ПЕРСПЕКТИВА

На Хмельниччині створено Регіональну програму підтримки малого підприємництва,
що має неабияк допомогти економіці краю

На Хмельниччині готова до впровадження Регіональна програма підтримки малого підприємництва на 2011-2012 роки. Працювала над нею спеціальна робоча група, до складу якої, окрім фахівців, увійшли представники малого бізнесу краю.

- Ми провели понад 20 засідань-зустрічей з підприємцями, аби з'ясувати, які потрібні кроки від влади, - сказав голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха.

Наразі розроблено порядок фінансово-кредитної підтримки суб'єктів господарювання за рахунок коштів обласного бюджету. Впровадження Регіональної програми дасть змогу розв'язати низку актуальних проблем, що стримують забезпечення економічного зростання, формування і впровадження ефективної системи підтримки і захисту суб'єктів малого підприємництва. За словами очільника області, зусилля будуть передусім спрямовані на покращення системи видачі дозвільних документів. Варто зазначити, що протягом минулого року таких було видано загалом по області майже 15 тисяч. Додатково зареєстровано три тисячі осіб, що сприяло збільшенню надходжень податків минулого року на 32 млн гривень.

- Ми не можемо за рік-два відновити роботу великих підприємств, тому потрібно максимальне сприяння малому бізнесу, - пояснив Василь Ядуха і додав, що питання розвитку підприємництва найбільш актуальне для обласного центру Хмельниччини.

За інформацією Головного управління економіки Хмельницької обласної державної адміністрації, на цей момент в регіоні діє понад 6500 малих підприємств, що становить майже 92% від загальної кількості підприємств області. У малому бізнесі працює 56% зайнятого в економіці краю населення - 145,3 тисячі осіб. Протягом 2010 року суб'єктами малого бізнесу відраховано до загального бюджету 408 млн гривень податків та зборів, що на десяту частку більше, ніж у році попередньому. Слід додати, що комплексною оцінкою розвитку малого підприємництва за 2009 рік область віднесено до групи "переслідувачів лідерів" - 10-те місце серед регіонів України. Впровадження Регіональної програми підтримки малого підприємництва й надалі покращуватиме бізнес-клімат на Поділлі, що, окрім надходжень до бюджету, дасть можливість створювати нові робочі місця.