Я – дитина війни. Нещодавно подав позов до суду на Обухівський районний Пенсійний фонд. За рішенням суду ПФ виплатив мені 1200 грн.

Проте працівники місцевого ПФ кажуть, що відтепер з моєї пенсії щомісяця утримуватимуть по 49 гривень до кінця мого віку, а також що я не буду отримувати кошти від нарахування індексації. Чи це законно?

М. КРИЖАНІВСЬКИЙ,
м. Українка Київської обл.

Валентина НИКИТЕНКО,
заступник голови правління
Пенсійного фонду:

— Ви отримуєте пенсію за віком, розмір якої обчислено відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Її розмір визначено індивідуально залежно від набутого вами страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

Відповідно до статті 42 згаданого закону (в редакції закону, чинній з 01.10.2011 року), у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього закону (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на державне соціальне страхування). Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Оскільки ви працюєте, перерахунок пенсії у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.10.2011 року та з 01.12.2011 року не проводився.

Крім того, до вашої пенсії встановлене підвищення як дитині війни у розмірі, визначеному законодавством. Порушень чинного законодавства при обчисленні вашої пенсії не виявлено. Жодних утримань з вашої пенсії не проводиться.

Щодо індексації пенсії працюючим пенсіонерам повідомляю наступне. Відповідно до пункту 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 17.07.2003 року №1078 (зі змінами), індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Пункт 9 зазначеного вище Порядку передбачає, що працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії провадиться після індексації суми оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, де працює пенсіонер, в якій зазначається розмір оплати праці працюючого пенсіонера, проіндексована її сума і сума індексації.

У всіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

У пункті 12 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду від 25.11.2005 р. №22-1та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 27.12.2005 р. за №1566/11846 зазначено, що у разі працевлаштування (навчання) особи, якій призначено пенсію, такою особою протягом 10 днів надається органу, що призначає пенсію, довідка про прийняття на роботу (навчання). Надалі для проведення індексації подається довідка про розмір заробітної плати (стипендії) з урахуванням індексації.