«Я тримаю двох корів і у вихідні продаю на базарі сир і сметану. Мене змушують оформитися як приватний підприємець. Чи можна це вважати підприємницькою діяльністю, і якщо так, то як оформити таку діяльність?» 
Г. АНІЩЕНКО,  Черкаська область

Консультує  Катерина ЄВДОКІМОВА,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги,
старший юрист Центру надання правової інформації
та правових консультацій ХОГО «Подільська правова ліга»:

— Підприємець — це людина, яка здійснює самостійну, систематичну, ініціативну, ризикову діяльність, спрямовану на виробництво товарів та надання послуг з метою одержання прибутку або особистого доходу і передбачає здійснення нововведень. Тобто у разі здійснення господарської діяльності систематично, а не одноразово або час від часу, людина натрапляє на необхідність легалізувати свою діяльність. Систематичною така діяльність вважається, якщо вона провадиться не менше трьох разів протягом одного календарного року. Тому якщо людина три чи більше разів реалізовує протягом року свою продукцію, необхідно таку діяльність реєструвати.

Для такого виду господарської діяльності, як продаж на базарі, найпростішими для державної реєстрації та управління і найпопулярнішими нині є фізична особа—підприємець.

Проте стаття 1 Закону «Про особисте селянське господарство» вказує, що діяльність, пов’язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності. Тобто якщо в підсумку продаж готової продукції (сир, сметана) на ринку є нерегулярним та здійснюється лише для реалізації надлишкової продукції, то ви можете не легалізовувати свою діяльність.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте уюриста», можете надіслати його заадресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» абонаелектронну скриньку az@ukcc.com.ua.