Який він, феномен моди в сучасному світі, де цивілізація виявляє себе в досконалій зброї, що поєднує найкращі наукові й технічні розробки, де культура заявляє свої здобутки у філософії рамки? Адже твором мистецтва може стати будь-що, обрамлене для сприйняття в приміщенні чи просторі. А соціум втілює себе в моді. У ХХІ столітті вона стала всеосяжно-тотальною і технологічною. Фешн — це і мода на зброю, й на творчі особистості, й на стосунки в сім’ї та державі.

Бізнесмен і політичний психолог Геннадій Балашов у книжці «Як стати авантюристом? Роздуми мільйонера» пише: «Бути модним — означає давати суспільству набір нових якостей. Найменш привабливі буденність, сірість, посередність, звичайність, на них ні успіху, ні багатства не досягти. Виокремлюватися з натовпу можна навчитися. Треба працювати над індивідуальними відмінностями. Відмінність, яка виокремлює з натовпу; відмінність, за яку захочуть платити, яку забажають у людини купити. Щоб вигідно виокремлюватися, потрібно бути модним (не тільки в одязі, а й у  стилі  життя, у поглядах)».

З 14 по 20 березня в «Мистецькому Арсеналі»  іміджем держави і окремо взятого українця переймалися 46 дизайнерів на  38 показах.

Vorоzhbyt & Zemskova (Київ)

Одягу від дизайнерського дуету властивий мікс фактур. Фото УНIAНДля дизайнерського дуету це вже 34 сезон моди. Дует вважає, що нинінаша країна задає тренди в моді. Дизайнери пропонують вбрання для інтелектуальних і закоханих у життя жінок. Девіз їхньої колекції: зручність, простота, стриманість. Мета: комфорт і впевненість у собі. Мрія: щоб одяг зігрівав душу. Заявлених гасел досягають за рахунок маскулінності стилю, асиметричного крою, косих ліній у стійких конструкціях силуету 1980-х. Виграшні на вигляд м’які лінії плеча, максі та міді в довжині спідниць. Одягу від дуету властивий мікс фактур: мохер, кашемір, норка, каракуль, мутон і шовковий оксамит. Кольорова гама — всі відтінки чаю: коричневий, кармінний, гірчичний. Чорний, на їхню думкою, не навіває комфорту. Та для американського споживача чорний у їхніх спецпропозиціях домінує.

Тетяна Земскова моделює одяг під гаслом: «Людина —це діамант, а  її вбрання — оправа. І ніяк не навпаки».

Larisa Lobanova (Одеса)

Одяг від Лобанової  затребуваний у бутиках  Дубая і КувейтуДизайнер представила етнічну колекцію. Це і сукня із суцільних витинанок, і запаска як елемент одягу, і клерикальна графіка на тканині, й загальний силует з виразним ефектом — дві сукні в одній. Дворівневий поділ сукні. Чисті кольори: синій, білий, чорний і золотавий, а також червоний із сірим і блідо-зеленим, орнамент з використанням теми берізок. Дизайнер спеціалізується на авторських принтах. А загалом такий собі «правильний шик» для будь-якої довжини і кривизни ніг.

Вдалим маркетинговим ходом колекції стали 11 авторських харизматичних суконь, створених в одному примірнику, з власними іменами: Соломія, Марічка, Оксана. Дизайнер закликала творців черпати з української культури: «Фольклорні мотиви йдуть «на ура» в Європі». Лариса зазначає, що зимовий супертренд — акцентовані рукавиці, вона також вводить у модний обіг косинки на голові.

Одяг від Лобанової затребуваний в бутиках Дубая, Кувейту, Саудівської Аравії під власним брендом і з позначенням України як виробника.

«Я народилася в Росії, маю там родичів. Але знайшла кохання і щастя в Україні. Моє серце розривається на дві частини. Нам потрібно любити одне одного, а не воювати.

Olena Dats* (Львів)

Колекцію створено в традиціях українського бароко з ідеєю рафінованого аристократизму. Парадність вечірніх вбрань досягається декоративністю орнаментики. Використано машинну вишивку, гладь, авторські принти. Основні кольори — чорний, бірюзово-волошковий, бежевий. Цікаве різноманіттянакладних візерунків на шовковій основі.

Пані Даць запропонувала врочисті варіації чорної сукні, яку Шанель перетворила на фетиш. Вона збагатила сукні витинанками та незвичним поєднанням кольорів. Культурологічне тло, властиве в одязі львівській панянці, доповнено сучасними космополітичними деталями.

Широка варіативність рукавів у колекції — наче енциклопедія цього конструктивного елемента. Застосовано нову техніку вишивки махрою. Дизайнер розглядає сукню як частинку історії. Сукні від Даць затребувані селебретіз у Каннах, чому сприяє спеціальне агентство в Голлівуді.

RITO (Київ)

Фахівці з трикотажу назвали колекцію найбільш цільною за силуетом, колористикою і конструктивнимиRITO зробило  трикотаж  виразним. Фото з сайту fashonweek.ua елементами. Дизайнер Олена Панченко запропонувала приталений силует зі спущеними плечима і комбінацію фактур, серед яких варена вовна і стьобана плащівка.

Довжина — максі. Спідниці — олівці із завищеною талією — можуть трансформуватися в сукні, пальто при нагоді завдяки неакцентованій блискавці стане курткою, а комірці-хомути — капюшонами. Палітра: пастельні тілесні тони — айворі.

Для молоді передбачено чорні лосини або цупкі бабусині колготи на вигляд як виклик. Основний елемент фактурності — «локшина» 1970 років. Візерунки трикотажу виразні й примхливі. Є настільки непрості, що постають артівським виробом.

Тонкі чорні паски підкреслюють не тільки талію, а й гаму одягу. Взуття — у трикотажному накаблучнику, що має вигляд фішки колекції.

Жіночним формам трикотажу від господині бренда Тетяни Абрамової притаманна стримана сексуальність. Вона вважає, що скромність — це прикраса, коли нема інших.

В Annette  домінує  мінімалістична  гамаAnnette Gortz (Німеччина)

Як завжди, в її космополітичній колекції домінує мінімалістична гама. Цього разу базова тональність чорно-сіра. У колекції представлено волюнтаристичні сукні для вулиці, офісу та хобі — такого, як конкур, а також вечірні. Кожен вихід — новий силует з мінливими лініями, які можна конструювати за бажанням господині. Фрау Гертц повертає в моду забутий елемент вбрання — манишку. Візуально її сукні сприймаються разом зі взуттям, яке домінує. Воно настільки ж різноманітне, як і трансформації силуету.

Післямова. ХХХІV UFW продемонстрував широкий спектр запитів до моди. Одні дизайнери втілюють свою філософію фешн, інші — фасончики. І тими, і тими затребувані етніка, трансформативністьсилуету, поєднання фактур і весь спектр кольорів з домінуванням чорного та сірого. Топ-деталі: рукавички і жіноча манишка.