Напередодні нашого національного свята була у справах поблизу метро «Лук’янівська» і спостерігала цікаву картину. Підлітки з відрами і пензликами в руках фарбували паркан у синьо-жовті кольори. «Наш подарунок Києву до Дня Незалежності», — пояснили хлопці. Столична молодь організувала таку акцію через соціальні мережі. Охочих долучилося до неї чимало. Самі збирали гроші на фарбу, формували групи і прикрашали місто кольорами національного прапора, які, втім, нині популярні не тільки в Україні та Європі. Майже три години майорів український прапор на шпилі висотки на Котельницькій набережній, яка із семи подібних будівель розташована до Кремля найближче — на відстані менш як кілометр. Крім того, сміливці, які зуміли дістатися на висоту 32-поверхового будинку, пофарбували у синьо-жовтий колір і зірку на шпилі.

Російський Інтернет одразу вибухнув і розколовся на два непримиренні табори. Один палає імперським гнівом і вимагає покарати «вандалів» з усією суворістю російського закону (ув’язнити на 20 років, повісити на шпилі за ноги). Але серед громадян сусідньої держави є чимало таких, хто вирізняється стійкістю до «зомбоящика» та інших видів маніпуляції свідомістю і має сміливість заявляти про власну, проукраїнську, позицію.

«З фантазією у нашої прокуратури все гаразд. Тепер це називається вандалізмом. На шпилях біля готелів у Москві постійно вивішуються іноземні прапори — і нічого. На день Святого Патрика в столиці в багатьох місцях — прапори Ірландії. А тут вандалізм, забули додати, український».

«А коли в Україні знімали українські прапори та вішали замість них російські, чим це вважати? Вандалізмом чи захопленням територій України?»

«Молодці, хлопці! Справжні!»

Дехто вважає, що цьому інциденту не варто приділяти особливої уваги. Але історія знає прецеденти, коли незначні, на перший погляд, події ламали усталений порядок, перетворюючись на своєрідний каталізатор суспільних процесів.

27 років тому 19-річний німецький пілот Матіас Руст посадив свій спортивний літак на Червоній площі. Ганьба радянських ППО увійшла в історію, а «повітряне хуліганство» Руста призвело до відставок вищих армійських чинів, зокрема міністра оборони, який ратував за продовження війни в Афганістані. Далі було руйнування Варшавського пакту, падіння комуністичних режимів у країнах Східної Європи та виведення військ з Афганістану. А радянська махина здавалася тоді такою незламною…

Тож український прапор, який три години майорів на московській висотці, — з тих маленьких сніжинок, які формують величезну лавину. Міф про непереможні й професійні спецслужби РФ зруйнували не супутники, авіаносці чи нанороботи, а звичайна фарба, нанесена на кілька квадратних метрів одного із символів Москви. Росіяни раптом замислилися над тим, що не все так прекрасно в їхньому королівстві, а сам король — голий!

«Це катастрофа. Чому в Києві не лізуть на дахи? У мене паніка від думки, що у нас немає зрозумілої стратегії для завтрашнього дня. У людей немає серйозної роботи з гідною оплатою праці».

«Москва загрузла в лайні. Якщо в цю висотку можна так просто пролізти, то що говорити про якісь далекі задвірки Російської імперії? Ганьба. Москву давно пора розтрощити по всіх російських селах. А то все будують і будують, розширюють і розширюють. Відмивають і відмивають. Схаменулися б. А місцеві царьки тільки очима лупають у Путіна в кабінеті».

«Вся служба безпеки нічого на варта, якщо примудрилися так лопухнутися! І не треба ніякої інтервенції. Раз — і все в лайні!»

До речі, після цієї події, наче гриби після дощу, в Росії почали з’являтися об’єкти в стилі українського прапора. Користувачі соцмереж знаходять і викладають в Інтернет фото будівель, вивісок, логотипів або автомобілів, на яких присутні ці кольори. А в День Незалежності України на вулиці російських міст вийшли люди з українською символікою.

Інтернет відверто сміється над російською владою. «У поліції Москви терміново створено спеціальний підрозділ по боротьбі із фарбувальниками, на місця злочинів виїжджають озброєні суперстійкою білою фарбою групи швидкого реагування. Найбільш кричущий інцидент відбувся у зоомагазині «Ара» на вулиці Тверській, де невідомі вночі перефарбували у синьо-жовті кольори шість папуг (фото додається). Представники поліції допитують нещасних птахів, сподіваючись отримати інформацію про зовнішність вандалів, однак добре дресировані папуги лише твердять, що «Попка — дурак», а «Путін — це Росія!» Слідчі звернули увагу на те, що останню фразу папуги вимовляють саме українською. Цей феномен тепер вивчають зооаналітики поліції».

Це сарказм у дусі Салтикова-Щедріна, який те, що здається страшним і загрозливим, робить маленьким і смішним. Адже сміх — це найстрашніше для будь-якого тирана і диктатора. Він убиває його наповал.

І наостанок. Невідомі умільці виклали в Інтернеті вражаюче фото. На ньому — кольори російського прапора. Якщо ти подивишся на нього протягом 20 секунд, а потім миттєво піднімеш очі до стелі, то побачиш там яскравий синьо-жовтий український прапор!