БОДЯГА  

Підробки спиртного та пального завдають  шкоди не лише  людям і авто, а й відчутно рикошетять по бюджету держави
 

Ера тотального самогоноваріння після значного подорожчання цукру начебто відійшла в минуле. Але їй на зміну після того, як цінова планка на спиртні напої почала підніматися дедалі вище, прийшла фальсифікація спиртного. Останнім грішать не лише окремі громадяни, а й підприємства, щоб одержати необліковані, а отже, неоподатковані додаткові кошти. Які, звичайно, в обхід державного бюджету потрапляють прямісінько в кишені ініціаторів таких оборудок. Тому цілком природно, що правоохоронці не оминають їх своєю  увагою.

Шкода для здоров’я і збитки для  скарбниці

Як розповів начальник відділу департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС України підполковник міліції Андрій Катін, аналіз порушених кримінальних справ «алкогольної тематики» свідчить, що основні джерела тіньового обігу спиртного  — підпільні цехи,  які виробляють сурогат, небезпечний для  життя та здоров’я людей. Грішать цим і легальні підприємства, які  виготовляють необліковану алкогольну продукцію. Потім це спиртне реалізують споживачам з підробленими марками акцизного збору. Наприклад, на  Одещині працівники ДСБЕЗ, за словами правоохоронця, провели оперативну закупівлю 465 тис. підроблених  марок акцизного збору. Вилучення з незаконного обігу лише цих папірців, якими могло бути «прикрашено» майже півмільйона пляшок фальсифікату,  дало змогу запобігти збиткам держави на суму понад 3,7 млн грн. І хоч після розслідування цієї справи  її головний фігурант, як кажуть,  одержав по заслузі,  чисельність тих, хто прагне легких грошей, залишається високою. Більш того, деякі фальсифікатори беруться за свою «улюблену справу» знову навіть після того, як уже були за неї покарані.

Так, нещодавно на Хмельниччині працівники управління ДСБЕЗ затримали 58-річного чоловіка, який у власному автомобілі перевозив 1200 літрів етилового спирту, призначеного для виготовлення алкогольних напоїв. Під час обшуків правоохоронці вилучили в нього ще 800 літрів спирту. Громадянин настільки «запав» на легку наживу, що не залишив свого бізнесу навіть після того, як кілька місяців тому його було притягнуто до  кримінальної відповідальності за такі самі  дії  й  за рішенням суду він сплатив у державну скарбницю 8,5 тис. гривень штрафу. Тепер же, після того як він розширив своє виробництво,  організувавши у двох власних гаражах підпільну міні-гуральню, де спирт і воду перетворював на горілку, покарання буде значно суворішим.

На мережевих АЗС ризик залити в бак авто фальсифікат менший. Фото Володимира ЗАЇКИ

Особливо небезпечний фальсифікат спиртного, коли він може завдати непоправної шкоди здоров’ю людей. Приміром, у Нікополі, що на Дніпропетровщині, у складському приміщенні виявлено цех з незаконного виготовлення та зберігання підакцизних товарів. Під час обшуку вилучено 37 тис. пляшок фальсифікованої горілки, 9,5 тис. літрів спирту, 50 тис. підроблених марок акцизного збору, обладнання для виробництва алкогольної продукції. Також у цьому регіоні правоохоронці  припинили діяльність з незаконного виготовлення лікеро-горілчаних виробів, підпільне виробництво яких відбувалося у… звичайних квартирах  житлових будинків. Фальсифікат збували на ринках та через роздрібну мережу в  Дніпродзержинську.

 Згідно з висновком спеціалістів, у вказаних випадках горілка виявилася  небезпечною для здоров’я тих, хто міг її споживати. Фактично, люди за свої гроші могли купували отруту, щоб вкоротити собі віку. А про масштаби виготовлення небезпечного пійла свідчить міліцейська статистика. Лише за півроку працівники органів внутрішніх справ розкрили понад 400 злочинів, скоєних у сфері виробництва й обігу спирту та алкогольної продукції, за якими порушено кримінальні справи. Із незаконного обігу вилучено понад 150 тонн  спирту, 600 тис. пляшок фальсифікату та  майже 700 тис. підроблених марок акцизного збору.

Потерпають не лише люди… 

Власники авто нерідко скаржаться на якість пального, після заправки яким машину доводиться доправляти на СТО. Особливо після того, як напоїли свою «конячку» на якійсь невеликій випадковій АЗС. Причина інколи дуже проста: саме такі автозаправки користуються послугами фальсифікаторів пального, оскільки бодяга, виготовлена ними, має значно нижчу ціну, ніж загальноприйнята. Передусім тому, що її виробники уникають оподаткування й не тратять гроші на доведення пального до необхідних кондицій. За словами начальника відділу департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Владислава Краснова, лише працівники цієї служби  за півроку порушили понад два десятки кримінальних справ за злочини у сфері виробництва та реалізації нафтопродуктів.

Приміром, керівник одного ТОВ у Кіровограді на території орендованої ним нафтобази створив підпільний цех з виготовлення дизельного пального. Фальсифіковану неякісну продукцію він збував оптовими партіями як окремим покупцям — фізичним особам, так і підприємствам різної форми власності. У результаті проведення контрольної закупки правоохоронці задокументували факт незаконного збуту п’яти тонн фальсифікату. Після цього оперативники виявили ще 60 тонн підробленого дизельного пального та 5000 літрів газового конденсату, що його використовували для виготовлення підробок. Як засвідчили результати лабораторних досліджень, вилучене пальне не відповідає вимогам Держстандарту, а отже, і заправка ним завдала б шкоди двигунам і кишеням власників авто.

Можливість легкої наживи дедалі більше розпалює апетити тих, хто дбає про власні прибутки, завдаючи значної шкоди споживачам. Так, у місті Ясинувата Донецької області правоохоронці припинили незаконну діяльність міні-заводу з переробки нафти. Ця «гуральня» виготовляла і збувала щомісяця понад 300 тонн неякісних нафтопродуктів. У Харківській області через мережу АЗС реалізовували пальне, вміст бензолу в якому в кілька разів перевищував допустимі норми. 

Нещодавно у Києві під час перевірки  одного з ТОВ, яке реалізує бензин, виявили також понад 50 тонн пального без будь-яких документів, що підтверджують його якість. А вона, як засвідчили лабораторні дослідження, не відповідає жодним нормам. При цьому, як і в багатьох інших випадках, реалізатори фальсифікату намагаються загорнути його в старі «обгортки».  Вони надають документи, оформлені на інші реальні партії високоякісного пального, яке вже давно продали. Звичайно, це їм мало допомагає, і винні несуть за такі справи передбачену законом відповідальність.

ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ

Щоб не стати жертвою обману, самі громадяни теж мають знати елементарні способи його викриття.
На думку правоохоронців, найпростіші з них:

♦ купувати спиртне в магазинах, які мають розгалужену мережу та позитивну бізнес-репутацію;

♦ звертати увагу на ціну продукції. Вона не може бути нижчою за мінімальну, яка встановлена урядовою постановою. Для горілки це 26 грн 10 коп., для коньяку ціна починається з 33 грн 08 коп.;

♦ перевіряти  наявність марки акцизного збору. Її зовнішній вигляд (якість поліграфії, голограма то?що) не повинен викликати підозри;

♦ якщо ж пропонована продукція викликає сумнів у її якості або наявні ознаки отруєння після її вживання, слід  звертатися до установ захисту прав споживачів з відповідною заявою для проведення подальшої перевірки (зокрема із залученням правоохоронних органів).

Щодо якості пального, то щоб не стати жертвою фальсифікату:

♦ не варто заправляти  авто пальним, що його реалізують невеличкі АЗС, «ареал поширення» яких обмежується одним районом чи навіть областю;

♦ користуватися послугами мережі загальновідомих заправок, які дбають про свою репутацію. Це не на всі сто відсотків, але все-таки значно знизить ризик нарватися на підробку.