СПІВПРАЦЯ 

За інформацією начальника управління міжнародних зв'язків Державної податкової адміністрації Юрія Гладуна, на початок нинішнього року чинними є міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, які Україна уклала з 63 країнами світу. Положеннями статті 103 (глава "Застосування міжнародних договорів та погашення податкового боргу за запитами компетентних органів іноземних держав") Податкового кодексу встановлено порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів, джерелом походження яких є Україна.

Перелік країн, у відносинах з якими застосовуються зазначені міжнародні договори, ДПА щороку доводить до відома податкових служб і розміщує його на відомчому веб-сайті. У цьому списку країни колишнього СРСР та соціалістичного табору (Грузія, Естонія, Росія, Польща, Угорщина), Євросоюзу (Австрія, Франція, Данія), економічні велети (США, Китай) і новостворені невеликі держави (Словенія, Македонія).

Щодо Союзної Республіки Югославія, то конвенція між урядами двох держав про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і капітал, яка підписана 22 березня 2001 року й набула чинності наприкінці листопада цього ж року, застосовується й досі у відносинах України з Сербією та Чорногорією. Крім того, згідно зі статтею 7 Закону "Про правонаступництво України" діють договори СРСР про уникнення подвійного оподаткування до набрання чинності новими угодами.