Пропрацювавши у профтехучилищі 25 років, 14 з яких — майстром виробничого навчання, сім — керівником фізвиховання (в цей час ще вів спортивну секцію і гурток), чотири роки викладав фізичну культуру та здоров’я, звернувся у відділення Пенсійного фонду, щоб оформити пенсію за вислугу років. Але одержав відмову. Пояснили мені це тим, що моєї посади немає в переліку, який дає право на таку пенсію. Чи справді це так?

Сергій АЛТИЄВ, 
с. Іскрисківщина, Білопільський район, Сумська область

Владислав МАШКІН, 
директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду:

— Пунктом «е» ст. 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років за Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 04.11.1993 р. № 909 (із змінами).

Розділом 1 «Освіта» зазначеного Переліку передбачені, зокрема, посади майстрів виробничого навчання, викладачів, педагогів професійного навчання, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи у професійно-технічних навчальних закладах.

Законодавством не обумовлено, що робота на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років, має бути повний робочий день. Тому робота на 0,5 чи 0,25 ставки зараховується у спеціальний стаж для призначення пенсії за вислугу років за умови, що це основна робота. Робота за сумісництвом права на пенсію за вислугу років не дає.

Протягом семи років Алтиєв С. Д. працював на посаді керівника фізвиховання профтехучилища та вів спортивну секцію і гурток за сумісництвом.

Тобто основною роботою заявника була робота на посаді, яка не передбачена вищезазначеним переліком та не дає права виходу на пенсію за вислугу років. Відповідно, підстав для зарахування до спеціального стажу роботи, що дає право виходу на пенсію за вислугу років, періоду роботи Алтиєва С. Д. керівником фізвиховання профтехучилища, немає.