Духмяний пар не тільки тіло, а й душу лікує, проголошує народна мудрість. Утім, нині у більшості любителів попаритися похід до лазні асоціюється з пекельною температурою, шаленим шмаганням віником, у процесі чого подеколи проскакує кілька чарок чаю. Можливо, після буремних трудових буднів це і розслабляє, проте користь для здоров’я від такого релаксу вельми сумнівна. А ось як насправді правильно паритися, аби «баня будь-яку хворобу з тіла прогнала», продемонстрували професійні банщики з України, Росії, Білорусі, Литви та Латвії на Кубку Європи зі спортивного паріння, що пройшов минулими вихідними у Бучі, що на Київщині.

Райска насолода. Банщик робить останній штрих

Таке дійство вперше відбулося не в закритому приміщенні, а просто неба. Серед сосен і дубів центрального парку міста організатори встановили дві мобільні лазні, де учасники змагань демонстрували свої навички паріння суддям і глядачам. Попри дощову погоду останніх було вдосталь, адже Буча святкувала День міста.

Хоча пересувні лазні невеликі за площею, але в них є все необхідне для хорошого паріння: професійна міні-пічка, лавка для приладдя, парильний стіл, діжа з водою. Тож банщик і модель (помічник, на якому майстер віника й пару демонстрував свої навички) розміщалися з комфортом.

Буває, що і жінка в лазні начальник

Техніку паріння оцінювали за вмінням володіти 11 прийомами, а також за зовнішнім виглядом банщика, презентацією виступу, управлінням паром, естетикою паріння, динамікою, температурним режимом, обробкою частин людського тіла. Крім того, кожен банщик має власні професійні секрети, пов’язані зі своєрідною технікою розпалу вогнища, розміщенням каміння у багатті, додаванням до вогню певних інгредієнтів, на кшталт цілющих чи духмяних трав тощо. А один із учасників під час свого виступу навіть читав молитви, певно наслідуючи прислів’я «дух парний, дух святий».

У виконані майстрів процес паріння справді перетворюється на естетичне й видовищне дійство та ще й зміцнює здоров’я того, кого парять. Як влучно сказав один із учасників, мета майстра-банщика — позбавити людину всього негативу, розігнати гормони щастя, щоб людина ні про що не думала й була на позитиві. І це все без жодної краплі алкоголю, якого банщики та їхні моделі, як вони запевнили, принаймні на час змагань не вживали.

Як розповів нам президент Української федерації спортивного паріння, головний суддя Міжнародної федерації спортивного паріння Олександр Гроцький, робота над популяризацією професійної банної справи триває понад 10 років. Головна проблема, з якою вони часто-густо стикаються, — непрофесійність підготовки банних майстрів, які працюють у банних клубах, спа-салонах, саунах. «Вони надають послуги, виходячи з власного розуміння методики паріння. При цьому не дотримуються температурних режимів, не розуміють анатомії людини. Врешті, все зводиться до простого биття віниками — не більше, не менше. Хтось трохи краще б’є, хтось трохи гірше. Однак мета банного паріння не досягається», — сказав Олександр Гроцький.

Ідеологи професійного паріння розпочали із вкладання у банщиків, так би мовити, інтелектуальної складової. А це — ознайомлення з основами анатомії та психології (з урахуванням специфіки роботи), фіто- й ароматерапії, історією банної справи тощо. Банщик має бути не просто додатком до віника, а високоосвіченим майстром, який може аргументовано відповісти на будь-яке тематичне питання гостя банного клубу.

Важливу роль відведено і вмінню володіти навичками надання першої медичної допомоги в екстремальних умовах. Адже випадки бувають різні: це і втрати свідомості у парильні, і перелами за її межами, і навіть передчасні пологи. Тож справжній майстер-банщик має не лише віником володіти й паром керувати, а й пологи прийняти. Відповідні навички вони здобувають у офіційних центрах, де навчають і медичний персонал, і рятувальників.

Рівень підготовки банщиків рік у рік зростає, тому Міжнародна федерація спортивного паріння планує боротися за те, щоб цей вид спорту набув статусу «неолімпійського».

До речі, на цьогорічному Кубку представники України виступили дуже непогано — наших у першій дев’ятці аж шестеро, один з яких посів друге місце. Перше ж місце дісталося банщику з Литви, а росіяни вибороли лише «бронзу». 

Вадим ПРОЦИШИН, Олександр ЛЕПЕТУХА (фото), «Урядовий кур’єр»