Кількість вимушених переселенців зі східних областей нині збільшується у всіх регіонах України. На Черкащину таких людей уже прибуло близько 300. Недавно журналістам випала нагода побувати в окремих сім’ях переселенців, поспілкуватися з тими, кого біда примусила покинути рідні краї.

Куди піти працювати?

Гуртожиток професійно-технічного училища №21 у Черкасах зустрів приїжджих гостинно. Житло хоч і тимчасове, але тут є все необхідне для комфортного проживання. Бадьорі дитячі голоси на поверсі, відведеному для переселенців, яскраві малюкові вдяганки, що сохнуть під літнім сонцем на великому балконі, дитячі візки — усе це вказує на вже обжите приміщення. У трьох кімнатах проживають сім’ї зі Слов’янська Луганської області. Молода мама Тетяна Матвієнко, як і її маленький Арсеній та чоловік, уже адаптувалася до нових умов, хоч це й непросто. Однак привітність черкащан, їхнє прагнення допомогти підкуповує, допомагає дивитися в майбутнє з оптимізмом. Усім трьом сім’ям зі Слов’янська надали окремі кімнати на одному поверсі та спільну кухню. Забезпечили й усім необхідним: їжею, посудом, миючими засобами та навіть побутовою технікою. Дітей уже оформили в дитячий садок.

Олена Ковальова, як і Тетяна Матвієнко, ще в декретній відпустці. А до народження дитини працювала в майстерні з ремонту медичного устаткування. Сумує за оселею у рідному місті, за своєю роботою. Проте молоді мами готові згодом піти працювати. Ось тільки куди? Хотіла б продовжити звичне заняття підприємництвом і їхня сусідка Олеся Семенченко. Зрозуміло, це потребує певного часу та неабияких зусиль.

Гуртожиток — житло тимчасове. Обласна влада обдумує перспективи забезпечення переселенців постійними помешканнями. Фото з сайту ck.ridna.ua

Люди матимуть житло

Хоч попереду ще два з половиною місяці канікул, протягом яких переселенцям дозволено проживати в гуртожитку навчального закладу, проте всіх турбує подальша ситуація з житлом.

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко запевнив, що цю проблему допоможуть розв’язати, посприяють і у працевлаштуванні їхніх чоловіків. Приміром, у Черкасах потрібні водії та інші фахівці найбільш затребуваних професій. За його словами, обласна влада докладає максимальних зусиль, щоб усім переселенцям надати дієву допомогу: зарадити з житлом, роботою, документами чи влаштувати дітей у школу, дитсадки тощо.

Уже вдалося допомогти з працевлаштуванням 57 переселенцям: 15 військових, які приїхали з Криму, проходять службу у військових частинах області. Проте одна справа забезпечити цих людей житлом, інша — допомогти їм ще й з роботою. В облдержадміністрації, обговорюючи перспективи облаштування постійного житла для переселенців, вирішили співпрацювати в цьому напрямі з центром зайнятості, головами адміністрацій і головами міст, які могли б підтвердити, що в певному районі справді можна звести житловий будинок, оскільки там буде робота, є інфраструктура — дитячі садочки, школи.

Приміром, у Черкасах і Золотоноші є чимало так званих недобудов. З перспективою їх завершення (зокрема з допомогою української діаспори) люди матимуть гідне житло. Найближчим часом обласна влада планує облаштувати ще й центр надання допомоги переселенцям на зразок готелю, в якому люди могли б комфортно пожити перші кілька днів після приїзду й освоїтися на новому місці. На Черкащині вільні понад сотню приміщень приватної власності, готових для проживання, які жителі області можуть надати для переселенців, і близько 50 квартир комунальної власності.

— Так, усе це дуже непросто, — зітхає переселенка Олена Громик, дивлячись у відчинене вікно гуртожитку політехнічного технікуму, що на вулиці Ярослава Галана в Черкасах, звідки видно сосновий бір. — Проте є й великі плюси. Один із них — ваш мальовничий край. Хоч і звикла до Перевальська на Луганщині, але Черкащина мені подобається. Я ще ніколи не дихала таким чистим повітрям, як тут. Люди в Черкасах чудові. Це місто ми обрали через Інтернет. Гадаю, у виборі не помилилися: Дніпро, чудова природа. У Перевальську працювала майстром-годинникарем. Сподіваюся, що й тут знайду роботу.

Сповнені оптимізму і двоє діток, які вже починають звикати до нових місць, і чоловік Олександр, приватний підприємець:

— Руки є — не пропадемо, — усміхається голова родини Громик.

Невдовзі сім’я планує перебратися в орендовану квартиру, яку вже підшукала.

Черкащина, як повідомили в облдержадміністрації, має можливість розмістити понад три з половиною тисячі вимушених переселенців із «гарячих» регіонів. Проте для владних структур це велика відповідальність, адже необхідно вирішувати питання спеціального статусу для тимчасово переселених осіб, надання їм соціального житла, тимчасової реєстрації в гуртожитках і закладах соціального захисту, відновлення обслуговування рахунків та забезпечення соціальних виплат. Не все, звісно, виходить як по писаному. Однак приїжджих напризволяще ніхто не залишить, запевняють не лише у владних кабінетах, але й пересічні жителі області.

«Телефонна гаряча лінія» — 0-800-507-309: для тих, хто виїжджає з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також вимушено залишає окремі населені пункти Донецької та Луганської областей.