ОГЛЯД

У  мегаполісах зростає чисельність  охочих провести літо  якнайдалі від міського шуму і смогу в орендованих будинках

Мешканці великих міст  вже давно в теплу пору року тягнуться до природи — річки, лісу, екологічно чистої зони. Тому і не дивно, що хочеться якомога скоріше виїхати хоч би на нетривалий термін із брудного міста. А якщо випадає нагода, то й оселитися там у будиночку чи котеджі на ціле літо, насолоджуючись співами пташок і ранішнім серпанком  над озером.

Не виняток і цьогорічний сезон: нещодавно преса та електронні ЗМІ рясніли статтями й повідомленнями, що обсяги підписаних договорів на оренду заміських будинків та котеджів на літні місяці на Київщині зросли на 20—30% порівняно з аналогічним періодом торік. Начебто подібна ситуація і в деяких інших великих містах, жителі яких виявили бажання оселитися на ціле літо за мегаполісом на природі.

Робіть усе без посередника

«УК» вирішив проаналізувати тенденції на цьому ринку, враховуючи ціни оренди та побажання клієнтів. По-перше, не зайве було б нагадати, що шукати дачу чи котедж за містом вигідніше самому, а не через ріелторські фірми. Якщо робити все через посередника, то йому доведеться заплатити 50% суми щомісячного платежу — так звані комісійні. А з огляду на те, що часто оренда заміського житла коштує навіть більше за міську, то така сума буде більш ніж пристойною.

По-друге, домовляючись напряму з господарем будинку, маєте чудовий шанс знизити ціну.

Звісно, в Україні за всіма показниками на ринку оренди заміської нерухомості лідер — столиця. «Справді, цього року великими залишаються як пропозиція, так і попит на такі об'єкти: всі хочуть подихати влітку свіжим повітрям. Але таке відбувається щороку. Щоправда, про тенденції можу говорити лише, використовуючи цьогорічний досвід роботи саме нашої агенції з клієнтами», — зазначає фахівець однієї з агенцій нерухомості Андрій Очківський.

Інші ріелтори зазначають, що кількість укладених угод на їхніх фірмах (люди починають це робити далеко до початку літнього сезону) на Київщині збільшилася до 20% порівняно з минулим роком.

Станом на 7 червня в Інтернеті та пресі можна було знайти чимало хороших пропозицій, як кажуть, на будь-який смак і за будь-якою ціною. Тож не можна сказати, що люди просто-таки розхватали заміське житло, як гарячі пиріжки вже протягом квітня-травня.

Два престижних напрямки

Найпопулярнішим напрямком оренди дач та котеджів лишається Обухівський. Саме там найвищі розцінки.

І це зрозуміло: на південь від Києва чимало чудових природних ландшафтів, там також  й одна з найкращих автомобільних трас в Україні. Цей напрямок став уже давно престижним, бо там дачі й заміські будинки наших знаменитостей.

Згідно з інформацією однієї з сайтових агенцій, оренда елітних будинків та котеджів площею до 200 квадратних метрів (хоч їх вважають не супердорогими) на Обухівському напрямку сьогодні становить від 20 до 30 тисяч гривень на місяць. У таких будинках, як правило, два поверхи, на кожному дві чи три спальні й стільки ж санвузлів. Тобто у такій шикарній дачі можуть одночасно жити 2—3 родини, і вони поділять оплату між собою порівну, тож буде вже не так дорого.

Столичні ріелтори зазначають, що саме так часто і відбувається.  Однак трохи скромніші будинки, але з таким самим набором зручностей, можна винайняти трохи дешевше — за 15—16 тисяч гривень.

Позаду та попереду Обухова (щодо столиці) можна знайти пропозиції скромних, але на фото цілком пристойних дач та будинків, ціна за місяць на які коливається від 5 до 7 тисяч гривень, які мають площу до 80 квадратних метрів.

Другий за елітністю — Вишгородський напрямок. «Людей уже давно не відлякує те, що це фактично чорнобильський напрямок, адже там чудова природа, красиві ліси та Київське водосховище. Там мешкає Президент України, що свідчить про показник повної екобезпеки цього регіону», — зазначає Андрій Очківський.

Вартість елітного дуплексу площею 150 квадратних метрів поряд із лісом та водосховищем у селі Старі Петрівці становить 10—12 тисяч гривень на місяць (там також можуть жити дві родини).

Скромніші будинки площею 60—70 квадратних метрів пропонують за 4—5 тисяч гривень. Звісно, що в таких може мешкати лише одна сім'я. 

Відпочивати у таких чудових дерев’яних котеджах — просто насолода. Фото Володимира ЗAЇКИ

Бориспіль і Бровари не дуже популярні

Але, як ми бачимо, можливо набагато краще жити ціле літо з  адекватними сусідами в елітному будинку, сплачуючи за місяць фактично одні і ті самі гроші, ніж  мешкати окремо в «простому» будинку «наодинці».

Приблизно в такій самій ціновій категорії перебуває і Васильківський напрямок. Оренда елітних дач та котеджів (із двома — трьома спальнями) площею 150 квадратних метрів тут коштує до 12—16 тисяч гривень.  Не елітні, але цілком пристойні дачі та будиночки площею 100 квадратних метрів можна зняти в оренду за 5,5—6 тисяч гривень на місяць, а з хорошим ремонтом — за 8 тисяч.

Найдешевші й не дуже популярні серед киян Бориспільський і Броварський напрямки. Ріелтори це пояснюють тим, що вони лежать на лівому березі Дніпра задалеко від правобережного центру столиці. Там, наприклад, можна знайти чудові двоповерхові котеджі, які обійдуться винаймачам за 5 тисяч гривень на місяць, а фактично елітні дуплекси можна винайняти за 9—10 тисяч гривень на місяць.

Звісно, ні для Києва, ні для інших великих міст «УК» не розписуватиме цінову ситуацію щодо так званих замків, ціни на які просто астрономічні: починаючи від 30 тисяч гривень і закінчуючи  сотнями тисяч.

У Харкові бази відпочинку конкурують із котеджами

У другому за населенням місті України Харкові, за словами керівника однієї з  агенцій нерухомості В'ячеслава Семенченка, цінова ситуація на ринку оренди заміської нерухомості цього року дуже схожа з торішньою. «Вартість оренди таких помешкань стала більшою хіба що на 2—3%. Дворівневу дачу чи котедж (для проживання кількох сімей) можна винайняти під Харковом за 8 тисяч гривень на місяць. Такі ціни притаманні найдорожчому напрямку — Салтівському, де є чудові ліси, річки та чисте повітря», — зазначає він.

Крім того, такий самий популярний, хоч і трохи менш елітний напрямок — Печенізький. Менш дорогим вважається Балаклейський та Зміївський напрямки, де добротну дуплексну дачу можна орендувати за цінами, на 10—15% нижчими від салтівських — до 6,8 тисячі гривень на місяць.

Як зазначає В. Семенченко, у Харкові населення бідніше за столичне, проте такі будинки мають попит, але їх в області дуже мало. Тому багато охочих обирають простіші варіанти.

«Ще хочу сказати про одну тенденцію: будівництво та реконструкція баз відпочинку. Вони цілком можуть конкурувати з котеджами й дачами, бо там розвинена інфраструктура, є великі надсучасні басейни», — додає він.

Нині на Харківщині будують бази відпочинку, де є корпуси на 3—8 номерів, або дерев'яні котеджі, в яких є вітальні, спальні. Як бачимо, вони дуже схожі на звичайні заміські будинки.

Одеським ріелторам ліньки шукати будинки в області

Одеса, як і Київ, виокремлюється дуже високою активністю, зрозуміло, із широкою пропозицією варіантів (кількість укладених угод з оренди зросла на 10—15% порівняно з минулим роком). Ще одна важлива деталь — чимало ЗМІ, даючи огляд заміської нерухомості, охоплюють також і курортну. А  такого робити не можна, бо це різні сегменти ринку.

Тому, аналізуючи ринок оренди будинків та котеджів Одеси, слід усіляко уникати курортних пропозицій для гостей міста. Тож залишимо заміську нерухомість лише для одеситів. Також не можна чіпати в цьому сенсі  й Крим — там фактично вся нерухомість курортна.

За словами помічника директора відділу житлової нерухомості однієї з агенцій нерухомості  Дмитра Пустовітова, ріелтори Одеси на пошук заміських будинків і дач йдуть не дуже охоче. «У цьому разі потрібно виїжджати в область щоразу із клієнтами. А на околицях міста, приміром, на Чорноморці та Лузанівці, є багато різноманітних варіантів на будь-який смак», — додає він.

Так, дворівневу дачу на 2—3 родини у місті на морі можна винайняти  за 16 тисяч гривень (враховується близькість до моря). Такі варіанти можна вважати елітними. На Лузанівці, яка забудована котеджними таун-хаузами, їхня оренда на місяць коштуватиме до 12 тисяч гривень.

Але в Одесі можна знайти агенції серед великих, які займаються орендою будинків в області. За їхніми даними, винайняти шикарний будинок у Біляївському районі можна за 8—10 тисяч гривень (хоч там поряд не море, а Хаджибейський та Куяльницький лимани), в Овідіопольському районі — за 9—11 тисяч гривень на місяць.

А ось Донецьк відрізняється від інших мегаполісів України. Там такого поняття, як заміська нерухомість, майже не існує. Це зрозуміло, адже навколо Донецька розташовано промислові зони, де майже нема природного потенціалу для розвитку цього сегменту ринку.

Як зазначили кореспонденту «УК» на фірмі «Донбас-Бізнес-Ріелті», вважати котеджі, які розташовані в курортних зонах (Слов'яногірськ, узбережжя Азовського моря), заміською нерухомістю не можна. 

 

Місто

Напрямки

Ціна (тис. грн)

Київ

Обухівський

18000—22000

Вишгородський

10000—12000

Васильківський

10000—12000

Житомирський

7000—9000

Лівобережний

5000—8000

Харків

Салтівський

7000—80000

Печенізький

6000—7000

Балакліївський

5000—6000

Одеса

Чорноморський

15000—16000

Лузанівський

11000—12000

 Джерело ріелторських агенції міст