Шахраї були завжди. Є нині й будуть у майбутньому. Хоч про «чудодійну» силу «магічних» слів типу «Крекс! Пекс! Фекс!» чув практично кожен. Хто забув, нагадаю: саме їх як заклинання вимовляв простакуватий Буратіно, коли після вмовлянь кота Базиліо та лисиці Аліси піддався на пропозицію закопати свої чотири золоті монети. На Полі Чудес у Країні Дурнів. Надіючись, що з них виросте дерево із золотими монетами замість банальних листочків. Чим завершилася та історія, сподіваюся, нагадувати не треба. 

Психолог проти простака

Але життя показує, що й реальним простакам нині переводу немає. З простої причини: багато людей так і не можуть усвідомити, що безплатним сир буває лише в мишоловці. Та й то — лише один раз! Підтвердженням цьому є те, що лише у Волинській області з початку року порушено понад три сотні кримінальних проваджень щодо різного ∂атунку шахрайств.

— Останнім часом шахраї з метою заволодіння нерухомістю чи іншим майном часто дурили волинян, здобувши довіру при укладенні договорів про надання послуг чи інших зобов’язань на доставку товарів. «Кидають» і під приводом взяття в оренду, купівлі-продажу різного товару, в тому числі й через Інтернет, — розповіла керівник прес-служби волинської міліції Оксана Блищик. — А ще — під приводом оформлення кредитів, позики грошей з наступним неповерненням боргу.

І, звичайно ж, нікуди з ринків, площ і вулиць наших міст не зникла «класика» — ворожіння смуглявих красунь зі зняттям пристріту. Із супутньою «перекочівлею» усієї наявної в охочих заглянути у своє майбутнє готівки, золотих прикрас, а то й домашніх фінансових запасів, до «співчутливих» жіночок.

Для профілактики правоохоронці дедалі частіше попереджають: шахраї — чудові психологи; і ви не встигнете зогледітися, як вас ошукають. І саме тому не варто демонструвати на людях, скільки коштів у вас із собою, заводити розмови з незнайомцями щодо фінансових чи майнових пропозицій. А ще — давати мобільні телефони й інші цінні речі в руки підозрілим людям, навіть якщо вони обіцяють їх негайно повернути; не впускати до своїх помешкань незнайомих осіб. Адже відкриваючи їм двері, ви автоматично наражаєтеся на небезпеку…

Хочете позику — «без формальностей», але з наслідками? Фото з сайту akeramika.ru

Зловмисник завжди попереду

Волинська міліція нині дедалі частіше застерігає: шахрай завжди на крок попереду ваших наступних дій! Але до цих слів прислухаються не всі. Бо дуже часто у випадках, коли потерпілим після спілкування з шахраями потім таки довелося звертатися до правоохоронців, є один нюанс: потерпілі самі з мінімальними зусиллями надто жадали власної фінансової вигоди. І спокусилися на те, що десятою дорогою слід було обійти.

Але на відміну від примітивного кримінального «кидалова» типу взяття грошей на придбання дорогих авто чи інших товарів за зниженими цінами, оформлення кредитів за чужими паспортами, з’явилася нині й елітна білокомірцева діяльність, спрямована на видурювання чужих, іноді тяжкою працею зароблених грошей.

У Луцьку можна побачити білборди з пропозицією отримати позику без довідки про доходи, лише за паспортом і довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера. Такі самі пропозиції рясніють у рекламних оголошеннях, що друкують у місцевій пресі. І суми, що пропонують до отримання «без формальностей», представлені шестизначними цифрами.

— Деякі із лучан спокусилися на такі пропозиції. В офісах, де зазвичай сидять зовсім юні дівчата, їм пропонують підписати договір позики. Набраний він дуже дрібними буквами, а умови фінансових відносин викладені так закручено, що розібратися у них може лише досвідчений юрист. Та суть їх зводиться до того, що бажаючий отримати позику щомісяця має… сплачувати фірмі, центральний офіс якої часто невідомо де, свої внески, — ввів у курс нової шахрайської діяльності нещодавно один із правоохоронців. — Мовляв, потім серед учасників проводитимуть розіграш права отримати жадану позику. Коли, як, скільки учасників братимуть у ньому участь, який фонд розіграшу (якщо, звісно, він взагалі колись буде!) — усе таємниця, відома лише власникам цих структур, що, до речі, проводять агресивну рекламну кампанію. Фактично — «кидають»!

Не знаю жодного випадку, коли б людина взяла обіцяні сто тисяч чи півмільйона гривень «без довідки про доходи». Зате в області відомі прізвища ошуканих. Вже не один такий позичальник змушений був звертатися до правоохоронців. А ті лише розводять руками: договори виписані так, що з юридичної точки зору придертися до них не можна!

Чому законодавчо цього не забороняють, не зрозуміло. І хоч це шахрайство витончено інтелектуальне, чим фактично відрізняється від отієї самої крадіжки чотирьох золотих у Буратіно? Хіба тим, що, на відміну від відомого героя дитячої казки, ошукані є громадянами нашої держави і платять податки! А отже, й мають конституційне право на захист своєї безпеки з її боку. В тому числі й від білокомірцевих шахраїв! Хіба не так?