Я — військовий пенсіонер. Маю статус інваліда ІІ групи, який отримав захворювання під час проходження військової служби, та ветерана військової служби.

Згідно зі ст. 6 Закону «Про статус ветеранів військової служби та їх соціальний захист» ветерани військової служби мають право на безоплатний проїзд (туди і назад) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого та пасажирського потяга або водним чи автомобільним транспортом міжміського сполучення для лікування та відпочинку. А як інвалід ІІ групи, який отримав захворювання під час проходження військової служби, я маю право на отримання безоплатної санаторної путівки.

З 1 квітня 2011 року, за моїм зверненням до Управління Пенсійного фонду в  Харківській області, мені перерахували пенсію за віком.

Тому в мене виникло запитання, чи зберігається при цьому моя пільга на безоплатний проїзд як ветерана військової служби та як інваліда ІІ групи військової служби  на отримання безоплатної путівки?

Раніше ці пільги я отримував по лінії Міністерства оборони через Харківський облвійськкомат.

Євген ЗАМУЛА,
м. Харків

Тетяна БАБЕНКО, 
перший заступник
начальника ГУ праці 
та соціального захисту
населення Харківської ОДА:

— Відповідно до статті 38 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди за наявності медичних показань мають право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення затверджений постановою Кабміну від 22.02.2006 року № 187.

Відповідно до пункту 5 Порядку для постановки на облік по забезпеченню санаторно-курортною путівкою вам потрібно подати до управління праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання такі документи:

— медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/О;

— заяву на отримання санаторно-курортної путівки.

Датою постановки на облік для одержання санаторно-курортної путівки вважається дата реєстрації заяви.

Після постановки на облік питання забезпечення вас санаторно-курортною путівкою буде розглянуте  згідно з встановленою чергою, з урахуванням пільг, передбачених чинним законодавством для конкретної категорії осіб у міру надходження путівок.

Щодо права на безоплатний пільговий проїзд повідомляю, що відповідно до статті 38-1 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інваліда І групи, дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також усіма видами приміського транспорту.

Діти-інваліди та інваліди І, ІІ груп по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд також у метро.

Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

Відповідно до пункту 11 статті 6 Закону «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист» ветеранам військової служби надається безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах України.

Згідно з пунктом 10 статті 6 вищезазначеного закону ветеранам військової служби надається безоплатний проїзд (туди і назад) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого чи пасажирського потяга або водним транспортом приміського сполучення для лікування та відпочинку у санаторіях та будинках відпочинку.