Наприкінці минулого тижня Єврокомісія оприлюднила позитивний висновок про виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС (ПДВЛ). Якщо невдовзі Рада ЄС і Європарламент підтримають цю рекомендацію ЄК і оформлять її у вигляді законодавчої ініціативи, то в другій половині 2016 року громадяни України зможуть подорожувати країнами ЄС, що входять до Шенгенської зони, без віз.

Проте перспектива ця не настільки райдужна, якою здається на перший погляд. Адже Київ не повністю виконав домашнє завдання з реалізації ПДВЛ. Але в Брюсселі погодилися почати процес скасування віз, не чекаючи, коли Україна цілком виконає обіцяне. Під особисті гарантії Президента Петра Порошенка та Прем’єра Арсенія Яценюка.

Європарламент гарантує підтримку

Для українського уряду дуже важливо не зменшувати темп і завершити роботу над тими пунктами ПДВЛ, за якими у ЄС ще залишилися питання, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Про це в інтерв’ю українським ЗМІ заявив євродепутат від Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він нагадав, що остаточне рішення про надання безвізового режиму Україні ухвалюватимуть керівники країн-членів ЄС і Європарламент.

«Необхідно мати ще певний час, щоб цю процедуру було завершено і візова лібералізація почала працювати. А тим часом український уряд повинен докласти ще більше зусиль, щоб завершити роботу над деякими пунктами, особливо у сфері боротьби з корупцією», — додав пан Ландсбергіс.

Готовність Європарламенту підтримати рішення про надання безвізового режиму Україні підтвердив і глава Комітету асоціації Україна — ЄС у Європарламенті Андрей Пленкович: «Надання безвізового режиму — реальна та відчутна вигода від європейської інтеграції. Це наше визнання змін, які відбулися в Україні в результаті Євромайдану та Революції гідності. Безвізовий режим поліпшить контакти між людьми, сприятиме обмінам у освіті, культурі й науці, що важливо для подальшого розвитку України як частини Європи».

Андрей Пленкович нагадує, що на початку 2016 року Єврокомісія виступить із законодавчою ініціативою до Ради ЄС та Європарламенту щодо скасування візових вимог для українців. «Позиція Європарламенту залишається незмінною: ми підтримуємо надання безвізового режиму українцям, і я певний, що зможемо підтвердити це голосуванням більшості, щойно пропозиція надійде до порядку денного», — уточнив євродепутат.

Залишаються певні умови

Якщо це питання успішно пройде всі юридичні процедури ЄС, то наприкінці липня українці зможуть вирушати у подорож до країн Шенгену без віз. Однак зробити це зможуть лише ті, хто оформить біометричний закордонний паспорт. Державна міграційна служба України почала видавати біометричні паспорти із січня 2015 року. Цей документ повністю адаптований до системи електронного зчитування, якою користуються у країнах ЄС, а його якість не викликає жодних нарікань у Брюсселі. Проте більшість із тих, хто за останній рік звертався в органи Державної міграційної служби по отримання документа для виїзду за кордон, просили видати паспорт без електронного безконтактного носія. Загалом, за даними, прес-служби ДМС, на середину грудня 2015 року українцям було видано приблизно 704 тисячі біометричних закордонних паспортів. Експерти прогнозують, що перехід рішення про скасування візового режиму з ЄС у практичну площину з оформленням біометричних паспортів в Україні може спричинити певний ажіотаж.

Варто також пам’ятати, що поняття «безвізовий режим» включає в себе перебування на території країн Шенгену протягом 90 днів на рік, а метою поїздки не може бути ні навчання, ні робота. Крім цього, українці повинні бути готові до того, що навіть із безвізовим режимом їм все одно у подорож Європою доведеться брати із собою той самий набір підтверджувальних документів, які нині потрібні для отримання візи. Пред’явити такі документи можуть попросити європейські прикордонники.

«Консульські установи функціонують згідно з візовим кодексом, а прикордонна служба має свої правила і норми», — пояснює керівник громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. Вона вважає, що у світі, де за останній час виникло багато глобальних загроз, уже нікому не варто розраховувати на вільну і безтурботну подорож.