ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Потіснивши посередників при експорті зерна,
ми отримаємо значний прибуток до держбюджету 

Безперечно, однією з головних тем середини літа є хід збирання врожаю на українських ланах. З різних областей надходять дані про перший намолочений мільйон зерна, лунають вітання перших осіб на адресу хліборобів. І це не дивно, адже в умовах погіршення ситуації на світових ринках продовольства гарний врожай стає стратегічною метою. Нині вже можна сказати, що Україна цієї мети досягне. Урожайність ранніх зернових цього року в середньому на 20% більша, ніж минулого. Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає такий результат непоганим, проте закликає не зупинятися на досягнутому. «Як каже народна мудрість, не те зерно, яке в полі, а те, що в коморі. Тому найактуальніше завдання — забезпечити умови для вчасного збирання зерна з мінімальними втратами. Як кажуть, взяти з поля кожен колос. Ви ж бачите, які мінливі погодні умови. Тому кожна погожа година з ранку до ночі має бути раціонально використана для збирання врожаю», — наголосив глава уряду.

Новий ресурс

Понад половину з 12 млн га ранніх зернових і зернобобових культур вже обмолочено. Зокрема, вже є 12 млн тонн пшениці, та й кукурудзи буде вдосталь. Виходячи з цього Микола Азаров озвучив два завдання, які стоять перед державою.

«Перше — створити максимальні запаси зерна. Як державні та регіональні, так і приватні — продовольчих компаній. Розмов про нестачу зерна і для харчування, і для тваринництва навіть не повинно бути», — заявив Прем’єр-міністр. До того ж він переконаний, що поточний маркетинговий рік має стати переломним у заробітку держави на експорті зернових.

Для цього Аграрний фонд та Державна зернова компанія укладали ф’ючерсні контракти з селянами, робилося все для здешевлення пального і добрив та забезпечення аграріїв необхідною технікою. «Саме держава, а не зернотрейдери, гарантувала селянам виконання агротехнологій і отримання прибутку, і тому тепер державний бюджет повинен отримати свій прибуток», — заявив Микола Азаров.

Він зазначив: якщо раніше вигоду від торгівлі зерном і від повернення експортного ПДВ отримували тільки зернотрейдери, то тепер на ринок вперше вийшла держава, і в конкурентному змаганні вигоду буде отримувати бюджет, тобто громадяни України. «Це той новий ресурс, який створив уряд, і який ми плануємо спрямувати на виконання завдання Президента — понад прогноз підвищити соціальні стандарти вже поточного року», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Друге завдання — повністю і у найкращі технологічні терміни забезпечити осінню сівбу. З цієї теми днями відбудеться нарада у Міністерстві аграрної політики та продовольства, в якій візьме участь і Микола Азаров.

Не врожаєм єдиним

Прогноз на гарний врожай — не єдиний позитивний момент, який відзначив глава уряду. Днями Державний комітет статистики оприлюднив перші підсумки роботи вітчизняної економіки у першому півріччі, які засвідчують поступове відновлення економічного зростання. Як повідомив Прем’єр-міністр, за попередньою оцінкою, ВВП зріс на 4,4%, зростання промислового виробництва за січень-червень 2011-го становило 9%.

«Особливо позитивно, що найбільший внесок у створення валової доданої вартості дала переробна промисловість — понад 10% і будівництво — майже 15%. Машинобудування приростило 21,2%, хімічне виробництво — 22,0%. Спрацювали стимули для легкої промисловості — вперше ми маємо зростання на 13,4%», — зазначив Микола Азаров.

Він підкреслив: на цій базі виросли доходи бюджету, що дозволило розпочати поетапне збільшення зарплат в бюджетній сфері. Однак уряд усвідомлює, що це не той рівень економічного прискорення і не той рівень життя, якого прагнуть українці. «Але це вже міцна основа для того, щоб ставити перед країною нові амбітні завдання», — наголосив глава уряду.

Передусім необхідно зосередитися на якості і темпах економічного розвитку. Микола Азаров впевнений, що відновлення економіки до показників докризового періоду — нічого не дасть. «Тільки інвестиційно-інноваційне прискорення і опора на внутрішній ринок дозволять якісно підвищити рівень життя в Україні. Тому нам треба критично проаналізувати результати роботи в першому півріччі», — зазначив Микола Азаров.

У цьому зв’язку він доручив Міністерству економічного розвитку та торгівлі, Міністерству фінансів і Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства підготувати аналітичну доповідь і пропозиції уряду щодо необхідних коригувань економічної політики, які дозволять усунути регіональні і галузеві диспропорції.

Місяць на проблему

Насамкінець Прем’єр-міністр дав три окремих доручення. Говорячи про перше з них, завжди врівноважений глава уряду не стримував емоцій. Причина цього — розповсюджена в ЗМІ інформація про критичну нестачу в Україні ампул факторів згортання крові, які можна дістати лише на «чорному» ринку. «Уряд не може проходити повз такі повідомлення у ЗМІ. І якщо це правда, повідривайте голови тим, хто це допустив, Олександре Володимировичу, інакше своєю головою поплатитесь. На це даю вам місяць», — звернувся глава уряду до міністра охорони здоров’я О. Аніщенка.  (Докладніше про ситуацію з ліками читайте на стор.4).

Не задоволений Микола Азаров і складною ситуацією з пропуском автотранспорту на українсько-російському кордоні, де щодня виникають величезні черги. У цьому зв’язку глава уряду доручив голові Державної митної служби негайно провести консультації з керівництвом Федеральної митної служби Росії для врегулювання проблеми.

Прем’єр-міністр висловив сподівання, що російська сторона піде на зустріч: «Якщо вони хочуть довести переваги Митного союзу, то вони мають зробити такі переваги наочними для партнерів. У тому числі і в митних процедурах».

А третя вимога стосувалася початку роботи Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Микола Азаров доручив Міністерству регіонального розвитку і будівництва разом з Секретаріатом Кабміну негайно вирішити питання щодо розміщення комісії, укомплектування штатів, матеріально-технічного забезпечення роботи. «Вимагаю, щоб комісія протягом місяця напрацювала всі необхідні рішення для запровадження єдиної державної політики в сфері тарифоутворення на житлово-комунальні послуги. Необхідні для цього проекти рішень уряду ми повинні прийняти найближчим часом», — зазначив Прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» (проект закону);
  • Про  внесення змін до деяких законів України стосовно повноважень органів державної влади щодо встановлення вимог до інвестування активів (проект закону);
  • Про внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності водіїв транспортних засобів за порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів (проект закону);
  • Про затвердження Меморандуму між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про співробітництво в організації постачання зрідженого природного газу на територію України (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (розпорядження уряду).