Чи мають право комунальники позбавляти громадян, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги, права безперебійного користування послугами водовідведення? Хіба шлях судового розв’язання проблеми і дій судових виконавців хтось скасовував? І хіба правомірно встановлювати заглушки у квартирах, мешканці яких мають борги?

 В. І. ПІСТУНОВ, м. Запоріжжя

Консультує Микола ГЛОТОВ,
виконавчий директор Рівненської обласної громадської організації
«Комітет виборців України», адвокат,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги:

Особливості надання та споживання послуг з водовідведення регулюються Законом «Про житлово-комунальні послуги» та Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630. Так, у п. 1 і п. 3 ч. 3 ст. 16 Закону «Про житлово-комунальні послуги» зазначено, що комунальні послуги надають споживачам безперебійно, за винятком часу перерв на:

1) проведення ремонтних і профілактичних робіт виконавцем/виробником;

2) ліквідацію наслідків аварій або дії обставин непереборної сили.

А зі змісту абз. 11 ч. 1 ст. 1 Закону «Про житлово-комунальні послуги» чітко видно, що водовідведення — це комунальна послуга.

Отже, наведений у Законі «Про житлово-комунальні послуги» перелік підстав для припинення надання послуги водовідведення вичерпний і комунальні підприємства не можуть його розширити самовільно.

Підтверджує цю позицію і судова практика. Наприклад, 17 серпня 2010 року Апеляційний суд АР Крим у справі №22-ц-1145-Ф/10 (посилання: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/12340418) ухвалив рішення, яким апеляційну скаргу громадян задовольнив і визнав дії Кримського республіканського підприємства «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційне господарство м. Керчі» щодо відключення квартири особи від системи водовідведення незаконними. В обгрунтуванні свого рішення апеляційний суд зазначив, що «аналіз змісту наведених нормативно-правових актів підтверджує, що право або обов’язок виробника та виконавця послуг відключати споживачів від системи водовідведення за наявності в останніх заборгованості за надані послуги законом не передбачені. Тож дії представників КРП «ВПВКХ», пов’язані з відключенням квартири… від системи водовідведення, не можна визнати законними». Це рішення залишив без змін і Верховний суд ухвалою від 21. 04. 2011 року (посилання: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/15119676).

Так, у жодному випадку з мотивів наявності в людини заборгованості щодо оплати за комунальні послуги ніхто не має права її позбавити можливості користуватися послугами водовідведення. Використання таких «диких» способів стягнення боргів не лише створює людям необгрунтовані перешкоди в справлянні природних потреб, а й не відповідає вимогам чинного законодавства, наведеним вище. Для стягнення боргів існує більш цивілізований спосіб — звернення до суду. Небажання ж комунальників іти складним (довшим) судовим шляхом ще не дозволяє їм позбавляти людей права на безпечне для життя і здоров’я довкілля, гарантованого ст. 50 Конституції України.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua