СИТУАЦІЯ

Комунальники присвоїли мільйони гривень, сплачених українцями за ненадані послуги
 

Житлово-комунальне господарство країни продовжує перебувати в полі зору правоохоронців через рівень зловживань і корупції в цій сфері, який не спадає. За попередніми даними Міністерства внутрішніх справ України, сума збитків, нанесених державі й населенню внаслідок численних оборудок усередині і навколо ЖКГ, виливається майже в 1 мільярд гривень. Уявляєте? І це у вічно дотаційній, вічно організаційно і технічно  відсталій галузі, яка, однак, безпосередньо торкається всіх нас… 

Спілкуючись із представниками ЗМІ в рамках брифінгу, присвяченого питанням запобігання злочинності в системі ЖКГ, начальник департаменту кримінальної міліції МВС України генерал-майор Валерій Коряк зазначив, що підставою для масових перевірок, які тривають у всіх регіонах країни, головним чином є звернення і заяви пересічних громадян, що не задоволені не лише тарифами на основні послуги житлово-комунальних підприємств чи поганим обслуговуванням їхніх будинків та навколишньої території, а й методами господарювання, притаманними багатьом ЖЕКам та іншим відповідним службам.

 З іншого боку, не треба забувати, що нинішнього року місцевим бюджетам на компенсацію різниці між собівартістю комунальних послуг та встановленими місцевою владою тарифами з держбюджету виділено 3 млрд 600 млн гривень. Ще 7 млрд грн місцеві бюджети отримують на оплату комунальних послуг для пільгових категорій населення — до речі, на 2,2 млрд більше, ніж торік. Зважаючи на такі колосальні суми, МВС разом з Держказначейством і Держфінінспекцією налагодили супроводження цих коштів у режимі он-лайн.

Певним чином це далося взнаки: цього року у сфері житлово-комунального господарства вже викрито 3016 корисливих злочинів. Найбільше з них — 1248 — виявлено у сфері службової і господарської діяльності, в 408 випадках зафіксовано незаконні привласнення, вчинені шляхом зловживання службовим становищем чи розтрати тощо. За словами Валерія Коряка, до кримінальної відповідальності вже притягнуто понад 690 осіб з підприємств ЖКГ, службових осіб профільних управлінь обласних і районних державних адміністрацій та виконкомів місцевих органів самоврядування.

Втім, правоохоронці свідомі того, що роботи на житлово-комунальному, так би мовити, напрямку ще багато. Вони розраховують, зокрема, і на недавно створену Національну комісію з державного регулювання тарифів у сфері ЖКГ. До речі, нині комісія відпрацьовує уніфіковану формулу оплати за комунальні послуги. Потрібно вивчити діяльність кожного з близько трьох тисяч базових підприємств, що забезпечують ці послуги, і вивести єдину формулу для всіх регіонів. Тоді ми зможемо краще відслідковувати оплату платежів і виявляти ті чи ті порушення, запевнив Валерій Коряк.