НАША ГОРДІСТЬ

Українські фахівці мають чудові шанси навчати миротворців із багатьох країн світу

Три з половиною роки тому тут був ліс, між деревами тулилися окремі занедбані будівлі. Нині гостей Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ зустрічає дбайливо впорядкована територія: ошатні будівлі навчальних корпусів, де знайшлося місце двом тирам, спортзалу, господарським приміщенням, впорядковані спортмайданчик, рівнісінький плац, навіть невеличкий ставок з парою закоханих красенів-лебедів.

Напередодні Міжнародного дня миротворців, запровадженого, до речі, за ініціативою України, тут очікували на Прем’єр-міністра Миколу Азарова. На плацу вишикувалися бійці в чорній спецназівській уніформі і у звичній для міліції — синій. Про приналежність останніх до миротворчого контингенту свідчили блакитні оонівські берети. Серед них було чимало й жінок, зірки на погонах яких вилискували під уранішнім травневим сонцем не гірше за діаманти.

Сучасна зброя і військове спорядження - запорука успіху в бою. Фото Олега МАРКЕВИЧА

 ВІТАННЯ

Дорогі друзі!

Від імені уряду вітаю українських миротворців зі святом.

У цей святковий день висловлюю Вам щиру вдячність за відвагу і мужність у діяльності, пов’язаній із захистом мирного способу існування у світі. За рішенням Ради Безпеки ООН українські миротворці, ризикуючи своїм життям, забезпечують стабільність і розвиток у країнах, які відбудовуються після збройних конфліктів. І цим вони заслужили вдячність і повагу багатьох народів.

Сердечно бажаю Вам і Вашим родинам міцного здоров’я, благополуччя і щастя!

Світла пам’ять тим, хто віддав своє життя заради благородної справи збереження миру.

                                                                             З повагою
                                                                                               Прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ

Прем’єрський кортеж прибув без запізнення. Ознайомлення глави уряду з центром розпочалося у тирі, розділеному на два приміщення: віртуально-мультимедійний і реальний. Однак стрільба у них все одно ведеться бойовими набоями. Для безпеки слуху Миколу Азарова екіпірували стрілецькими навушниками, а міліціонери показали своє вміння швидко влучати в ціль. Відтак похвалилися наявною зброєю, серед якої були і звичні автомати Калашникова, і спеціальні зразки: підводні, безшумні, штурмові, різноманітні засоби захисту особового складу. До слова, в їхньому арсеналі дедалі більше зброї виробництва вітчизняного казенного підприємства «Форт». І не лише пістолетів, а й широкий асортимент гвинтівок і кулеметів.

Вихід із тиру також супроводжувався стріляниною. Втім, урядова охорона залишалася спокійною. Це курсанти Академії продемонстрували вміння затримувати озброєних злочинців, техніку володіння власним тілом, яку, без перебільшення, можна побачити хіба що в голлівудських фільмах про ніндзя, а також — доведені до автоматизму прийоми рукопашного бою з елементами капоейри та брейк-дансу.   

В актовій залі Микола Азаров вручив окремим бійцям Подяки Прем’єр-міністра, та й сам не залишився без подарунка. Виявилося, йому дуже пасує блакитний берет миротворця. «Цей Центр ми готуємо до міжнародної сертифікації, тобто до оцінки якості його підготовки з боку спеціалістів ООН, — зазначив Прем’єр. — Сподіваюся, в грудні ця сертифікація відбудеться успішно, і ми отримаємо змогу готувати не тільки своїх спеціалістів для участі у миротворчих операціях, а й фахівців з-за кордону».

Зі свого боку проректор Академії, генерал-майор міліції Володимир Чернєй розповів журналістам, що центр зведено за найкращими світовими зразками. А функціонувати він може цілком автономно, незалежно від зовнішніх джерел водо-, енерго- та інших видів постачання. Бачачи, як ця людина переймається підготовкою курсантів, постійним поліпшенням умов проживання і підготовки, сумніви у тому, що Центр пройде міжнародну сертифікацію, розвіюються, наче дим, після побачених нами стрілецьких вправ майбутніх миротворців.

Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА