ВИДАТКИ

Якими будуть пенсії, допомоги, компенсації

Прожитковий мінімум

У статті 12 Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» передбачено поетапне збільшення прожиткового мінімуму протягом року: з січня, з квітня, з липня, з жовтня та з грудня. Таким чином, при прогнозному індексі інфляції 107,9% (грудень 2012 року до грудня 2011 року) прожитковий мінімум до кінця 2012-го підвищиться на:

♦ 10,5 % — для дітей до 6 років (з 870 грн у грудні 2011-го до 961 грн у грудні 2012 року);

♦ 14,9 % — для дітей від 6 до 18 років (з 1042 до 1197 грн);

♦ 12,9 % — для працездатних осіб (з 1004 до 1134 грн);

♦ 10,5 % — для осіб, які втратили працездатність (з 800 до 884 грн).

Відповідно до підвищення прожиткового мінімуму збільшаться розміри державних соціальних гарантій, що визначаються на основі цього стандарту (мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія, державна соціальна допомога).

Пенсіонери планують свій відпочинок заздалегідь. Фото Володимира ЗАЇКИ

Перерахунок пенсій

Здійснені заходи щодо поетапного підвищення з 1 січня 2012 року рівня соціального захисту: інвалідів війни, учасників бойових дій та їх вдовам, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, дітям війни;

♦ збільшено розміри пенсії на 25 % інвалідам війни;

♦ інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає визначених законом величин: 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, інвалідам війни І групи, 255 % інвалідам ІІ групи, 225% інвалідам ІІІ групи, 165% учасникам бойових дій, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до визначених розмірів;

♦ збільшено розміри підвищень до пенсій вдовам інвалідів війни, учасників бойових дій.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 23.11.2011 №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» органами Пенсійного фонду проведено перерахунки пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Осучаснено заробіток осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, та перераховано розміри пенсії по інвалідності, що настала у разі каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю.

Перерахунок проведено 48,2 тис. інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС(дані Пенсійного фонду за станом на 26.01.2012).

Максимальний розмір пенсійних виплат у інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії становить 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Мінімальний розмір — на рівні мінімальної пенсійної виплати, передбаченої для відповідної групи інвалідності пунктом 12 постанови Кабінету Міністрів від 23.11.2011 №1210.

Проведено перерахунок пенсії понад 30,7 тис. інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Середній розмір пенсії зазначеній категорії осіб збільшено з 872,51 грн за станом на грудень 2011 року до 1024,79 грн за станом на січень 2012-го.

Органи Пенсійного фонду продовжують перевірки документів інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії, наданих для призначення пенсій, в тому числі довідок про заробітну плату за роботу в зоні відчуження.

У випадку відсутності підтверджуючих документів про роботу в зоні відчуження розмір пенсії визначається на рівні мінімальної, встановленої для відповідної групи інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії.

Допомога  сім’ям з дітьми

У 2012 році допомога при народженні дитини надається в таких розмірах:

♦ на першу дитину в сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму;

♦ на другу дитину — 60 розмірам прожиткового мінімуму;

♦ на третю і кожну наступну — 120 розмірам прожиткового мінімуму.

Виплата допомоги здійснюється при народженні одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, решта суми допомоги виплачується на першу дитину протягом наступних 24 місяців, на другу дитину — 48 місяців; на третю і кожну наступну дитину — 72 місяців.

Протягом 2012 року розмір допомоги при народженні підвищується у січні, квітні, липні, жовтні та грудні:

♦ при народженні першої дитини — з 26 100 грн (грудень 2011 р.) до 28 830 грн (грудень 2012 р.);

♦ другої дитини — з 52 200 грн (грудень 2011 р.) до 57 660 грн (грудень 2012 р.);

♦ третьої та наступної дитини — з 104 400 грн (грудень 2011 р.) до 115 320 грн (грудень 2012 р.).

…та малозабезпеченим родинам

У 2012 році підвищено рівень забезпечення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів — з 75% до 80% прожиткового мінімуму.

Для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, зазначений рівень прожиткового мінімуму збільшується на 10%, а для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, для кожної дитини, яка утримується одинокими батьками та в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи, — на 20%.

Крім того, розмір допомоги збільшується на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 120 гривень, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років — на 230 гривень.

Заміна пільг адресною допомогою

Програмою економічних реформ України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» головним напрямом у реформуванні пільг визначено посилення адресного характеру їх надання, тобто врахування рівня доходів при наданні всіх видів пільг (крім пільг для осіб, які мають виняткові заслуги перед Батьківщиною).

Виплата підвищення до пенсії дітям війни

Закон «Про соціальний захист дітей війни» передбачає, що дітям війни пенсії підвищуються на 30% мінімальної пенсії за віком.

Торік підвищення до пенсії проводилось у розмірі 49,80 грн.

З 01.01.2012 року відповідно до постанови «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення», підвищення до пенсії дітям війни проводиться у розмірі 7% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно буде збільшуватися розмір підвищення до пенсії дітям війни.

Міністерство розробило план заходів на 2011–2015 роки щодо підвищення рівня соціального захисту найвразливіших категорій громадян. Зокрема, передбачено поетапне підвищення доплат до пенсій дітям війни, членам сімей загиблих і померлих військовослужбовців та виплат разової грошової допомоги до 5 травня ветеранам війни.

Санаторно-курортне лікування

У сфері управління Мінсоцполітики діє 6 санаторіїв — «Перемога» (м. Київ), «Батьківщина» (м. Трускавець), «Слава» (м. Миргород), «Салют» (м. Одеса), «Ветеран» (м. Алушта), ім. М.О.Семашка (смт Сімеїз, АР Крим).

Для отримання путівки потрібно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації, надати заяву та медичну довідку форми 070/о.

Виплата грошової компенсації за невикористане право санаторно-курортного лікування для інвалідів війни здійснюється відповідно до бюджетної програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» у межах передбачених видатків.

Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується інвалідам війни за місцем їх реєстрації один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних показань.

Грошова компенсація виплачується у таких розмірах: інвалідам війни I та II груп — 100 % середньої вартості путівки, інвалідам війни III групи — 75 % середньої вартості путівки.

Середню вартість санаторно-курортної путівки визначає Мінсоцполітики за поданням Фонду соціального захисту інвалідів та погодженням з Мінфіном щороку до 15 березня в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

Виплата грошової компенсації інвалідам з дитинства та від загального захворювання надається за невикористану путівку та за самостійне санаторно-курортне лікування інвалідам від загального захворювання, інвалідам з дитинства, особам, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, та інвалідам інших категорій, які перебувають на обліку в органах праці та соціального захисту населення та не отримали безкоштовного санаторно-курортного лікування протягом трьох років перебування на обліку (не рахуючи рік, коли інвалід звернувся за нею).

Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування нараховується і виплачується в таких розмірах: інвалідам І та ІІ групи — 75%, ІІІ групи — 50% розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінсоцполітики за поданням Фонду соціального захисту інвалідів за погодженням з Мінфіном щороку, в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону про Державний бюджет України на поточний рік.

У 2009 році розмір зазначеної компенсації становив 260 грн, у 2010-му — 275 грн, у 2011-му — 300 грн.

При збільшенні видатків з державного бюджету на зазначені цілі відповідно зростає і розмір грошової компенсації.