ФЕРМЕРСТВО

Чернівеччина займає перше місце в Україні за інтенсивністю насадження садів

Через три роки, коли молоді фруктові дерева почнуть плодоносити, Буковина вийде на півмільйонний урожай. Нідерландські експерти, які скуштували буковинські яблука і груші своїх відомих сортів, засумнівалися, чи варто їм надалі займатися промисловим садівництвом. Україна, Буковина зокрема, має всі шанси перемогти грандів європейського садівництва зі смакових якостей своєї продукції, вирощеної в Сокирянському, Хотинському і Новоселицькому районах.

Підприємці потребують захисту держави

- У цьому нам посприяла власне природа кліматом, складом грунтів, тривалістю світлового дня, - розповів головний агроном ТОВ "Буковинський сад" корпорації "Сварог Вест Груп" села Вашківці Сокирянського району Віталій Сценко. - А якщо ще й держава допоможе, щоб фермерам було вигідно вирощувати тут фрукти і ягоди, візьмемо й кількісний рубіж на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Що для цього треба зробити, знає генеральний директор Чернівецької обласної корпорації "Дністер" Михайло Бабій. Найперше, це державна підтримка вітчизняного садівника. Йдеться про ліквідацію нульової ставки оподаткування імпортної продукції та впровадження на кілька років сезонного 30% мита на ввіз імпортної садовини з поступовим зниженням після лютого. Це для того, аби вітчизняні фермери встигли збудувати достатньо ємностей для зберігання садовини.

Дуже важливим є встановлення сталого єдиного податку, як у країнах Європи, на продукцію садівництва, навіть якщо товарооборот сільгосппідприємства перевищує 300 тисяч гривень. А ще - доступні ставки кредитів років на 15 (дерево плодоносить через роки), переорієнтація селекційної науки в практичне русло, наближення до проблем та інтересів виробника служби захисту насінництва та садівничого матеріалу, від якої значною мірою залежать успіх та оперативність районування популярних сортів.

Торік на заваді імпортному потоку фруктів в Україну стали неврожай садовини в Європі та світова фінансова криза. Раніше ж польські аграрії могли при нульовій ставці мита в Україні, фінансовій підтримці їх товаровиробництва Євросоюзом і податкових пільгах власної держави експортувати нам яблука нижче їх собівартості, перекриваючи шляхи вітчизняним агрофірмам до власного споживача й економічного розвитку.

Урожай 2010 року на Буковині, а це близько 5 тис. тонн яблук із 193 га зрілих садів при середній врожайності 260 ц/га, знайшов свого споживача навіть у Нідерландах. То чи не пора заново відкривати для себе ринки Росії, Білорусі, Казахстану, де вже наситились європейською і китайською садовиною.

Ентузіасти цієї справи є. Приміром, уже згаданий Михайло Бабій, садівник у третьому поколінні, у 1990-х реанімував старі сади рідного села Рудківці над Дністром та на Сокирянщині. Згодом почав садити молоді дерева і вже у 1997 році створив за зразком сучасного обслуговуючого кооперативу садівничу корпорацію "Дністер". Спочатку вона об'єднувала 9, а нині 200 господарств, з яких 33 - розсадникові.

- Ця неприбуткова організація, - каже вашковецький агроном Віталій Сценко, - допомагає виробникам знаходити ринки збуту, джерела фінансування, надає фахові консультації, організовує вивчення свого і чужого досвіду, бере участь у міжнародних виставках та семінарах. Тобто робить усе можливе, щоб буковинські садівничі підприємства могли орієнтуватися у світових галузевих тенденціях, споживчих пропорціях свіжої продукції і її переробки на різних ринках. Урешті-решт бачити, що слід надолужити в естетиці упаковки, щоб на рівних розмовляти з супермаркетами.

Заземлений патріотизм

Споживачі стають союзниками садоводів і допомагають не лише тим маленьким патріотизмом, який починається з покупки вітчизняного, а не заморського яблука, а й тим, що нарешті змогли розпробувати неповторний смак плодів, вирощених на рідній землі. Адже, крім знаних голландської та інших селекцій нових сортів яблук Голден делішес, Айдаред, Джонаголд, ретропопулярністю не поступається 150-річний сорт Ренет Симиренка, груші вітчизняних сортів Ноябрська та Яблунівська.

ТОВ "Буковинський сад", почавши у Вашківцях з посадки 30 га, розширило площу до 450 га. За словами голови Вашковецької сільради Валерія Романенка, у місцевий бюджет від нього надходить за кожен гектар орендованої площі по 10 гривень. Окрім того, садівниче підприємство допомогло відновити вуличну мережу освітлення села, впорядкувати громадські місця, створити 150 робочих місць. Уже другий рік поспіль вашківчани не їдуть на збір яблук до сусідньої країни -майже таку ж саму платню мають у "Буковинських садах". Третина сімей чотиритисячного села займається садівництвом у своїх фермерських господарствах.

- Якщо хтось думає, що виростити грушу, сливу чи яблуко легше, ніж хліб, то це від незнання справи, - переконаний бригадир садівничої бригади села Вашківці Петро Песлар. - Праця у садівника починається, коли ще земля скута морозом (обрізання дерев у січні - лютому). Від цього залежить 70% урожаю.

До родинної справи плекати сади його прихилив батько. Він хоч і повернувся з війни незрячим інвалідом, садівництво не покинув і навчив цьому двох своїх синів. Тепер Петро Іванович сам продовжує вчитися і вчить членів своєї бригади. Адже якщо колись його дід і батько, обробляючи дерева в звичайному садку тричі на сезон бордоською рідиною, збирали задовільний урожай, то сьогодні, щоб врятувати від хвороб молоді сади на шпалері і краплинному зрошенні, треба обробляти їх утричі частіше. А ще правильно сформувати крону дерева, вирощеного в різних основах і прищепах, не залишити старих гілок, які вже не дадуть доброго врожаю та заважатимуть молодому пагінню.

Сезон для садівників Чернівеччини вже розпочався. Десятки тонн обрізаного гілля цьогоріч ще утилізовуватимуться дідівським методом. Однак у найближчій перспективі, сподівається голова Сокирянської райдержадміністрації Василь Козак, планується встановити лінію виготовлення із садового гілля дерев'яних палет, а на території села Олексіївки керівництво ТОВ "Буковинський сад" планує в 2011-2012 роках збудувати фруктосховище з регульованим газовим середовищем місткістю 4 тис. тонн. Це, крім того, що вже функціонує на 2,5 тис. тонн яблук. На підприємстві діє оптична лінія сортування потужністю 4,5 тис. тонн на годину. Все це наближає вітчизняного агровиробника до рівня конкурентоспроможності не лише на вітчизняному ринку.