ЗУСТРІЧ

Представники ВГО «Союз Чорнобиль України» та Кабміну обговорили питання,  які  турбують постраждалих від аварії на ЧАЕС

Чорнобильська трагедія залишила відбиток чи не на кожній українській родині. Відтоді минуло понад два десятиліття, але й нині ліквідаторам, переселенцям та  іншим постраждалим різних категорій болять проблеми пенсійного забезпечення, лікування та оздоровлення, надання житла і автотранспорту тощо. Аби не залишатися з ними наодинці, ці люди об’єднуються у громадські організації. Чи не найчисленніша з них — Всеукраїнська громадська організація «Союз Чорнобиль України»,  яку очолює  Юрій Андреєв. Днями її члени з усіх регіонів країни  зустрілися з представниками Кабміну на Київщині та спільно обговорити найгостріші питання у царині соціального захисту.

Проблеми легше розв'язувати спільними зусиллями. Фото УНІАН

У центрі уваги — пенсії та зарплатні  документи

Найгострішою з проблем уже багато років залишається рівень пенсійного забезпечення чорнобильців. Із цього приводу директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Владислав Машкін зауважив, що ключем для розвитку пенсійного забезпечення в Україні є перехід до страхових принципів. За ними розмір пенсії напряму залежить від заробітної плати та тривалості страхового стажу або втрати працездатності. Саме на таких засадах працює постанова Кабміну №1210, яка набрала чинності з 1 січня 2012 року. У ній застосовується формульний підхід для обчислення пенсій інвалідам — ліквідаторам Чорнобильської аварії. Але доводиться визнати, що розрахунки ці дуже складні, адже фахівцям треба в кожному конкретному випадку застосовувати багато різних коефіцієнтів. І головне — ця формула не дає можливості постійно та раціонально підвищувати розмір чорнобильських пенсій. Тому люди часто переходять із чорнобильської пенсії  на трудову.

Представник Пенсійного фонду переконаний, що нині доцільно використовувати формулу, яка передбачена Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», адже у ній є показник середньої заробітної плати, змінюючи який, можна постійно збільшувати розміри пенсій для чорнобильців. Отже, якщо з 1 січня для такого перерахунку брали зарплату 928 гривень, то за згаданим законом з’являється можливість взяти розмір середньої зарплати, наприклад за 2007 рік (найвищий за останні роки), а це майже 1200 гривень.  І саме цей  показник нині вже застосовують для обрахунку пенсій всіх інших пенсіонерів. Нині ця пропозиція направлена до міністра соціальної політики, і питання розглядають на рівні Кабміну. Тож у подальшому, коли для решти пенсіонерів показник середньої зарплати підвищуватиметься, зростатиме і пенсія чорнобильців.

В. Машкін також запевнив, що урядовці знають про проблеми, з якими стикаються чорнобильці, збираючи документи для отримання статусу ліквідатора. Коли всі папери, які підтверджували факт роботи людини у забрудненій зоні, були в наявності, їх чомусь ніхто не вимагав. А коли через роки їх знищили, вийшло роз’яснення, що саме за ними встановлюватимуть і статус, і розмір пенсії. Реалії такі, що нині отримати довідку про заробіток у зоні відчуження майже неможливо, розрахунок провести складно. Не вистачає навіть фахівців, які мали б їх проводити.

Саме тому нещодавно створено два різновиди комісій, які надаватимуть документи, що підтверджуватимуть заробіток  ліквідатора у зоні відчуження. Одні, створені при силових міністерствах, підтверджуватимуть його військовослужбовцям-офіцерам. Другі (цивільні)  надаватимуть такі довідки всім іншим особам, які досі не змогли їх отримати (а це майже 25% ліквідаторів). Результати роботи цих комісій можна буде побачити вже до кінця року.

Санаторій  обиратимуть самостійно

Багато нарікань від чорнобильців стосувалося оздоровлення та санаторно-курортного лікування. Отримати путівку дуже важко, а компенсація така мізерна, що оздоровитися на неї самотужки — зась. Заступник директора департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики  Олена Кравченко повідомила, що нещодавно було внесено зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення цих людей путівками на оздоровлення. Мінсоцполітики розробило проект постанови Кабміну про затвердження порядку надання щорічної грошової допомоги та здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. За її словами, цього року середню вартість путівки обрахували у розмірі 5 тисяч гривень. Кошти мають бути перераховані санаторно-курортним закладам у безготівковому вигляді. А постраждалі особи віднині матимуть право самостійно обирати профільний санаторій відповідно до рекомендацій медиків. Під час надання путівки враховуватимуть категорію постраждалого та черговість.

Потрібна  адресність

Наприкінці зустрічі  чорнобильці передали представникам Кабміну письмові запити про те, кому і де нині, на їхню думку, держава має надати адресну термінову допомогу. Наприклад, колишніх мешканців смт Поліського Київської області, які після Чорнобильської аварії мали бути терміново відселені через високу радіацію, чомусь залишили жити на забрудненій території аж до 1989 року. А радіація у тій місцевості була подекуди навіть вищою, ніж у тридцятикілометровій зоні. З батьками залишалися діти, які ходили до дитсадків, де, за вимірами дозиметристів, день у день накопичували в організмі надвеликі дози цезію і стронцію. Їхні ж батьки тоді отримували лише невеликі надбавки до своїх мізерних зарплат. І нині ці люди мають мінімальні пенсії, адже їх чомусь і досі не визнають постраждалими від аварії. Уже понад 20 років вони чекають на відновлення соціальної справедливості та реальної адресної допомоги від держави.