СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ 

Що робить влада для громади
 

Цьогоріч в Україні зібрано зерна на 8 млн тонн менше, ніж торік. Тож зрозуміле побоювання громадян щодо можливого зростання ціни на хліб. Проте уряд налаштований не допустити підвищення цін на продукти харчування. «УК» дізнавався в Урядовому контактному центрі, які справи з цінами в Україні на продукти харчування за результатами аналізу звернень громадян на урядову телефонну «гарячу лінію».

За інформацією, яку надало «УК» Управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, цього року фахівці урядової телефонної «гарячої лінії» зареєстрували 136 звернень з 24 регіонів України щодо цін на продукти харчування. З них найбільше скарг на підвищення цін на хлібобулочні вироби та цукор, що, як і раніше, залишається найактуальнішим для населення.

Так, житель м. Керчі АР Крим звернувся з приводу завищення ціни на хліб «Зелінський» та «Городський» у всіх магазинах міста. Фахівці Центру надіслали звернення Раді міністрів Автономної Республіки Крим, де його ретельно розглянули. За результатами перевірки підтвердилися факти підвищення ціни на хліб. Відтак складено протоколи про адміністративне порушення щодо деяких підприємців міста.

Заявник з м. Черкас звернувся зі скаргою щодо завищення ціни на всі види хліба в одному з магазинів міста. Головне управління економіки Черкаської облдержадміністрації провело перевірку діяльності магазину та виявило завищення торговельної націнки до оптово-відпускної ціни виробника на хліб при його реалізації. Підприємцеві ціну на хліб довелося знизити.

З м. Старобільська Луганської області зареєстрована скарга стосовно завищення ціни на цукор однією з мереж супермаркетів міста. Працівники райдержадміністрації здійснили перевірку, під час якої виявили факт недотримання адміністрацією мережі супермаркетів вимог чинного законодавства щодо встановлення ціни на цукор. З керівництвом магазину проведено роз’яснювальну роботу щодо недопущення підвищення граничних розмірів торговельних і постачальницько-збутових надбавок на цукор відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації.

Як свідчать наведені приклади звернень, питання контролю та більш якісного регулювання цін на продукти харчування вимагають значної  уваги з боку місцевих органів виконавчої влади. Проте і активна громадянська позиція кожного з нас допомагає захистити наші права на споживання якісної та дешевої продукції. Отже, у разі наявності проблем чи пропозицій щодо ціноутворення на споживчі товари першої потреби варто не зволікаючи звернутися до фахівців урядової телефонної «гарячої лінії» або зареєструвати свою пропозицію на веб-сайті Урядового контактного центру http://ukc.gov.ua.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 5925 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями.

 0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00,субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.