Я член гаражного кооперативу «Авіатор» у Хмельницькому. Вже давно хочу приватизувати земельну ділянку, на якій стоїть мій гараж. Та є проблема: гаражний кооператив уже має Державний акт на постійне користування земельною ділянкою. Раніше розв’язували цю проблему просто — землю під конкретним гаражем вилучали із загальної площі кооперативу, а тоді власник гаража її приватизовував. Однак тепер мені сказали, що хтось колись цю процедуру визнав незаконною і скасував.

Начальник управління земельних ресурсів Хмельницької міської ради в офіційному листі порадив голові нашого гаражного кооперативу добровільно відмовитися від права користування усією земельною ділянкою. Саме тоді усі бажаючі члени кооперативу отримають змогу приватизувати ділянки під своїми гаражами.

Хочу дізнатися, чи це справді так? Які документи це регулюють? Куди з цим питанням нам слід звернутися? Які документи надати?

Я. РЕБЕКЕВША,м. Хмельницький

Артем КАДОМСЬКИЙ,
перший заступник голови Держземагентства:

— За інформацією Головного управління Держземагентства у Хмельницькій області, земельна ділянка площею 0,6116 га для будівництва індивідуальних гаражів у Хмельницькому перебуває у постійному користуванні гаражного кооперативу «Авіатор» на підставі державного акта серії П-ХМ № 001858.

Згідно із частиною п’ятою статті 116 Земельного кодексу України (далі — кодекс), земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передають у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.

Також зазначу, що процедура вилучення земельних ділянок визначена статтею 149 кодексу, разом із тим, відповідно до частини третьої та четвертої статті 142 кодексу, припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача ухвалює рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Відповідно до вимог частини шостої статті 118 кодексу, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності для будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування, в цьому випадку —  Хмельницької міської ради. У клопотанні зазначають цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додають графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).