Моя мама 1917 року народження — колишня вчителька з багаторічним стажем. Нині їй 94 роки, пенсіонерка. Проживає сама, адже усі четверо дітей живуть далеко і вже також поважного віку. Мама  потребує стороннього догляду, проте працездатних родичів, які мешкають неподалік та  могли  б це робити, немає. Наскільки я знаю, таким  одиноким пенсіонерам виплачують надбавку на догляд у розмірі 50 гривень щомісяця  відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 2008 року «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення». Але коли ми звернулися до управління Пенсійного фонду в місті Гадячі, нам відмовили, навіть не пояснивши чому. Хоч ми подали начебто всі належні документи: довідку із сільради, висновок терапевта та комісії ВКК, особисту заяву. Чи справедливо вчинили працівники місцевого управління ПФ?

Раїса БУГАЄНКО,
с. Малі Будища, Полтавська обл.

Олександра ГАРКАВЕНКО,
в.о. начальника Головного
управління Пенсійного фонду
в Полтавській
області:

— Постановою Кабінету Міністрів від 16. 07.2008 р. № 654 було передбачено з 1 вересня 2008 року надбавку на догляд одиноким одержувачам пенсій за віком, які потребують стороннього догляду, в розмірі 50 гривень.

Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають  права на пенсію, та інвалідам» визначено, що одинокою є особа, яка не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом її утримувати.

При цьому, відповідно до Сімейного кодексу, до працездатних родичів, зобов’язаних за законом  утримувати одиноку особу, належать повнолітні дочка, син та за певних обставин — повнолітні внуки, правнуки, падчерки, пасинки або особи, які до досягнення повноліття проживали з родичами однією сім’єю.

Зважаючи на це, для отримання надбавки вашій матері необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду в Гадяцькому районі з відповідною заявою про склад сім’ї, виданою органами місцевого самоврядування, та довідкою лікувального закладу в потребі постійного стороннього догляду.