найдорожча у світі. Тож, можливо, хоч у зв’язку з майбутнім проведенням ІНФАКОНу в Україні урядові структури повернуться таки лицем до галузі.

Василь ЮРЧЕНКО,
для «Урядового кур’єра»