У 1990 році я, працюючи кухарем, отримала травму на виробництві. У 1999 році МСЕК визначила мені ступінь втрати професійної працездатності 25%. А в 2010 році я знову пройшла обстеження, оскільки стан кисті правої руки постійно відчутно погіршувався. Це було підтверджено медичним висновком. Проте у збільшенні відсотка втрати працездатності у Центральному МСЕК столиці мені відмовили.

От і не можу зрозуміти, з одного боку, МСЕК констатує, що стан мого здоров’я погіршився, і це підтверджується належними документами. Але ж у такому разі обов’язково має бути збільшений відсоток втрати працездатності або й взагалі встановлена група інвалідності. Та, з другого боку, стан визначеної мені втрати професійної працездатності залишили без змін. Як таке може бути?

С. ТИМЧУК,
м. Київ

Володимир МАРУНИЧ,
начальник медико-соціальної
експертизи МОЗ:

— Уперше медико-соціальна експертна комісія оглянула вас у 1999 році та не знайшла підстав для встановлення групи інвалідності. За наслідками виробничої травми правої кисті, отриманої у 1990 році, вам встановлено 25% втрати професійної працездатності.

У 2002 році ви були повторно оглянуті МСЕК у зв’язку з вродженою вадою щелепно-лицевої ділянки і визнані інвалідом ІІІ групи з дитинства.

Через погіршення стану вашого здоров’я у 2008 році ви були визнані інвалідом ІІ групи з дитинства без строку переогляду.

Питання підвищення відсотків втрати працездатності розглядалося Центральною МСЕК Києва у 2010 році. Підстав для підвищення відсотка втрати професійної працездатності або встановлення групи інвалідності на той час не знайдено.

Відтоді й дотепер до органів МСЕК ви не звертались, огляд на комісії не проходили, але можете це зробити. Якщо ви оформите всі належні для цього документи, комісія отримає можливість розглянути порушене вами питання.