Хочу дізнатися, якими були виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до 5 травня у 2011 році і чи планується збільшити їх у 2012-му? Зокрема, яку точно суму мала отримати людина, яка брала участь у воєнних конфліктах на територіях інших держав у період до і після Великої Вітчизняної війни?

С. РАК,
с. Софіївка Черкаської обл.

Ірина КИСЛЯК, заступник директора
Департаменту соціальних послуг
Мінсоцполітики:

— У 2011 році виплата разової грошової допомоги до 5 травня здійснювалася у розмірах, встановлених постановою Кабінету Міністрів від 04.04.2011 р. №341 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується в 2011 році відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», зокрема:

— інвалідам ІІ групи Великої Вітчизняної війни та війни з Японією – 900 грн;

— іншим ветеранам війни із числа осіб, які брали участь у воєнних конфліктах на території інших держав, а саме інвалідам ІІ групи — 580 грн.

Зауважу, що Міністерство соціальної політики розробило план заходів на 2011–2015 роки щодо підвищення рівня соціального захисту найуразливіших категорій громадян. Зокрема передбачене поетапне підвищення доплат до пенсії дітям війни, членам сімей загиблих і померлих військовослужбовців та виплат разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни. Видатки для реалізації цього Плану на 2012 рік враховані у Держбюджеті на 2012 рік.