ГУМОРИНА-2012

Попри погану погоду, Одеса  позмагалася у веселих конкурсах та поласувала борщем зі сміхом
 

Такої прохолодної Гуморини, як цьогоріч, одесити, либонь, і не пригадують. Погода, схоже, і собі вирішила потішити публіку своїми веселими витівками. Тож у дворику літературного музею, де ведучі за сценарієм тягнули інтригу, — кого ж там приховує те біле простирадло? — грайливий вітерець вже по-зрадницькому стягнув клапоть полотна і явив публіці образ Висоцького. Втім, справжній сюрприз був попереду: коли покров стягнули повністю, виявилося, що на пам’ятнику Висоцький перебуває у оточенні дев’яти напівоголених муз. Композиція отримала назву «Золоте серце» — саме його співак тримає в руках. Зізнанням у любові до Висоцького назвав цей пам’ятник його автор, київський скульптор Олег Чорноіванов: «Ми відійшли від традиційного трагічного сприйняття Висоцького — ось він рано пішов, йому щось не давали. Ми ж зобразили тільки найкраще: він — геніальний актор і поет».

При нагоді згадали, що у Висоцького було й чимало пісень із тонким і глибоким гумором. В одній із них такі рядки:

Развяжите меня!
     Да и дело с концом.

Развязали.
     Но вилки попрятали.

В оточенні муз Висоцький виглядає впевнено. Фото Івана ШЕВЧУКА

За вже сталою традицією в деяких одеських кав’ярнях замість металевих ножів та виделок відвідувачам пропонували одноразовий посуд. Від гріха подалі. А ще завбачливо з «технічних причин» зачинили вбиральні, мабуть, для того, аби після свята їх і справді не довелося ремонтувати.

Хоча, можливо, через ті самі хмари та пронизливий вітерець публіка на святі поводилася стриманіше, ніж зазвичай, принаймні центральні вулиці під час Гуморини були анітрішки не менш велелюдними. Численні виставки, аукціони та концерти вабили одеситів та гостей міста. Наприклад, на центральній Соборній площі можна було погрітися біля багаття — тут у казані на 100 літрів просто неба готували борщ. То проходив перший в Одесі «Фестиваль борщу».

Найвибагливішими глядачами виявилися досвідчені одеські господині. «Я б соломкою порізала і картопельку, і бурячок, і морковку», — ділиться порадами одеситка старшого віку на ім’я Тамара. Але головний секрет власне одеського борщу її подруга Наталя вбачає в іншому: «З гумором готують і з піснями гарними».

Лідерка молодіжної організації, однієї з ініціаторів фестивалю, Ірина Бондар каже, що сама часто готує борщ вдома: «Це у нас одна з найулюбленіших страв — маємо багато рецептів: дідусь та бабуся — молдовани — у них свої рецепти, мама — українка. Тож виходить дуже цікаво, все — по-різному, є з чого компілювати».

Одеська інтернаціональність була притаманна і кульмінаційному дійству Гуморини — карнавальній ході, головною темою якої був чемпіонат Євро-2012. Як відомо, Одеса «пролетіла» повз таку участь. Але для справжнього одесита — це ще одна зачіпка, аби покепкувати. Вони заявляють, що у «футбол зможуть зіграти навіть на трубі».

А центральними вулицями міста тим часом гордо крокували збірна Франції — з Французького бульвару, Італії — з Італійського, Польщі — із Польського узвозу, Греції — з Грецької площі. Ну, а Португалії — вже просто з Одеського порту!

Ось так і святкують. «Центральні» одесити скаржаться: «поз’їжджаються з Поскоту та Таїрова — ніде пройти буде». Мешканці селища Таїрова та Котовського сидять по домівках і не потикаються до центру — «бо там буде купа приїжджих з усієї країни». Весь історичний центр Одеси у цей день був ущерть забитий усміхненими і веселими людьми — попри несприятливу погоду, пропущені чемпіонати та зачинені вбиральні.