Саме «Бурштинський енергоострів», розташований поблизу західного кордону та інтегрований в європейські енергетичні системи, значною мірою визначає можливості держави щодо експорту електроенергії в країни Східної та Центральної Європи. 

Сьогодні він може також слугувати прикладом ведення бізнесу на засадах соціального партнерства, ще й з дотриманням екологічних стандартів.

Перетворити золу на сировину

«Серце» острова — 12 енергоблоків Бурштинської ТЕС, одного з найпотужніших в Україні об’єктів теплової електрогенерації. Тривалий час тут дуже штормило. «Попередні періоди роботи станції, крім головного болю, практично нічого області не приносили: суцільні екологічні проблеми і загрози її зупинення, які неймовірними зусиллями доводилося терміново вирішувати», — зауважив якось голова Івано-Франківської обл?держадміністрації Михайло Вишиванюк. Це при тому, що, крім експорту електроенергії, станція у Бурштині забезпечує електропостачання трьох західних областей — Закарпатської, частково Івано-Франківської та Львівської.

Область сподівається, що це вже в минулому. Принаймні торік Бурштинська ТЕС продемонструвала стабільну роботу з приростом виробництва електроенергії 11% (всього її вироблено 9,6 мільярда кВт/год). Окреслені інвестиційні плани з реабілітації потужностей енергоблоків дадуть змогу і надалі нарощувати виробничі показники, а з ними й експортний потенціал країни. Зокрема завершено реконструкцію енергоблока №7. Тривають масштабні роботи на п’ятому енергоблоці, де передбачено відновлення котельного і турбінного обладнання, впровадження систем регулювання, контролю та керування складними енергогенеруючими конструкціями.

Як повідомили у «ДТЕК Західенерго», до складу якої Бурштинська ТЕС нещодавно увійшла, загалом розглядається можливість заміни чотирьох енергоблоків станції сумарною потужністю 800 МВт. Зведені в 60-ті роки минулого століття, вони вимагають глибокої модернізації з переходом на високий технологічний рівень, зокрема на високоефективне регулювання частоти і потужності в енергосистемі.

До того ж на станції розпочали заміну електрофільтрів, електротехнічного устаткування й облаштування максимального очищення димових газів від золи та окису сірки. Це сприятиме поліпшенню екологічних показників роботи електростанції відповідно до європейських норм. До прикладу, річні викиди на енергоблоці №5 після його реконструкції зменшаться в 30 разів.

Відчутний екологічний ефект забезпечить, до речі, й ефект економічний: зменшення викидів твердих часток та їх концентрації в димових газах у свою чергу збільшить відбір сухої золи та її реалізацію для потреб будівельної індустрії.

Просто острів достатку!

Прихід в область грошовитого інвестора на проблемний, але важливий промисловий об’єкт місцева влада прагнула використати з максимальною для регіону користю. Інвестор не був проти. Принаймні підписання у квітні цього року Угоди про співпрацю в сфері соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області в рамках соціального партнерства між облдержадміністрацією та ДТЕК відбулося в дружній атмосфері.

Але ще до підписання меморандуму Бурштинська ТЕС, вийшовши нарешті на шлях розвитку, сплатила торік 110 мільйонів гривень екологічних платежів, з яких 70% надійшло до місцевих бюджетів Бурштина, Галича та навколишніх сіл. Цього року очікують 130 мільйонів гривень (дехто називає навіть суму, мало не удвічі більшу). Крім того, в рамках угоди про співпрацю населені пункти «енергетичного острова» матимуть додаткове соціальне фінансування для ремонту своїх тепломереж, оновлення медичного обладнання в лікувальних закладах, придбання комп’ютерних класів для шкіл.

Не забули і про інші міста Прикарпаття. Угодою обумовлено 7,2 мільйона гривень на реалізацію пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку області. Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги очікує на найсучасніший спеціалізований реанімобіль.

Окрім, образно кажучи, риби, компанія-інвестор вирішила дати області й вудочку. За допомогою її спеціалістів у Бурштині почали впроваджувати ефективну систему енергоменеджменту. ДТЕК обіцяє долучитися й до реалізації проекту місцевого індустріального парку, який дасть поштовх розвитку в регіоні бізнесу та створенню нових робочих місць.

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ

«Бурштинський енергетичний острів» загальною потужністю 1050 МВт створено в середині 1990-х років задля технічного і технологічного забезпечення синхронної роботи української енергосистеми з об’єднаною енергосистемою країн Європи, а відтак — експорту української електроенергії (до 600 МВт).

У 2003 році за виконання комплексу робіт з приєднання «енергоострова» до європейських електромереж колектив Бурштинської ТЕС нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

За оцінками спеціалістів, з реалізацією запланованих нині інвестиційних проектів щодо нарощування виробничих потужностей Україна отримає змогу експортувати значно більший обсяг електроенергії в усі європейські країни.

ОФІЦІЙНО

Заступник голови
Івано-Франківської обласної
державної адміністрації
Руслан ГУСАК:

— Звичайно, ми вітаємо та всіляко підтримуємо тих інвесторів, які працюють на благо Прикарпаття і всієї України. Сьогодні Бурштинська ТЕС завантажена потужностями. А отже, збільшено валютні надходження в Україну, наповнюються місцеві бюджети, є попит на вугілля вітчизняних шахт. Окрім економічних, вирішуються, що важливо, соціальні питання. Жителі Бурштина забезпечені робочими місцями — на станції задіяно 2,3 тисячі працівників.

За час роботи в режимі «Острова Бурштинської ТЕС» колектив електростанції набув досвіду виробництва електроенергії для споживачів України та на експорт за євростандартами із забезпеченням її високої якості.