Сприятливі умови утримання тварин, які забезпечує команда фахівців на чолі з подружжям Ігорем і Наталею Кальченками, дають свої результати. Представники фауни почуваються тут як у природних умовах, а отже, добре плодяться. Раніше ми розповідали нашим читачам про народження тут унікальних білих левенят. Цього року з’явилися малюки в сімействах верблюдів, поні, лам, носух, єнотів, тигрів, леопардів та інших звірів.

Крім природного приросту, бердянський зоопарк, який здобув офіційне визнання Євроазіатської асоціації зоопарків і акваріумів (ЄВРАЗ), а з травня 2011 року є дійсним членом цієї авторитетної організації, поповнюється тваринами з інших зоопарків Європи. Нещодавно тут оновили вольєр і збільшили популяцію котячих лемурів, яких привезли з Німеччини.

Ігор Кальченко не без гордощів демонструє пару капібар. Дивні тварини із задоволенням плещуться у рукотворному озері, яких на території «Сафарі» кілька. Такі штучні водоймища, а також унікальна флора — тут тисячі різновидів рослин, допомагають тваринам нормально переносити спеку.

Верблюдам і без води добре. Фото надані автором

До слова, капібара — це водосвинка, яка водиться в центральній частині Південної Америки. Живе на берегах водойм і на лісових болотах. Прекрасно плаває і багато часу проводить у воді. Довжина тіла капібари досягає півтора метри, вага — шістдесяти кілограмів. Тварину важко порівняти з якимось іншим звіром, але зовні вона нагадує морську свинку.

Цікавий факт: за часів дослідження Південної Америки капібара стала об’єктом полювання для людей. Вона припала до смаку першопрохідникам. Щоб урізноманітнити харчування завойовників по пісних днях, Папа Римський повелів вважати капібару… рибою.

У пізніші часи місцеві фермери активно винищували тварину, оскільки вважали, що вона поїдає їхні посіви на полях. І лише згодом встановили, що капібари харчуються лише водоростями. Ці тварини довірливі, неагресивні, прив’язуються до людини.

— Вони, справді, дуже товариські, лагідні, охайні, — підтверджує директор зоопарку Ігор Кальченко. — Можуть підійти і покласти голову на коліна, просять, щоб їх погладили або почухали за вушком.

Зазвичай у курортний сезон у бердянському «Сафарі» чимало відвідувачів. Дорослі й діти поспішають сюди, щоб здебільшого чи не вперше у житті на власні очі побачити унікальні різновиди братів наших менших.

Команда Кальченків активно працює над поповненням популяції «Сафарі» і щороку пропонує відвідувачам зустрічі з новими мешканцями.

Капібарі спека не страшна  — може пересидіти її  у водойміОт і нинішнього року мріяли представити гостям жирафів. Звели спеціально облаштований для них комплекс — зимник, заввишки більш як десять метрів, і спеціальний майданчик для теплої пори року, розрахований на 12 особин. Готувалися прийняти перших довгошиїх ще наприкінці травня. Але власники єдиного в Європі спецтранспорту для перевезення жирафів відмовилися везти тварин із Чехії, де розташований розплідник зоопарку «Двур Кралове», до Бердянська.

— У нас укладено контракт, а ось привезти жирафів не можемо. Перевізник відмовляється виконувати замовлення через військові дії на Донбасі. Запевняє, мовляв, щойно закінчиться війна, одразу привезе. Але нас це не влаштовує. Наш зоопарк зазнав величезних втрат — не тільки фінансових, а й моральних. Ми довго будували цей комплекс для жирафів. Його визнали одним із кращих у Європі. Але він і досі порожній, без жирафів він не має сенсу, — бідкається власник «Сафарі» Ігор Кальченко. — Прагнемо якнайшвидше забезпечити доставку жирафів у Бердянськ, щоб наші відвідувачі змогли побачити довгошиїх. Ото буде сенсація! Тому знову і знову переконуватиму колег із зоопарку «Двур Кралове», що в Бердянську немає бойових дій і ні людям, ні тваринам нічого не загрожує.