Мені 69 років, напівсирота. У 1962 році був призваний до лав Радянської Армії, служив на Семипалатинському полігоні, де велося випробування ядерної зброї. Тоді я підписав документи, що 25 років не маю права розголошувати військову  таємницю. Але ж я отримав чималу дозу опромінення. А нині та таємниця за давністю років уже й не таємниця. Але пільги від держави отримують лише  чорнобильці та афганці. Нічого не маю проти — вони їх заслужили. Проте  дуже сумно, що держава зовсім забула про нас, тих, хто молодим самовіддано служив Батьківщині, щодня ризикуючи здоров’ям і життям.

Більшість хлопців, з якими тоді проходив службу, не дожили навіть до 1990 року. Та й у мене здоров’я зовсім погане, і залишилось таких, як я, дуже мало. Ми не просимо створити «під нас» окремий закон. Згодні підпадати під дію закону про ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Але ж МСЕК не визнає, що ми втратили здоров’я не з власної волі. А далі, як відомо, немає чорнобильського посвідчення — немає статусу, а отже, не буде й ніяких пільг. Та хіба ж це  справедливо?

А. РУДЕНКО,
м. Алчевськ, Луганська обл.

Сергій КУЧЕРЕНКО, 
заступник директора  департаменту соціального
захисту  громадян, які постраждали внаслідок 
Чорнобильської катастрофи,  Мінсоцполітики:

— Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — закон) урегульовано питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і низка його положень, якими передбачені пільги та компенсації, не поширені на осіб, прирівняних чи віднесених до постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини.

На зазначену категорію осіб не поширюються пільги та компенсації, передбачені законом, у частині виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, які стали інвалідами, виплати щорічної допомоги на оздоровлення, надання пенсій із зменшенням пенсійного віку, надання пільг дружині (чоловіку) померлого громадянина та деякі інші, оскільки в окремих статтях закону підкреслюється зв’язок саме з Чорнобильською катастрофою та вказуються конкретні терміни і тривалість участі в роботах з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.