Я — пенсіонер, дитина війни, інвалід ІІІ групи. А ще — приватний підприємець. Кілька років тому відкрив ветеринарний кіоск у сільській місцевості. Коли здавав річний звіт до Пенсійного фонду, мене змусили заплатити 1600 гривень. Через такі побори я змушений закрити свій кіоск, хоча місцеві жителі просять цього не робити, адже мої послуги їм дуже потрібні. Але що вдію, коли при річному товарообігу в 13 тисяч гривень маю заплатити податок, збір до ПФ, оплатити електрику, газ, а також придбати ветмедикаменти, які продаю. І врешті виявляю, що не виходжу навіть на нуль — моя справа цілком збиткова. Що робити і як вижити в сучасних умовах?

Петро РУДИШИН,
с. Крупець Рівненської обл.

 

Валентин КОРОНЕВСЬКИЙ, 
заступник голови  правління
Пенсійного фонду:

— За період до 1 січня 2011 року нарахування та сплата внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування здійснювалися відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон).

Відповідно до підпункту 4 пункту 8 розділу XV закону (у редакції закону від 08.07.2010 року № 2461-VІ) фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим законом.

Сума страхового внеску встановлюється цими особами самостійно для себе та членів їхніх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподаткованого доходу (прибутку), загального оподаткованого доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Законом не передбачено винятків або пільг щодо нарахування та сплати страхових внесків.

Водночас повідомляю, що з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування й сплати.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 7 цього закону для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім’ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленого цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Пенсійний фонд позбавлений можливості приймати рішення щодо звільнення від сплати страхових внесків фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які є пенсіонерами, без прийняття відповідних рішень на законодавчому рівні.

Також повідомляю, що на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект  № 8521 від 16.04.2011 року, яким передбачається звільнення від сплати єдиного внеску фізичних осіб — підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування і є пенсіонерами або інвалідами, та їхня добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.