Звертаються до вас мешканці 7 багатоквартирних будинків (192 квартири) із села Капітонівка Київської області. Наші будинки перебувають на балансі Державної служби автомобільних доріг України «Укравтодор», надання та сплата комунальних послуг здійснюється через Києво-Святошинське  дорожньо-експлуатаційне управління. Та у травні нам повідомили, що житловий фонд передають на баланс Дмитрівської сільради. А ще — що  котельня, яка опалювала наші будинки, стала нерентабельною, а тому її відключать. Тож ми маємо встановити у квартирах індивідуальне опалення. Мешканці не погодилися, проте нас не дуже й запитували. Почали розробляти проект нашого переведення, хоч ми й доводимо, що це відчутно зашкодить як конструкціям будинків, так і здоров’ю людей. Також нам  відомо, що котельню можна використовувати законно та прибутково. Але керівництво ДЕУ нас не чує. Як розв’язати проблему у правовому полі?

Н. ОСТРОВЕРХА, Л. ВАСИЛЕНКО, 
та ще 115 підписів

с. Капітонівка Київської обл.

Сергій ЛАСІКОВ, 
заступник міністра 
з питань житлово-
комунального господарства, голова
комісії з реорганізації
міністерства:

— Питання відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (далі — правила), затвердженими постановою Кабміну від 21.07.2005 року  № 630 (зі змінами, внесеними постановою Кабміну від 31.10.2007 року № 1268), та порядком відключення окремих будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (далі — порядок), затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005 року № 4 (зі змінами, внесеними наказом Мінжитлокомунгоспу від 06.11.2007 року № 169, який набув чинності з 09.12.2007 року).

Саме з метою захисту прав усіх мешканців багатоквартирних будинків зазначені документи передбачають можливість відключення від централізованого опалення за рішенням загальних зборів та за згодою усіх власників (уповноважених осіб) приміщень у житловому будинку.

Відповідно до порядку, дозволи на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання видає відповідна комісія органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади, до складу якої входять представники органу місцевого самоврядування або виконавчої влади, районного (місцевого) житлового управління, власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, організації газопостачання, електропостачання, водопостачання, екологічної інспекції (за згодою), районного відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, пожежного нагляду (за згодою), місцевої установи (закладу) держсанепідслужби, організації теплопостачання, проектної організації з опалення та теплопостачання, Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки МНС.

Згідно з вимогами відповідних будівельних норм при проектуванні будинку, в якому передбачається централізоване теплопостачання, всі стояки та внутрішні розподільчі мережі опалення гідравлічно ув’язані для забезпечення стабільної роботи внутрішньобудинкової системи загалом.

Будь-яке втручання в неї шляхом зміни гідравлічного опору (від’єднання від системи централізованого опалення) погіршує роботу всієї системи, чим порушує права інших мешканців, що є неприпустимим за Цивільним кодексом.

Згідно з пунктом 26 правил, відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється  у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону «Про теплопостачання» схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки, державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення. Погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Окрім того, багатоквартирні будинки, які розраховані на системи централізованого опалення та гарячого водопостачання, не мають каналів для безпечного відведення і розсіювання в навколишньому середовищі продуктів згоряння, що утворюються в поквартирних системах опалення, тому їх застосування призведе до підвищеного забруднення повітря у квартирах, що відповідно погіршить умови проживання і порушить права мешканців будинків та суперечитиме статті 41 Конституції, згідно з якою використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Отже, міністерство звернулося листом до Київської облдержадміністрації і отримало відповідь, згідно із якою остання рекомендувала Києво-Святошинській райдержадміністрації спільно з Дмитрівською сільрадою та ДП «Київське обласне дорожнє управління» вирішити питання опалення квартир згаданих будинків з урахуванням вимог чинного законодавства.