ПРАЩУРИ 

Дніпропетровщина вшанувала пам’ять видатного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка
 

Знаменитий лист запорожців до турецького султана підписав кошовий отаман Іван Сірко. На картині Іллі Рєпіна він зображений у центрі. Іван Сірко — український шляхтич із Поділля, кальницький, вінницький і харківський полковник, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. З 1654 по 1680 роки він був найуспішнішим і найвідомішим українським полководцем. Проти агресивної Османської імперії отаман здійснив понад 55 успішних походів і жодного не програв!  Його козаки багато разів брали Очаків, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Перекоп, Ясси та інші міста. Січ обирала Івана Сірка кошовим отаманом 12 разів. Про нього, як про народного героя, складено багато пісень, дум, казок, повістей та оповідань, поем і віршів.

Повернувшись із походу влітку 1680 року, Іван Сірко дізнається про вбивство синів і дружини. Після такої звістки отаман захворів і поїхав із Січі на свою пасіку в село Грушівка (нині село Ленінське Апостолівського району Дніпропетровської області), де того ж літа помер. Поховали легендарного козацького полковника біля Чортомлицької Січі (тепер — село Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області).

Днями біля Капулівки на могилі Івана Сірка на вшанування його пам’яті лунали гарматні постріли. Як водиться, відбулися урочистий мітинг і церемонія покладання квітів до пам’ятника видатному отаманові. За традицією на Співочому полі звучали козацькі пісні.

На знаменитній картині Іллі Рєпіна легендарний козацький полковник зображений центральною фігурою. Фото з архіву редакції

На відміну від царських та радянських часів, коли ім’я українського народного героя замовчували, нині біля могили Івана Сірка щороку на початку серпня відбуваються заходи, присвячені його пам’яті. Вони збирають тисячі українців, зокрема і з-за кордону. І цьогоріч до Капулівки приїхали сотні представників козацьких дружин з усіх куточків України, Росії та країн близького зарубіжжя.

«Іван Сірко — яскрава особистість, легенда українського народу. Він є прикладом непохитної лицарської доблесті, мужності та вірності рідній землі, безмежної любові до своєї землі. Його ім’я оспіване в думах і піснях, воно увійшло в легенди, стало символом не тільки запорозького козацтва, а й усього волелюбного духу українського народу. Ми віддаємо данину вдячності герою, який захищав рідну землю від численних ворогів, боровся за свободу свого народу. Історія сучасної Дніпропетровщини шанує та розвиває козацькі традиції. Ми пишаємося тим, що наша земля стала колискою козацьких Січей. Адже на території сучасної Дніпропетровської області розміщувались п’ять із восьми Запорозьких Січей, — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. — На Дніпропетровщині започатковано проекти, які сприяють патріотичному вихованню молодого покоління. В області проводять молодіжні козацькі фестивалі, в яких беруть участь колективи з усієї України».

Голова обласної ради Євген Удод теж наголосив на тому, що Дніпропетровщина з великою повагою ставиться до збереження козацьких традицій. Зокрема минулого року поряд з могилою Івана Сірка встановлено дзвіницю та сторожову вежу, впорядковано прилеглу територію. «Рік у рік тут на березі річки Чортомлик, яка пам’ятає події 322-річної давнини, збираються ті, хто високо цінує свою історію, своє коріння, — сказав Євген Удод. — У Дніпропетровській області, першій в Україні, прийнято регіональну програму розвитку козацтва. З обласного бюджету виділено кошти на проведення заходів з популяризації козацьких традицій, з патріотичного виховання підростаючого покоління».