ФОНДОВИЙ РИНОК

Дискусія щодо способів створення центрального депозитарію цінних паперів в Україні набирає обертів

За оцінками експертів, на сьогодні у розвинених країнах світу обслуговування 95% фондового ринку забезпечується центральними депозитаріями. Наразі існує кілька варіантів створення центрального депозитарію в нашій країні: на базі Національного депозитарію (НДУ), через об'єднання або приєднання. Однак поки важко сказати, який варіант буде обрано. Очікується, що незабаром уряд направить у Верховну Раду законопроект про створення на базі НДУ центрального депозитарію з передачею йому всіх глобальних сертифікатів з усіх випусків цінних паперів в Україні.

Як зазначає віце-президент центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко: "Пропозиція створити центральний депозитарій на основі Нацдепозитарію, якщо трохи включити фантазію, аналогічна угоді зі створення єдиної виробничої структури з Фольксвагену та АвтоВАЗу на базі останнього". Підгрунтям для такої позиції фахівців є структура ринку депозитарних послуг: у ВДЦП обслуговується 86,2% операцій, у НДУ - 13,8%.

Однак слід зазначити, що Національний депозитарій працював лише з кодифікацією, стандартизацією і встановленням міжнародних відношень і тільки з 2006 року одержав право на комерційну діяльність, тоді як ВДЦП, що є правонаступником першого приватного депозитарію - "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС), спеціалізувався на комерційних функціях з 1997 року. Прихильники створення центрального депозитарію на базі комерційної структури аргументують свою позицію міжнародною практикою з мінімізації ролі держави в ньому.

У березні Прем'єр-міністр Микола Азаров затвердив оргкомітет зі створення центрального депозитарію на базі НДУ і Депозитарію державних цінних паперів Нацбанку, до якого не увійшли представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів. За словами голови правління НДУ Володимира Ульянова, відповідно до міжнародного досвіду центральний депозитарій повинен мати певний набір функцій. "Їх віднесено до компетенції Нацдепозитарію, що фактично визначений законом як центральний. Централізації депозитарного обліку заважає лише норма, яка дозволяє емітенту обирати депозитарій для депонування глобального сертифіката. Водночас забезпечення функціонування НДУ як центрального депозитарію не означає ліквідацію Всеукраїнського депозитарію цінних паперів. У Нацдепозитарії сконцентрується облік глобальних сертифікатів, у тому числі державних цінних паперів, а у ВДЦП - розрахунково-клірингова діяльність", -підкреслив "УК" голова правління НДУ.

Голова наглядової ради ВДЦП Василь Роговий прогнозує, що оскільки за НДУ буде закріплена монополія на ринку депозитарних послуг, після створення центрального депозитарію на його базі, то держрегулятор може відкликати ліцензію ВДЦП на ведення депозитарної діяльності. Однак, як повідомляє прес-служба НДУ, "... створений і підконтрольний державі НДУ повинен стати центральним депозитарієм, а ВДЦП, підконтрольний учасникам ринку, має забезпечувати розрахунково-клірингове обслуговування операцій з цінними паперами на біржах, що повністю відповідає українському законодавству і міжнародним зобов'язанням".

Проте деякі експерти зауважують, що на фондовому ринку України надто люблять міфи. Один із них - без створення центрального депозитарію нам не жити, - принесений західними консультантами наприкінці 90-х рр. "Я скажу крамольні речі: навіть у США немає центрального депозитарію як однієї юридичної особи. Там надалі лишилися регіональні депозитарії, які технологічно об'єднані в централізовану систему тощо. Я хочу мати законодавчу можливість створити депозитарій, якщо побачу, що існуючі мене не задовольняють", - заявив в інтерв'ю "УК" член ради директорів фондової біржі ПФТС Ігор Селецький.

Наприклад, щодо клірингу в директивах Євросоюзу є взагалі заборона створення єдиного клірингового центру в країні та вимога забезпечення конкуренції між кліринговими платами. "Вони повинні технологічно бути об'єднаними, але конкурували один з одним по ціні та якості послуг. Треба зрозуміти просту річ - біржі між собою конкурують не лише по трейдингу, але й посттрейдингу (розрахункам). Якщо створити кращу систему розрахунків, то саме до тебе прийде клієнт. А якщо один депозитарій пропонує одну модель розрахунків, одні тарифи нашій біржі, "Перспективі", та "Українській біржі", де ж тоді конкуренція?", - підкреслює І. Селецький.

В ході зборів акціонерів Національного депозитарію, що заплановані на 27 квітня, може бути підтверджене рішення зборів від 9 серпня 2007 р. про збільшення статутного капіталу в 3,4 рази, оскільки НДУ потрібні кошти для розвитку.

Незабаром дискусія щодо різних шляхів створення центрального депозитарію має бути завершена. Сподіватимемося, що влада та провідні фахівці фондового ринку знайдуть оптимальний хід. Це дасть можливість зробити депозитарний облік цінних паперів високотехнологічним, надійним для інвесторів та закритим від нелегального доступу сторонніх осіб.

ДOВІДКA "УК"

В Україні діють три депозитарії: комерційний Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП, в якому частка Нацбанку України становить 22,86%, а держбанків - 8,44%), Національний депозитарій України (НДУ, частка держави - 86%) і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.

КOМПЕТЕНТНO

Андрій РИБАЛЬЧЕНКО,
генеральний директор
Української асоціації інвестиційного бізнесу:

- Для інститутів спільного інвестування найважливіше, аби ефективно обслуговувалися операції з власністю та цінними паперами. Для нас пріоритетним є не питання, на базі якого з депозитаріїв його буде створено, а за якими принципами він функціонуватиме.

 

 

Сергій АНТОНОВ,
голова Ради Асоціації українських фондових торговців:

- Ринку від депозитаріїв потрібне якісне, уніфіковане і зрозуміле обслуговування фондових бірж, зберігачів та емітентів за ринковими тарифами. Це головна і єдина умова ринковості будь-якого депозитарію. В умовах конфлікту жоден із депозитаріїв саме цьому й не приділяє уваги, а надалі накопичує ризики для фондового ринку. Завданням ринку і регуляторів є нівелювання впливу на процеси, що життєво важливі для ринку.

 

 

 

 

Олексій КИЙ,
президент Професійної асоціації
реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД
):

- Існування одного центрального депозитарію є запорукою ефективного і технологічного функціонування депозитарної системи України. Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності створення центрального депозитарію у формі непідприємницького товариства, учасниками якого мають бути лише професійні учасники фондового ринку. У країнах із перехідною економікою держава здійснює істотний, а в деяких випадках - повний контроль над ЦД. А там, де економіка розвинена, ЦД управляють учасники ринку. Держава здійснює контроль через нормативне регулювання. Створення ЦД в Україні має проводитися через об'єднання Національного та Всеукраїнського депозитаріїв на комерційній основі у вигляді започаткування нової юридичної особи з контролем за ним з боку держави через законодавче регулювання.

P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ) і Агентство США з міжнародного розвитку (USAІD) написали Прем'єр-міністру України Миколі Азарову офіційний лист, в якому рекомендують залучити міжнародних експертів для надання консультацій щодо створення в Україні центрального депозитарію. Міжнародні фінансові організації зазначають, що оптимальним варіантом створення центрального депозитарію в Україні могло б стати злиття найбільшого депозитарію корпоративних цінних паперів - "Всеукраїнського депозитарію цінних паперів" і Нацдепозитарію України.