Соціальні мережі наповнені пропозиціями створити батальйон «Бюрократ-1» і терміново відрядити його в зону АТО. Таке застосування — чиновникам, які понад чотири місяці не спромоглися належно озброїти війська, а особливо добровольчі батальйони.

Лише позавчора — після ультиматуму міністра внутрішніх справ, після засідання Кабміну під жорстким головуванням Арсенія Яценюка, після акцій громадськості, зокрема пікету під Адміністрацією Президента у День Незалежності, після надривного крику до всіх і вся командирів батальйонів, волонтерів, родичів бійців — справа зрушила з місця.

Позавчора — на терміновому засіданні! — Кабмін відкинув усі мимрення бюрократів щодо «процедур», «складнощів», «дайте ще кілька тижнів» і ухвалив рішення: зброю і військову техніку зі складів Міноборони слід передавати для АТО протягом 48 годин з моменту заявки керівництва АТО.

Також вирішено провести негайний ремонт і модернізацію без додаткових погоджень і дозволів усієї військової техніки 3–4 категорій, яка належить Міноборони і перебуває на виробничих потужностях державного концерну «Укроборонпром».

У нього Міністерство оборони і Національна гвардія невідкладно викуплять усю військову техніку — й ту, яку ще виготовляють, і ту, що вже на складах (чимало «броні» було зроблено на замовлення країн третього світу, але з різних причин вона так і припадає пилом). Цю техніку також негайно постачатимуть у зону бойових дій. Поповняться й вертольотні бойові ескадрильї.

Коментуючи ситуацію, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков дуже жорстко висловився на своїй сторінці у «Фейсбуці» щодо чиновників Міноборони та Мінекономіки, назвавши їх «партією бюрократів». Він зазначив, що всі його прохання і навіть прямі вказівки Прем’єр-міністра надати батальйонам не те що БТР і танки, а навіть снайперські гвинтівки, підствольні та протитанкові гранатомети грубо ігнорували.

Свою і прем’єрську жорсткість Аваков пояснює просто: «нічого особистого — у нас там хлопці з двома РПГ (реактивний протитанковий гранатомет) на два танки». Далі він пише, що «начебто спрацювало»: уже через три години після засідання КМУ почали оформляти відправлення танків для Нацгвардії у зону бойових дій, через три з половиною години завершилися формальності з передачі гармат ЗУ-23 (спарена зенітна установка) для Нацгвардії та «Азова».

Доволі різко висловився щодо ситуації з озброєнням бійців АТО й активіст Громадського сектору Євромайдану, боєць одного з добровольчих батальйонів Ігор Луценко під час уже згаданої акції під АПУ 24 серпня: «Сьогодні Україна існує лише там, де українські воїни здатні її захистити. І бійці зараз захищають нашу державу — воістину героїчно. Водночас чиновники фактично стріляють у спину солдатам батальйонів територіальної оборони і добровольцям, не надаючи їм важкої бронетехніки та інших бойових засобів. Уже чотири місяці ці герої воюють за Україну фактично самими автоматами та гранатометами.

Наша Незалежність, життя наших солдатів прямо залежить від наявності у них озброєння. Тим більше, що у сепаратистів і росіян проблем зі зброєю й технікою немає». Ігор зачитав і згодом передав Президентові через волонтерів вимоги пікетувальників, Громадського сектору й інших неурядових організацій, добровольчих батальйонів. Крім техніки та зброї, у зверненні йдеться й про необхідність встановити чіткі строки ротації військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на сході, про важливість спрощення процесу формування добровольчих частин та легалізацію фактичних бійців АТО. Потрібно також забезпечити соціальні гарантії учасникам АТО в разі поранення чи загибелі за зразком гарантій шахтарям.

А щоб уникнути кризових ситуацій надалі — створити громадсько-консультативний майданчик при Верховному Головнокомандуючому для ефективної комунікації представників добровольчих формувань, волонтерів та експертного співтовариства із Президентом.

Стаючи з плакатом «Дайте бронезахист воїнам. Міноборони спить» у шеренгу учасників пікету під АПУ, я несподівано побачив поруч свого однокурсника Петра Салабая, про якого нічого не чув років із двадцять. Петро тримав ватман з гаслом «Закрита зброя — національна зрада». Мій університетський товариш розповів, що під стіни президентської адміністрації прийшов і тому, що знає з перших рук про ситуацію у зоні АТО — там служить наречений його дочки: «Бійці батальйону мають одну каску і один бронежилет на трьох». А в розмові про озброєння Петро тільки крякав, ледве стримуючись, щоб не кинути солоне слівце у присутності жінок-пікетувальниць.

«У нас чудаків на букву «М» й перестраховщиків сидить у довгих коридорах влади більше, ніж можна уявити, — завершує своє послання з приводу зброї Арсен Аваков. — Та хіба тільки у коридорах влади… Ну нічого, поборемо й прорвемося! Головне — робити те, що маєш. Щоб кожен робив». Чудові слова. Чекаємо тепер справ.