Мій трудовий стаж розпочався у 1980 році й тривав до 2012-го, коли з роботи мені довелося піти через скорочення штату. Того самого року зареєструвалась у службі зайнятості й почала отримувати допомогу з безробіття.

Коли мені виповнилося 55 років і я звернулася до Пенсійного фонду для оформлення пенсії, там сказали, що у центрі зайнятості мені можуть подовжити термін виплати допомоги з безробіття до 720 календарних днів як людині передпенсійного віку. Адже на той момент мені було призначено виплату цієї допомоги лише на 360 днів.

Отже, хочу дізнатися, чи мають мені подовжити термін виплати допомоги з безробіття до 720 календарних днів? Адже виходить, що мене покарано двічі: спочатку коли скоротили та не дали допрацювати до пенсії, а нині не хочуть виплатити усі належні мені за законом кошти.

О. СИНЕГА,м. Донецьк

Наталя РАЛЬКО, 
в. о. директора Державного центру зайнятості:

— За сприянням у працевлаштуванні ви звернулися до Донецького міського центру зайнятості 16. 07. 2012 року, після звільнення 13. 06. 2012 року з Головного управління АК «Промінвест банку» згідно з пунктом 1статті 40 Кодексу законів про працю України (скорочення чисельності або штату працівників) і були зареєстровані як така, що шукаєте роботу.

У зв’язку з браком підходящої роботи та на підставі особистої заяви 23. 07. 2012 року вам надано статус безробітного з призначенням допомоги з безробіття як застрахованій особі з урахуванням страхового стажу, відповідно до пунктів 1, 3, 4 статті 22 та пункту 1 статті 23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі — закон) тривалістю 360 календарних днів, з 23. 07. 2012 року по 17. 07. 2013-го. Допомогу з безробіття вам виплачено у повному обсязі.

Оскільки дата вашого народження 09.05.1958 pоку, то відповідно до статті 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вік виходу на пенсію для вас становить 57 років.

Відповідно до частини 4 статті 22 закону загальна тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 720 календарних днів. Передпенсійний вік для вас настає з 55 років.

На день призначення виплати допомоги з безробіття в Донецькому міському центрі зайнятості ваш вік становив 54 роки і 2 місяці, у зв’язку з цим, згідно з вимогами законодавства, допомога з безробіття вам призначена тривалістю 360 календарних днів.

Дії фахівців Донецького міського центру зайнятості у призначенні вам виплати допомоги з безробіття відповідають нормам чинного законодавства.

Для вирішення порушених вами питань та надання відповідних роз’яснень вас у телефонному режимі запрошено до Донецького обласного центру зайнятості, однак ви відмовилися від зустрічі й повідомили, що очікуєте на письмову відповідь.