Депутати всіх рівнів Чернівецької області дружно рушили до військкоматів. Переважно — добровольцями. Найактивніше власним гідним прикладом підтримує розгорнуту в краї третю хвилю мобілізації депутатський корпус Кельменеччини і Вижниччини.

З Кельменецького району двоє депутатів, а з Глибоцького — один уже несуть службу в складі сформованого на Буковині батальйону територіальної оборони, який в оперативному підпорядкуванні Держприкордонслужби охороняє державний кордон на Азовському узбережжі. Серед військовослужбовців — голова сільської ради кельменецького селища Новоселиця Василь Бинда. Загалом, за даними обласного військкомату, нині проходять медкомісію 22 депутати різних рад, зокрема й обласної та Чернівецької міської.

На обласному військовому полігоні «Прибан» мобілізовані до війська проходять вогневу підготовку. Фото надане автором

— Коли вирішується доля нашої країни, коли на кону суверенітет і цілісність держави, неможливо залишатися осторонь. До мирних справ у сесійній залі повернемося після того, як дамо відсіч ворогу, — каже депутат Чернівецької міськради Володимир Бешлей, що збирається в зону АТО.

Для депутатів усе на загальних підставах — жодних пільг і поблажок. Прискіплива медкомісія визначає ступінь придатності кожного з них для проходження військової служби. Декотрі не впоралися з психологічними тестами, тому не служитимуть у прикордонних військах, де більш суровий професійний відбір кандидатів на право нести там службу.

Загалом на Буковині вже мобілізували до Збройних сил України понад півтори тисячі чоловіків. Серед новобранців є й журналісти. Відомий телевізійник Василь Забродський у свої 48 років добровольцем воюватиме у складі територіального батальйону «Київ-2». Для цього він спеціально придбав авто Volkswagen пікап, на якому планує встановити кулемет.

— До військкомату я пішов 23 червня, після поховання загиблих в АТО чернівчан, — розповідає Василь. — Щоправда, мені сказали, що я вже застарий для Збройних сил, ще й зі спеціальністю телефоніста і без досвіду бойових дій. Тому я записався в резерв кількох батальйонів, зокрема «Донбас», «Айдар», «Київ-2». Тепер, сподіваюся, попереду — участь у бойових діях і військові репортажі з «гарячих» точок.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Віталій ЧУРАЙ, 
військовий комісар Чернівецької області:

— Особлива шана тим, хто у цей важкий для України час іде до війська добровольцем. Ми відправляємо мобілізованих до військових частин, де вони проходять військову підготовку. Тільки після цього з відповідним матеріально-технічним забезпеченням, зокрема індивідуальними засобами захисту — касками і бронежилетами, у разі необхідності їх направляють у зону проведення Антитерористичної операції.

У складі Збройних сил України, що ведуть бойові дії, нині перебуває близько 800 військовослужбовців з Буковини. Картотеку військкомату складено за військовими спеціальностями. У ній нема відомостей про те, хто депутат, а хто бізнесмен. Тут усі рівні. Нам потрібні стрільці, інспектори для охорони прикордонних ділянок, офіцери для укомплектування прикордонного загону і аеромобільної бригади.

На жаль, вручення повісток відбувається у важкій суспільно-політичній ситуації, коли не тільки матері й дружини (це можна зрозуміти), а й дужі, кремезні чоловіки виходять на мітинги, закликаючи припинити мобілізацію. Ті, хто сміливо взяв у руки зброю, захищають всю державу і кожного з нас. Зокрема і тих своїх ровесників, які всіма способами намагаються ухилитися від призову, спокійно сидять у барах і ресторанах, продовжують займатися почасти нелегальним бізнесом, вважаючи, що захист держави — не їхня справа. Нам усім як ніколи потрібно тепер згуртуватися і захистити Україну.