ТЕНДЕНЦІЇ

Експерти передбачили, що в найближчі роки   «Газпром» утратить своє лідерство

Останнім часом російський «Газпром» істотно втрачає свої позиції. Таку думку в ході прес-конференції «РФ, Україна і газ: проблеми реальні і міфічні» висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Нині у російського газового монополіста є внутрішні проблеми, він переживає не найкращі часи, не модернізується і не реформується. А також втрачає ринки. Так, «Газпром» втратив перше місце у світі з продажу блакитного палива, пальму першості взяли США завдяки видобутку сланцевого газу. «Найближчим часом «Газпром» втратить лідерство і на європейському газовому ринку. Зокрема, російський монополіст може поступитися лідерством норвежцям, які щільно підійшли до «Газпрому» за обсягами продажу, оскільки у них кращі умови», — констатує Олександр Тодійчук. І додає, що нинішня найвища ціна на газ на сході Європи — «заслуга» «Газпрому». «Це тимчасова перемога», — переконаний експерт.

У цьому сенсі цікаве запитання, коли «Газпром» поступиться лідерськими позиціями і на українському ринку. На думку експерта, процес уже триває. Рік у рік Україна споживає дедалі менше наддорогого російського газу. Крім того, хоч і дуже мляво, але газ в Україну надходить реверсними шляхами, відбувається поступове заміщення природного газу іншими видами палива, зокрема поновлюваними джерелами енергії. Високі ціни на російський газ мотивують до створення проектів з енергозбереження та енергоефективності.

Так, за прогнозами експерта, протягом найближчих 1–2 років обсяг закупівель газу в «Газпрому» може впасти до позначки 15–17 мільярдів кубометрів на рік у разі, якщо «Газпром» залишатиметься на нинішніх позиціях.

Україна повинна оперативно реагувати на зміни на газовому ринку, має прогнозувати й аналізувати ці процеси, зокрема за столом переговорів із «Газпромом». Експерти звертають увагу, що українська сторона фактично готова віддати власну газотранспортну систему в обмін на знижку в ціні на газ 250–260 доларів у той час, як середньострокові прогнози свідчать, що ця ціна з’явиться на ринку сама по собі, без будь-яких жертв.

Також на прес-конференції йшлося про ймовірність «третьої газової війни». Враховуючи стиль і методи роботи «Газпрому», виключати таку можливість не варто. Так вважає директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар. Він додає, що поки існує «Газпром», існує й небезпека третьої або четвертої газової війни.

Крім того, пан Гончар підкреслив, що «бажаний варіант російського газового монополіста «нуль транзиту через Україну» може перетворитися на варіант «нуль закупівель газу в Росії». Експерт пояснив: якщо Україна в умовах відсутності транзиту російського газу втратить до 3 мільярдів доларів, Росія через відсутність закупівель газу Україною втратить близько 14 мільярдів доларів. «Хто втратить більше?» — запитує експерт.

З огляду на нові можливості реверсного постачання газу паралельно з тенденціями скорочення загального обсягу споживання газу в Україні такий сценарій не зовсім неймовірний. «Нині з’явилися абсолютно нові реалії: те, що відбувається у плані реверсних поставок, відображає абсолютно європейський підхід до питань енергетичної безпеки і не лише її», — сказав він. «Звичайно, я абстрагувався від деяких проблем, пов’язаних із чинним контрактом», — уточнив М. Гончар.

У свою чергу Олександр Тодійчук, оцінюючи ймовірність нової «газової війни», зазначив, що росіяни — непередбачувані люди. «Не вкладаючи коштів у модернізацію, в розробку і пошук нових родовищ, втрачаючи ринки збуту газу, вони можуть через 7–10 років утрапити у прірву. В їхніх діях не вбачаю жодної логіки, тому ймовірність «газової війни» існує», — вважає експерт.

А тим часом російський «Газпром» заявив, що запаси газу в підземних сховищах «Нафтогазу України» перед осінньо-зимовим опалювальним сезоном для забезпечення транзиту повинні становити щонайменше 19 мільярдів кубометрів. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький допускав мінімальні запаси 14–16 мільярдів кубометрів.